Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Needham prekinuo pobjednički niz na regionalnim parketima

05.03.2021. 08:10


Košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju kod Mornara u zaostalom susretu 14. kola ABA lige rezultatom 77:71. Igrači Ivana Perinčića pružili su dobar otpor favoriziranom domaćinu te su sve do sredine četvrte četvrtine bili ravnopravan suparnik, ali u samoj završnici loptu je u svoje ruke uzeo Derek Needham koji je s osam poena i dvije asistencije odveo svoju momčad do nova dva boda. Zadrani su čvrsto ušli u susret i od prve minute pokazali da su u Bar došli sa željom da nastave pobjednički niz na abaligaškim parketima koji su započeli još krajem siječnja slavljem u Novom mestu. Početka petorka s trojicom Amerikanaca dobro se nosila s oslabljenim Mornarom koji nije mogao računati na Whiteheada i Pullena, a u izostanku dviju udarnih igala teret kreacije je u početnim minutama pao na Dereka Needhama koji je zabio prvih šest domaćih poena. Raznovrsna igra Perinčićeva sastava nije dopuštala Crnogorcima da uspostave željeni ritam pa je tek trica Kennetha Gabriela sredinom prve četvrtine dovela do manjeg odvajanja Mornara (16:12).


Kontrola ritma
Reakcija dalmatinskog sastava bila je ekspresna, a prednjačili su Justin Carter i Kodi Justice koji su povezali sedam poena i vratili prednost na gostujuću stranu. Prvih deset minuta zaključeno je ubačajem Mavre nakon kojeg su Zadrani imali tri poena viška (18:21), da bi otvaranje druge dionice donijelo prvu opipljiviju krizu u redovima hrvatske momčadi. Bez Onuakua na parketu, domaćini su lakše dolazili do otvorenih pozicija za šut što su pretočili u seriju 7:0 nakon koje je trener Perinčić bio primoran pozvati svoje igrače na »čašicu razgovora«. Razbudila je ona momke u plavim dresovima koji su preko Cartera i Onuakua učas smanjili zaostatak, da bi trica Jordana u 15. minuti vratila stvari na početak (28:28). Do kraja poluvremena gledali smo izjednačenu košarku u kojoj su gosti bili ti koji su diktirali tempo pa se na veliki odmor otišlo s plus tri iz zadarske perspektive (38:41).


Buđenje Mornara
Već je samo otvaranje nastavka nagovijestilo da ćemo u drugih 20 minuta gledati potpuno drugi film. Dotad nezamjetni Marko Jeremić vezao je šest poena u nešto više od sto sekundi igre (tri slobodna bacanja i trica) i vratio svoju momčad u vodstvo. Nestali su napadački obrasci koji su u prvom poluvremenu krasili zadarsku momčad, a ofenzivna suša se nastavila sve do »floatera« Justicea na sredini treće dionice uoči koje je semafor već pokazivao 48:41 za domaći sastav. Perinčićeva odluka da nakon povratka iz svlačionica na parket pošalje Junakovića umjesto Mavre pokazala se kao preveliki rizik, a domaćini su pruženu priliku vješto iskoristili da serijom 9:0 usmjere vodu na svoj mlin. Dvije vezane trice Vukovića i Justicea nakratko su podsjetili na izdanje iz prvog dijela i vratili goste u vodstvo (49:50), ali nije trebalo dugo čekati na novi nalet Mornara koji je sljedeće tri minute ostavio Zadrane bez poena, što su Barani iskoristili da se »blitzkriegom« odvoje na dvoznamenkastu prednost. Za razliku od prvog poluvremena kada ih nije služio šut za tri poena, domaćini su u nastavku pokazali zavidnu preciznost izvan linije 6,75 i sagradili ugodnu prednost uoči posljednjih odlučujuće dionice (62:52).




Nova nada
Ipak, kao i nebrojeno puta do sada, momci s Višnjika su pokazali da im predaja nije u krvi, pa je trica Jordana iz kuta nagovijestila buđenje Zadra. Kada nitko drugi nije imao koncentracije, loptu je svoje ruke uzeo Carter i s četiri poena vratio svoju momčad u igru. »Ruku« su mu na suparničkoj polovici dali Onuaku i Bursać, ali ključ povratka ležao je u dobroj obrani koja je limitirala »Mornare« na samo dva poena u prve četiri i pol minute četvrte četvrtine pa su se Perinčićevi momci prišuljali na 64:62. Trener Pavićević je reagirao »time-outom« koji u suštini i nije previše promijenio domaću strategiju, ali ukazao se Needham i dvjema tricama vratio domaćine na ugodnih plus osam.


Presudio Needham
Bila je to priča koju ćemo gledati do konca susreta. Zadrani su rudarili za svaki koš i svojski se trudili zatvoriti prilaze svom obruču, ali svaki put kada bi se približili na dva posjeda zaostataka uslijedio je dalekometni ubačaj crnogorskog sastava. Prvo je Lazić pogodio za 73:66, da bi nedugo potom raspoloženi Needham poništio dobar potez Onuakua i vratio svoju momčad na ugodnih plus osam, s koliko se i ušlo u posljednje dvije minute. Pokušavali su Zadrani u preostalom vremenu doći do preokreta, ali nije ostalo dovoljno goriva u rezervoaru dalmatinskog sastava koji je na koncu upisao deseti ovosezonski poraz u regionalnom natjecanju. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Derek Needham s 20 poena i sedam asistencija, te Kenneth Gabriel i Marko Jeremić s po 12 koševa, dok je najbolji kod Zadra već po pravilu bio Chinanu Onuaku sa 17 poena i sedam uhvaćenih lopti.