Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TUNA SUSHI & WINE U čast jadranske tune, kraljice japanske kuhinje

05.04.2019. 15:21
TUNA SUSHI & WINE U čast  jadranske  tune,  kraljice  japanske  kuhinje


Uz glazbu, brojne delicije, degustacije probranih vina te otvorenje izložbe fotografija jdanas je u atriju palače Cedulin svečano otvoren 5. Tuna, sushi & wine festival.
Riječ je o petom izdanju festivala koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.


Japansko-hrvatska veza
Organizatori su najavili bogat festivalski program koji će, kao i prijašnjih godina, obuhvaćati origami radionice, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih  sportskih klubova kao i Gastro pijacu koja će se održavati na Trgu Petra  Zoranića te tradicionalna Gastro večer koja će biti 13. travnja.
– Tuna sushi festival se održava već pet godina i svake je godine sve  veći. Japan svake godine iz hrvatske uveze 2.000 tona tune što čini gotovo 50 posto sveukupnog hrvatskog izvoza u Japan. Kvaliteta tune uzgojene u Hrvatskoj izuzetno se cijeni u Japanu, a postala je sastavni dio japanske kuhinje koju nazivamo "washoku", a koja se od 2013. godine nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine. Japan i Hrvatska  su čvrsto povezati tunom, koju mi Japanci jako volimo i cijenimo,  pročitao je Kazumasa Miyazaki, savjetnik i privremeni otpravnik poslova  u Veleposlanstvu Hrvatske u Japanu, pismo japanskog ministra vanjskih  poslova Tara Kona.
Uz njega su na otvorenju bili i Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Mario Paleka, predsjednik  TZ Zadra, kao i brojni predstavnici gradskih tvrtki. Uz njih otvorenje su  posjetili i brojni japanski gospodarstvenici, od kojih neki sudjeluju i u samom festivalu. Primjerice, proizvođač soja umaka koji će se kroz ove dane koristiti.


Turistička dimenzija festivala
Cijelo otvorenje uveličala je zadarska sopranistica Nela Šarić, uz klavirsku pratnju Tomislava Košte.
– Ove godine festival se prometnuo u jedan od najprestižnijih gastro  događaja u Hrvatskoj. I ove godine ponudit će sve ono što ga je obilježilo  i do sada te ga uvrstilo u bitan događaj u predsezoni. Ovo je izuzetna prilika da se našim građanima približi kulturna, povijesna i gastronomska  baština Japana, rekao je u pozdravnom govoru Longin istaknuvši kako  naša županija ponosno nosi naziv najribarskije županije.
– Pioniri smo u marikulturi, a uvjerljivo smo vodeći po brojkama uzgoja i ulova ribe. Danas naši ribari ostvaruju gotovo 50 % ulova ribe, a sudjelujemo s gotovo 80 % ukupne proizvodnje ribe u Hrvatskoj, istaknuo je  Longin dodavši kako vode računa o zaštiti mora.
Okupljene je pozdravio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić rekavši  kako se ova manifestacija svake godine širi.
– Tuna je gospodarski povezala Hrvatsku, odnosno Zadar i Japan, a  naše tvrtke godinama uspješno surađuju. Također, treba naglasiti i turističku dimenziju ovog festivala koji je itekako obogatio našu cjelogodišnju ponudu, te sam siguran da će zbog ovih događanja sve veći broj  turista posjećivati naš grad, zaključio je gradonačelnik Dukić.




Uključeni u organizaciju
U organizaciju ovog događaja uključeni su Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Veleposlanstvom Japana u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Zadarskom  županijom, TZ-om Zadarske županije i Klasterom Marikultura – Grupacija uzgajivača  tune te ostalim partnerima.


Humanitarna Gastro pijaca
Subotnje jutro 6. travnja rezervirano je za otvaranje Gastro pijace na Trgu Petra  Zoranića, koja će tamo biti do petka, 12. travnja. Prezentirat će se uljari, solana  Pag, Paška sirana, OPG Matulić, OPG Šinjorina smokva, OPG Matak – zadarski tartuf, Adriatic Shell – Coral Wine i Maraska uz svakodnevni live cooking show i glazbeni program. Posjetitelji Gastro pijace mogu kupiti bonove u vrijednosti od 15 kuna  za specijalitete od tune i jadranske ribe te od 10 kn za vino ili sok. Sav prihod od  prodaje bonova namijenjen je Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Zadru.


"Škur" Danijela Kolege
U sklopu otvorenja, u atriju Cedulina otvorena je izložba Danijela Kolege, nazvana  "Škur". Riječ je o izložbi fotografija nastalih tijekom dvadeset dana ribolova mrežom  plivaricom, kada nema Mjeseca. Ovim fotografijama prikazana je jedna noć s kaljskim ribarima. Redosljed fotografija je ujedno tijek ribolova. Izlazak iz luke, plovidba  prema odredištu, potraga za ribom, svićarenje, utapanje mreže, dizanje mreže, dizanje ribe u brod i povrat. Sve ovo prikazano je na zanimljivim fotografijama zadarskog  autora.