Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Đinđić: Katalog je doprinos valorizaciji zaštićenih lokaliteta

04.04.2011. 22:00
Đinđić: Katalog je doprinos valorizaciji zaštićenih lokaliteta


Publikacija je edukativnog karaktera i može koristiti turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave u promicanju lokaliteta na njihovom području. Obuhvaćena su sva zaštićena područja kojima Javna ustanova upravlja, rekao je Đinđić
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije tiskala je, u nakladi od 500 komada, Katalog fotografija zaštićenih prirodnih vrijednosti Zadarske županije. Publikacija je praćena i fotografijama u digitalnom formatu.
– Cilj je bio iskoristiti fundus fotografija Javne ustanove, kao i fotografije naših prijatelja i tvrtke koju smo angažirali kako bismo ovim Katalogom doprinijeli promicanju i valorizaciji zaštićenih lokaliteta. Publikacija je edukativnog karaktera i može koristiti turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave u promicanju lokaliteta na njihovom području. Obuhvaćena su sva zaštićena područja kojima Javna ustanova upravlja. Dakle, ne odnosi se na parkove prirode i nacionalne parkove, ali zato obuhvaća područja pod „Naturom 2000″, rekao je ravnatelj Javne ustanove Mirko Đinđić napominjući kako je u katalogu značajan broj fotografija posvećen lokalitetima za koje je postupaka zaštite u tijeku.
– Ima dosta fotografija kanjona Karešnice i Bijele za koje je postupka zaštite u tijeku, kao i za park-šumu Soline i Perivoj Kraljice Jelene. Procedura je dugačka i spora, ali sve su stručne podloge napravljene, suglasnosti smo dobili i sad predstoji da Županija organizira javnu raspravu i nadam se da će do konca godine postupak biti okončana, rekao je Đinđić dodajući kako se nada da će Javna ustanova naći sredstva kako bi publikaciju prevela i na strane jezike.
– U našem Katalogu su tri orintološka rezervata, Veliko i Malo blato na Pagu u kojem je zabilježeno 160 vrsta ptica, te Kolanjsko blato u kojem ima 163 vrste ptica, zatim rznačajni krajobraz i rezervat šumske vegetacije i Dubrava – Hanzine, također na Pagu, u sklopu koje je lokalitet očuvane šumske zajednice hrasta medunca i bijelog graba. Na Dugom otoku imamo botanički rezervat, maslenik saljsko polje s maslinama starim 700 godina, a pokraj Rovanjsk špilju Modrič koja je najpoznatiji speleološki objekt na hrvatskoj obali. Dugačka je 829 metara, a temperatura je uvijek 17 stupnjeva Celzijevih i tamo vodimo organizirane ture po 15 osoba s vodičem . O vrelu Une je bilo puno riječi, nalazi se na 448 metra nadmorske visine. Zaronjeno je u izvor do dubine od 295 metara, i nije se došlo do dna, tako da ne znamo koliko je duboko. Zeleni hrast zaštićen je kao rijedak primjerak drveta, star je oko 250 godina. Puno je legendi uz njega vezano,a pretpostavlja se da je križanac cera hrasta plutnjaka, rekla je Morana Babajko, stručni voditelj u Javnoj ustanovi, a ujedno i autorica tekstova u Katalogu.
Napomenula je kako publikacija obuhvaća i kanjon Zrmanje, otok Ošljak, te tri spomenika parkovne arhitekture; Park Folco Borelli u Sv. Filipu i Jakovu, Perivoj Vladimira Nazora u Zadru u kojem se nalazi 90 vrsta drveća i biljaka, te drvored čempres a na ulazu u Biograd.


 BOŽIĆ: NEMA PUNO PREKRŠAJA


Glavni nadzornik u Javnoj ustanovi Zoran Božić je kazao se u vrijeme turističke sezone pojačava nadzor nad zaštićenim lokalitetima, pa Javna ustanova tada zapošljava čuvara na plaži Saharun, te dvojicu u kanjonu Zrmanje.
– Imamo i terensko vozilo, gliser, GPS, dalekozore i naravno fotoaparate. Osim nadzora na terenu, trudimo se educirati lokalno stanovništvo o važnosti zaštite prirode, krajobraza u kojem oni žive. Ipak, svjesno ili ne, ljudi ponekad čine prekršaje i mi moramo poduzeti nepopularne mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. To se, ipak, ne događa često, pa smo prošle godine svega tri puta morali posegnuti za tim nepopularnim mjerama, rekao je Božić.