Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maruna: Ne možemo prihvatiti novac obitelji Mile Rončević

05.04.2019. 16:00
Maruna: Ne  možemo  prihvatiti  novac obitelji  Mile Rončević


Duboko sam dirnut gestom oca male Mile, Marina  Rončevića. Nisam se još čuo s njim, ali ja ne mogu prihvatiti novac koji  bi došao  od prodaje kuće njihove obitelji, rekao nam je Tomislav Maruna,  otac teško bolesnog Šimuna Petra pojašnjavajući kako se i sam prije  nekoliko godina našao u situaciji da je htio založiti obiteljsku kuću kako bi mogao platiti troškove liječenja sinu u Grčkoj.
– Srećom ja to na kraju nisam morao jer se našao dobar čovjek i pomogao mi.  A kako ću uzeti nekome novac od prodaje kuće. Kuća je dom,  svetinja… Gdje će se oni vratiti, gdje će živjeti… Rekli su mi da je on  odlučio i da će novac sigurno uplatiti, ali ja taj novac, koliko god nam je  teško, ne mogu trošiti,  preplavljen emocijama kazao je otac dječaka koji  je na palijativi u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.


 Taj novac ne možemo trošiti
Odluku svoga sina Marina, komentirao je u telefonskom razgovoru  Vlado Rončević, djed malene Mile Rončević, koja se u Children's Hospital of Philadelphia liječi od teškog oblika leukemije.     Marin Rončević se   javio na Facebooku ženi koja je pozvala na pomoć dječaku Šimunu Petru  Maruni i obećao da će od novca dobivenog prodajom svoje obiteljske  kuće izdvojiti 400 tisuća kuna kako bi pomogao da se plati njegovo liječenje. Šimun Petar Maruna dječak je iz Maslenice, iz skromne obitelji,  koja jedva uspijeva plaćati dječakovo liječenje.
– A što da kažem na to nego da je Marin vanzemaljac. Unatoč osobnoj  drami, odlučio je pomoći obitelji dječaka koji je teško bolestan. On je već  prije odlučio da dio novca sa svoga privatnog računa, dobivenog od prodaje kuće, daruje za liječenje druge djece. Tu svoju odluku koliko ga ja  poznajem sigurno neće mijenjati i to je i pokazao te odlučio dio novca  darivati roditeljima tog bolesnog dječaka, koji je kako sam čuo u teškom  zdravstvenom stanju, a obitelj jako skromno živi. On je tu svoju odluku  donio još dok je bio u Hrvatskoj, rekao je da će iza te svoje odluke stajati  bez obzira kako završila priča s našom Milom, kazao je Vlado Rončević.
Tomislava Marunu su, pak, jučer prijepodne  kontaktirali i iz Ureda  predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi mu dali podršku u ovim  teškim trenucima kroz koje prolazi cijela obitelj Maruna, a ujedno su se  uključili i u akciju prikupljanja financijske pomoći prijeko potrebne ovoj  šesteročlanoj obitelji koja godinama već živi vrlo skromno i plaća podstanarski stan u Zagrebu kako bi bili uz sina, dok je na terapijama.


Kontaktirao ih Ured predsjednice RH
Do njega su došli samoinicijativno, posredstvom Ive Funtek, humanitarke koja je pokrenula lavinu dobrote, nakon što je objavila Šimunovu  priču na svom Facebook profilu.
– Kontaktirali su me iz Ureda predsjednice i zamolili za kontakt broj   Šimunove obitelji koji sam im i dala. Ubrzo su mi se ponovno javili i obavijestili me kako su se čuli s njegovim ocem i dogovorili daljnje korake,  potvrdila nam je Funtek koja je za tešku životnu situaciju obitelji Maruna saznala od majke nedavno preminule Lucije Šeneta, koja je ležala na  istom odjelu sa Šimunom Petrom. Stupila je u kontakt sa dječakovom  majkom koja je potom pristala da se objavi njihova priča i račun na koji  im građani mogu uplatiti pomoć.
– To je jedna skromna i poštena obitelj. Oni nisu tražili pomoć i jedva  sam majku privolila da pristane. Dječak, nažalost, nije dobro, kao niti  prognoze koje mu liječnici daju, ali će mu roditelji barem u ovim trenucima moći malo udovoljiti, nekako mu olakšati. Uz to, s malom mirovinom koju tata prima, teško im je plaćati podstanarstvo u Zagrebu i putovati, ispričala je Funtek te pozvala dobre ljude da uplate koliko tko može  na račun Šimuna Petra Marune. (Suzana BANDIĆ, Sanja GAŠPERT)




Općina Jasenice pomaže obitelji  Maruna
– Općina uvijek izlazi u susret svojim mještanima kad se nađu u problemu. Kroz  naš program socijalne skrbi za liječenje Šimuna Petra Marune uplatili smo jednokratnu pomoć u nekoliko navrata, prvu kad se dječak prije sedam godina razbolio, a  zadnji put u svibnju prošle godine, kazao je Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice, a od jučer i saborski zastupnik. Napomenuo je da se obitelj Maruna za pomoć  javljala samo u gorućim sitacijama, kad nisu imali izlaza te da je riječ o vrlo skromnoj obitelji. Bolesnom dječaku poželio je ozdravljenje te je poručio kako je Općina i  nadalje spremna ovoj obitelji pomoći u vidu jednokratne pomoći koju sukladno zakonu mogu isplatiti. 


Pomagala i udruga Velebitsko srce
Humanitarna udruga iz Jasenica »Velebitsko srce« je u studenom 2011. godine   organizirala humanitarni koncert pod nazivom »Vjera i ljubav« te otvorila račun za  prikupljanje pomoći u liječenju troje svojih sumještana, među kojima je bio i tada   3,5-godišnji Šimun Petar Maruna. Od prodaje ulaznica prikupili su 25 tisuća kuna, a  dio tog novca dali su dječakovoj obitelji za potrebe njegova liječenja. Šimun Petar se  nakon nekog vremena oporavio, no nakon nekoliko godina opaka bolest se vratila u  drugom obliku.


Mila Rončević je dobro
Mila je dobro, dobre je volje i dobro raspoložena. Što je još važnije i fizički je dobro, možda i u boljem stanju nego kada je odlazila u Ameriku. Vesela je i nasmijana.  Pretrage i ispitivanja su završeni i danas bi trebala početi s terapijom, koja će biti individualizirana i prilagođena njoj i njezinom stanju bolesti, a to je jako važno u procesu liječenja, kazao je   Vlado Rončević.