Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Područnoj školi u Diklu odobren produženi boravak djece

05.03.2021. 12:00


Od sljedeće školske godine polaznici prvog razreda PŠ Diklo, koja je u sastavu osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihovi roditelji imat će mogućnost za produženi boravak djece u školi. Nakon provedene ankete o zainteresiranosti roditelja za organizacijom produženog boravka, pročelnik Joso Nekić iz upravnog odjela za odgoj i školstvo podržao je tu ideju te će od školske godine 2021./2022. prvaši i njihovi roditelji imati tu mogućnost. Da je ovo za stanovnike Dikla velika stvar potvrdila nam je i predsjednica Mjesnog odbora Diklo Martina Matešić.
– Organizacija produženog boravka u Područnoj školi Diklo jedan je od koraka u nizu osiguravanja ugodnog i poticajnog okruženja za mlade i obitelj te za unapređivanje položaja obitelji s djecom i lakše usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza, objašnjava predsjednica Matešić te nadodaje kako je ovo samo jedan u nizu od koraka koji se radi da bi se poboljšali uvjeti života u Diklu.


Radi se na uspostavi dječjeg vrtića
– Među drugim koracima koje poduzimamo tu svakako valja spomenuti aktivnosti MO Diklo na realizaciji izgradnje i uspostave dječjeg vrtića na kojem radimo u suradnji s UO za prostorno uređenje i graditeljstvo. Već je gotov i idejni projekt vrtića, a sljedeći korak na kojem se radi je zahtjev prema nadležnom Ministarstvu za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja zemljišta na kojem je predviđena izgradnja vrtića.
Da je za ovime postojala prijeka potreba pokazuje i sama činjenica da je inicijativa pokrenuta još tijekom prošle godine, a i to da već postoje predupisi za skupinu produženog boravka.
– Ova je inicijativa u OŠ Šimuna Kožičića Benje pokrenuta još tijekom prošle godine, no sada smo dobili i zeleno svjetlo uz punu podršku Grada Zadra i UO za odgoj i školstvo. Za sada na predupisu imamo prijavljenih devet učenika prvašića, a prostora u grupi još uvijek ima. Ovim putem pozivamo i druge roditelje da se jave u OŠ Šimuna Kožičića Benje za sudjelovanje u programu produženog boravka, kazala je Matešić i dodala kako je za sada je osigurana samo skupina za one koji na jesen kreću u prvi razred, ali postoji realna mogućnost da se sljedeće godine skupine prošire.


Među tri najveće škole u Hrvatskoj
– U program produženog boravka kreću prvi razredi, a u sljedećoj godini (2022./2023.) bi se trebali obuhvatiti prvi i drugi razredi, zaključila je Martina Matešić.
I ravnatelj matične škole OŠ Šimuna Kožičića Benje Dražen Adžić sretan je ovom odlukom te napominje kako je ovo zaista važan korak za tako veliku školu kao što je Benje.
– Potreba za skupinom produženog boravka općenito je za našu školu zaista velika jer smo mi među tri najveće škole u Hrvatskoj po broju učenika, a jedini smo u Zadru koji do sada nismo imali produženi boravak. Trenutačno u matičnoj školi nismo u mogućnosti organizirati produženi boravak jer jednostavno nemamo mjesta, nedostaje učionica, ali imamo krasnu malu školu u Diklu i ona će biti svojevrstan pilot program, govori Adžić i nadodaje kako rade sve da lokalnoj zajednici osiguraju bolje uvjete za život i rad.
– Želimo našoj lokalnoj zajednici ponuditi tu mogućnost, a PŠ Diklo revitalizirati.
Ravnatelj Adžić je također dodao kako su pretprijave upisa prvaša prošle te se 10 roditelja izjasnilo da želi upisati u PŠ Diklo.




Mjesta još ima
– Još uvijek ima mjesta i zainteresirani se mogu uključiti, dodao je Adžić i zaključio kako je ovo tek početak jer se iduće godine očekuje proširenje produženog boravka i na prvaše i drugaše.
Adžić se na kraju zahvalio i zajedničkoj ideji i velikoj potpori pročelnika Jose Nekića iz upravnog odjela za odgoj i školstvo koji je u priopćenju poslanom MO Diklo naveo kako Grad Zadar godinama podupire i potiče otvaranje novih skupina produženog boravka u svim osnovnim školama kojima je osnivač te da se ideja o realizaciji takvih skupina u OŠ Šimuna Kožičića Benje svakako podupire.