Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZAJEDNIŠTVO U NEVOLJI Vapaj za sanacijom oronule pošte, župne kuće i stare tvornice u Ražancu

05.03.2020. 14:14


Sjednicu Općinskog vijeća Općine Ražanac pod predsjedanjem Jure Mataka, predsjednika Vijeća, obilježili su odluka o izgradnji ispraćajne dvorane u Radovinu, odluka o parkiralištima i izvješće o izgradnji ražanačkog rotora te vijećnička pitanja postavljena Nikoli Miletiću, općinskom načelniku.
– Pošta, odnosno poštanski ured je ruina, teška sramota za Hrvatske pošte, Ražanac i Lijepu Našu, opasnost vreba i korisnike i djelatnike poštanskog ureda, jednom riječju katastrofa, kazao je Edmond Miletić, vijećnik vladajuće većine, stranački opredijeljenih i neovisnih.
Ražanac je poznat po orkanskim udarima bure i velikoj posolici te su potrebni češći radovi na održavanju objekata. Naime, ista pitanja postavljena su i u svezi župne kuće te o zgradi stare tvornice.
– O župnoj kući nije potrebno riječi trošiti jer će u turističkoj sezoni putem drušvenih mreža biti besplatna turistička reklama, satirično će vijećnik Edmond.
Kad je riječ o tzv. staroj tvornici sagrađena je još 1959. na ulazu u Ražanac, kao tvornica za preradu plastike.
– Vlasnike pošte, župne kuće i stare tvornice treba upozoriti i pozvati da ih dovedu u red. Pozitivni je primjer Bakmaz, koji je nakon upozorenja protekle godine žurno uredio objekt, poručio je Edmond Miletić.
Načelnik Nikola Miletić je odgovorio kako se odluka o održavanju i uređenju pročelja na objektima na Općinskom vijeću donijela još u veljači 2019. godine.


Slikati i poslati inspekciji
– U svezi poštanskog ureda poslan je dopis HP Hrvatskim poštama, obećali su sanaciju, zasad ništa, rekao je Nikola Miletić.
Kad je riječ o staroj tvornici u kojoj se, kaže on, prerađuje stolarija, ona je u stečajnom postupku te su zasad nemoćni.
– Za adaptaciju župne kuće trebao bi se uključiti i župnik i Župno vijeće, mišljenja je ražanački načelnik.
Jure Matak je podsjetio kako je u svezi pročelja župne kuće govorio i prije godinu dana.
– Razgovarao sam, dostavio odluku Općinskog vijeća, nisu se oglasili. Urgirao je i Petar Zelić, predsjednik MO Ražanac, i ništa, potužio se Matak.
Tomislav Ivanec (HDZ) je čuo kako će HP krenuti u sanaciju poštanskog ureda, kaže on, ali svejedno treba ih pozvati i zapitati kada će sanacija.
– Što se mene osobno tiče, ja bih slikao poštu, župnu kuću i staru tvornicu te slike poslao na inspekciju. Ovi objekti su zaista na sramotu, našu i njihovu, kaže Nikola Dundović, većinski vijećnik.
Od kad je izmijenjen Poslovnik o radu OV-a Ražanac po kojem aktualni trenutak ili razno više nije prva već zadnja točka dnevnog reda, na sjednicama više nema poznatih ražanačkih orkanskih udara bure, uglavnom je bonaca.
– U tijeku je provedba projekta izgradnje dvorane za ispraćaj pokojnika na mjesnom groblju Radovin. U svrhu prijave na natječaj


