Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svjedok ništa nije znao o drogi koju je njegov rođak preuzeo u Zadru

04.05.2016. 22:00
Svjedok ništa nije  znao o drogi koju  je njegov rođak  preuzeo u Zadru


Zbog nedolaska okrivljenika Ivana Pervana (35) iz Brnaza kod Sinja na glavnu raspravu, kojega se tereti za posjedovanje i  preprodaju nešto manje od 4 kilograma marihuane, jučer je odgođeno ročište na Općinskom sudu u Zadru. Sutkinja Sandra Radanović je kazala kako je okrivljeniku istražni zatvor zamjenjen  novčanim jamstvom te da njegov nedolazak treba biti opravdan ili  će uslijediti njegovo privođenje na sljedeće ročište.
Ne može govoriti?
Prema optužnici zadarskog Općinskog državnog odvjetništva  okrivljenik je 7. listopada 2014. godine zaustavljen na naplatnim  kućicama Zadar istok, te su tijekom pretrage automobila u njemu  pronađena četiri paketića u kojima je bila marihuana. 
Prema obrazloženju okrivljenikove odvjetnice Tanje Budimir  njen ju je branjenik izvjestio da zbog stomatološke intervencije na  koju je čekao više od pola godine nije u mogućnosti govoriti te stoga nije pristupio glavnoj raspravi. Sutkinja je zatražila da na sljedećem ročištu bude priložena i medicinska dokumentacija o okrivljenikovoj spriječenosti. Tužiteljica Karol Sablić Radman i odvjetnica okrivljenika su se na prijedlog sutkinje složili da se u izvanraspravnom postupku ispita Pervanov rođak Filip Pervan (24) koji je  tijekom istražnog postupka bio i osumnjičenik.
– Ja i Ivan smo krenuli iz Brnaza gdje oboje živimo prema Zadru  odmah nakon ručka oko 13 sati kod jedne njegove prijateljice. Često sam s Ivanom išao kod njegovih mušterija kojima je on popravljao aute jer se on time bavi, ispričao je svjedok o tome kako je došlo  do njegovog puta s okrivljenikom u Zadar.
Na pitanje sutkinje je li okrivljenik tijekom puta do Zadra telefonirao ili slao poruke, svjedok je niječno odgovorio te je dodao kako  je okrivljenikov mobitel bio odložen pored vozačevog sjedala.
Loša financijska situacija u obitelji
– Policija nas je zaustavila na naplatnim kućima Zadar 2 te su nas  razdvojili i odveli u različitim vozilima. Nakon što smo izašli iz pritvora o tome nismo razgovarali, a moji roditelji su bili ljuti jer sam s  Ivanom išao u Zadar. Malo prije odlaska u Zadar Ivan je ostao bez  posla, ali je radio ‘na crno’ u garaži koja se nalazi uz kuću. Njegov  brat Ante je u to vrijeme bio na bolovanju jer je imao problem s nogom te je bio u lošoj financijskoj situaciji jer ima ženu koja ne radi  i troje djece te dva kredita, rekao je svjedok o socijalnoj situaciji u  okrivljenikovoj obitelji u vrijeme kada su on i rođak privedeni. Svjedok je naglasio kako mu o tome nije pričao okrivljenik, ali da je on  to saznao iz drugih izvora, kao i da mu Ivan nije pričao o nikakvim  dugovima koje je imao njegov brat prema drugim osobama.  Tužiteljica je zatražila da se u nastavku glavne rasprave pregleda  mobitel koji je koristio okrivljenik, kao i da se izlistaju sve poruke i  pozivi koji su stizali ili su upućivani s broja Tomato kartice. Braniteljica okrivljenika je prigovorila ovom zahtjevu tužiteljice ustvrdivši kako je njen branjenik priznao kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je bio posrednik i prenosio drogu za treće  osobe. Na posljednjem ročištu okrivljenik je iskazao kako je marihuanu prevozio da bi vratio dug koji je imao njegov brat, a nije ga  mogao vratiti na drugi način.
Nastavak glavne rasprave sutkinja je zakazala za 17. lipnja, kada bi trebao biti ispitan i okrivljenikov brat Ante Pervan.