Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne može se iz petog osnovne ići u prvi srednje

05.03.2021. 08:23


Dugo odbojkašice Zadra nisu bile tako blizu ispadanja u treći rang. Točnije od sezone 2004./05. kada su zaigrale u novoosnovanoj Prvoj B ligi kada su završile pretposljednje, ispred Marine Kaštela. Ipak, uspjele su se izvući i od tada su stalno u najmanje drugom rangu (Prva B liga, Druga liga). Bilo je pritom uspona i padova, bilo je i rezultatski skromnih sezona, ali status je uvijek sačuvan. Štoviše, 2015. godine ekipa je ušla i u Prvu ligu (danas Superliga) u kojoj je bila četiri sezone zaredom i ostvarivala jako dobre rezultate, s time da je uvijek igrala u donjem domu (Skupina II). Uglavnom, sustavi natjecanja su se mijenjali, ali Zadranke su se uvijek održavale. Ove sezone situacija nije obećavajuća. Ekipa je pet kola prije završetka lige na 11. mjestu, tri boda udaljena od zone ostanka. Ovakav plasman posljedica je niza od čak osam poraza zaredom, i to bez osvojenog boda. U drugom dijelu ekipa se stabilizirala i počela pobjeđivati, no kako su se i konkurentice probudile pozicija na ljestvici svakim kolom postaje sve zamršenija.
– Bit će teško, ali optimizam nas nije napustio – kaže Robert Kresoja, predsjednik OK Zadar, ujedno i trener djevojaka pred kojima je vrlo zahtjevan raspored (Karlovac, Veli vrh, Umag u gostima, Mladost II, Nebo kod kuće).
– Puno toga nam ne ide na ruku.


Neizvjesna budućnost
Na pitanje kako su se »bijelo-plave« dovele u ovakav položaj na ljestvici Kresoja odgovara u jednoj rečenici.
– Otišlo je previše igračica.
Ekipa koja je prije dvije godine imala tri meč lopte (utakmice) za plasman u Superligu, a lani u trenutku prekida sezone bila dva boda udaljena od najvišeg ranga, danas se bori za prvoligaški status.
– To da djevojke odlaze iz ekipe zbog studija ili posla nije ništa novo. Međutim, prijašnjih sezona smo uspjeli sačuvati okosnicu ekipe koju smo uspješno nadograđivali. Ovo ljeto napustilo nas je dosta djevojaka iz prve postave, a njihova mjesta popunile su vrlo mlade igračice za koje je realno da igraju u Prvoj B ligi. Ovako su morale preskakati razrede, a ne možete nekoga iz petog osnovne poslati u prvi srednje.
Sadašnjost nije blistava, a čini se ni budućnost.
– Vrlo brzo bismo mogli imati još većih problema jer druga ekipa, s kojim smo prošle jeseni igrali Prvu B ligu, uopće ne trenira. Natjecanje je prekinuto zbog koronavirusa i od 11. mjeseca nismo odigrali nijednu utakmicu, a to su djevojke koje bi sutra trebale nositi seniorski sastav. Pitam se što će onda biti kad nam počnu odlaziti one koje su sada u prvom sastavu, tko će njih zamijeniti? Jer, kako god završila ova sezona, ako igračice koje sada imamo budu u klubu i dogodine ponovno ćemo konkurirati za više domete od onih na kojima smo sada. Ali, ako odu…


Vjera u rad
Zadar je uvijek išao na pogon vlastitih igračica.
– Naviknuli smo stvarati igračice kroz školu odbojke i kasnije ih uključivati u seniorska natjecanja. Bila je to piramida koja je davala rezultate, kako u mlađim uzrastima, tako i sa seniorkama. S juniorkama smo 2018. igrali finale Prvenstva Hrvatske protiv Mladosti, a naša Josipa Marković bila je najbolja igračica tog natjecanja. Međutim, nemamo načina kako zadržati igračice barem nekoliko sezona među seniorkama. Razumijem da ne mogu ostati sve, ali skoro sve odlaze čim završe srednju školu, a neke i ranije. I to se moralo osjetiti na rezultatu. Teško je uvijek stvarati nove generacije i boriti se za Superligu.
Puno toga je Zadar propustio ove sezone, osobito u završnicama setova.
– Nedostaje nam igračica koja bi povukla kad treba zabiti zadnji poen i zaključiti sve ono što smo do tada dobro napravili. Djevojke se trude, redovno treniraju i nemam im što prigovoriti. Međutim, neke stvari ne idu i možemo se samo nadati da će u završnici sezone biti bolje. Uvijek sam razmišljanja da dobar rad mora doći do izražaja i zato vjerujem da ćemo se pomaknuti s predzadnjeg mjesta – podvukao je Kresoja.




Zadarska svakodnevica
Seniorska ekipa bez seniora nije samo svakodnevica zadarske ženske odbojke.
– Pogledajte što se dogodilo s vaterpolom ili ženskom košarkom. Oni su, za razliku od nas, u najjačem rangu, ali problemi su uglavnom slični. Susrećemo se s time da s djecom putujemo po Hrvatskoj i znamo da ne možemo nikoga dobiti. Nažalost, puno sportova dijeli tu realnost.