Ispraćajna dvorana u Radovinu
LAG-a Bura sukladno tipu 7.4.1. iz Programa razvoja RH 2014.-2020., potrebna je suglasnost Vijeća da se općinski načelnik ovlasti za poduzimanje svih radnji za realizaciju projekta, redao je Hrvoje Benić, v.d. pročelnika JUO.
Suglasnost je potrebna, kaže načelnik, kako bi se ishodilo još oko 30 tisuća eura za izgradnju objekta.
– Dobivanjem bespovratnih sredstava iz navedenog projekta EU, za izgradnju ispraćajne dvorane u Radovinu trebat će nam jako malo općinskih sredstava, navodi Miletić.
– Pohvaljujem angažman Općine, nakon sedam godina čekanja smo na korak do početka izgradnje ispraćajne dvorane, pohvalio je oporbeni vijećnik Predrag Dušević iz Radovina, predsjednik Kluba Vijećnika HDZ-a koji u OV-u od 13 imaju šest vijećnika.
Dok je ova odluka jednoglasno prihvaćena, jednoglasno je odbijen zahtjev kojeg je podnijelo sedmero podnositelja za prodaju općinskog zemljišta u Garićima, Škulićima, Jovićima i Ražancu po povoljnim uvjetima, jer shodno odluci OV-a iz studenog 2019. svi koji posjeduju nekretnine ne mogu ostvariti navedenu pogodnost.
Na sjednici OV-a je nazočilo 11 od 13 vijećnika. Nedostajali su Ivana Sinovčić Žagar i Predrag Dušević (oboje HDZ).
– Tri autobusne čekaonice koje je posljednja orkanska bura odnijela ponovno će se postaviti ali najvjerojatnije betonske, rekao je Miletić te najavio izgradnju vanjske rasvjete u Radovinu kod Dragana Dundovića, uređenje plaže u Ljupču i dr.
Jednoglasno je prihvaćena odluka o novčanoj pomoći za Roka Borozina u mjesečnom iznosu od 500 kuna i za Tomislava Čavića u mjesečnom iznosu od 625 kuna.
 




Izvješće o ražanačkom rotoru


Završena je izgradnja modernog kružnog toka, rotora na izuzetno opasnom raskrižju kod Ražanca na Velincu, raskrižju dvije iznimno frekventne ceste, državne ceste oznake DC 106 i županijske ceste oznake ŽC 6007. Riječ je o donedavnoj prometnoj crnoj točki, za život opasnom raskrižju na kojem se križaju cesta koja vodi od Paga do Posedarja te cesta od Ražanca do Zadra, raskrižju koje je ljeti pod velikim pritiskom vozila. Vrijednost radova iznosi 6.760.153 kuna s PDV-om što su u cijelosti financirale Hrvatske ceste, dok je dokumentaciju financirala Općina Ražanac, izvijestio je Nikola Miletić.
 


Načelnik zatražio, HDZ prihvatio
Igralište u Rtini koštat će 320.000 kuna, po 160.000 kuna su osigurali Zadarska županija i Općina Ražanac. Ugovor smo potpisali. Pozivam Klub vijećnika HDZ-a da kod županijskog pročelnika Ivana Šimunića urgira na što žurnije raspisivanje javne nabave, odnosno natječaj za izvođača radova, predložio je načelnik Miletić, a Predrag Dušević je u ime Kluba to i prihvatio.
 


Prijepor o donošenju cijena parkiranja


Naplata na javnim parkiralištima na kojima se parkiranje naplaćuje bit će u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna. Fizičke osobe koje imaju prebivalište i koje su u radnom odnosu te imaju vozilo u vlasništvu ili su korisnici leasinga te koje obavljaju obrt ili neku drugu samostalnu djelatnost ili im je sjedište ili poslovni prostor na području Općine Ražanac, mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja, objašnjavao je Benić.
Vrste i cijene karata (satne, tjedne, tjedne, sezonske) te vrste i cijene povlaštenih karata određuje općinski načelnik na prijedlog organizatora parkiranja (komunalno), što je donijelo prijepore.
– Mišljenja sam da bi i Općinsko vijeće trebalo dati suglasnost kad je riječ o parkiranju, cijenama i povlaštenim cijenama, predložio je Edmond Miletić, međutim nakon diskusije odluka je prihvaćena jednoglasno.