Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Little promašio pobjedu, Stipanović odlučio u produžetku

05.05.2019. 17:48
Little promašio pobjedu, Stipanović odlučio u produžetku


Prva utakmica polufinala doigravanja između Zadra i Cedevite na Višnjiku donijela je veliku dramu, a pobjednik je na kraju odlučen nakon dodatnih pet minuta. Nažalost po tri tisuće gledatelja u Krešinom domu pobjeda je otišla na stranu gostujuće momčadi koja je u produžetku imala raspoloženog Andriju Stipanovića i na račun negovih osam poena u tom razdoblju otišla je velika prilika za vodstvo Zadra u seriji na tri pobjede u nepovrat. A imali su krajem osnovnog dijela utakmice domaći igrači mogućnost uhvatiti veliku Cedevitu na krivoj nozi, no šut u posljednjoj sekundi kojeg je uputio Mario Little nije pronašao svoj cilj.
13 izgubljenih lopti Cedevite
Da će se oba trenera nadmudrivati u taktici pokazale su početne petorke u kojima na domaćoj strani nije bilo Luke Žorića umjesto kojeg je startao Špralja, a Slaven Rimac je krenuo bez svojih najplemenitijih igrača, Jacoba Pullena te Justina Cobbsa. Ono što nije moglo  veseliti domaćeg stratega Antu Nazora bile su četiri izgubljene lopte u te tri otvarajuće minute, no i unatoč njima je Zadar imao vodstvo 7:3. Dva brza prekršaja Elgina Cooka primorala su trenera Cedevite na uvođenje Žganeca i Pullena, a bivši igrač Barcelone poništio je tricom činjenicu da Cedevita nije pet minuta zabila koš iz igre (7:6). Živnuli su gosti u tim završnim minutama prve dionice, posebno u obrani gdje su Žoriću oteli dvije lopte nakon čega su efikasno stigli preko Pullena, Murića i Banića do prednosti od osam poena (9:17). Srećom, do kraja prve četvrtine na krilima Žorića prepolovljen je zaostatak (15:19) i na najbolji način najavljena je vrlo uzbudljiva druga četvrtina. Murić je na otvaranju drugom tricom donio Cedeviti 15:22, ali je i raspalio publiku s nepotrebnim gestikulacijama što je povisilo broj decibela u dvorani. Još veće uzbuđenje nastupilo je nakon trice Marića za 20:22 kao i trice Bašića za 23:25. Gosti su s preko Murića i Pullena vratili plus šest (23:29), ali je Pullen zaradio treću osobnu i Rimac je na parket vratio Katića što je Zadar  iskoristio za novi povratak u egal. Tricu je potom ubacio Magarity i dvorana je ponovno eksplodirala (27:29) dok je strasti primirio Ramljak košem i dodatnim (29:34). Ali,  Little i Žorić su ipak uspjeli naplatiti do kraja poluvremena veliko htijenje i borbenost Zadra vrativši rezultat na početak (34:34). Peterostruki prvak Hrvatske iako je djelovao uvjerljivo u prvih 15 minuta iskazao je mnoge slabosti, ponajprije u organizaciji napada, pa je prvih 20 minuta zaključio s nevjerojatnih 13 izgubljenih lopti što je ujedno bila potvrda junačku obrane Nazorove momčadi koja je ulijevala nadu da se može do pobjede u nastavku utakmice.
Teško do poena
No, taj plan narušili su s dobrim ulazom u treću dionicu igrači Cedevite. U minuti su uspjeli preko Murića doći do 34:38, a Zadar je napravio brza tri prekršaja i izgubio dvije lopte te je Nazor morao ekspresno potrošiti minutu odmora kako bi konsolidirao svoje redove. Rimac je u nastavku po prvi put dao priliku Cobbsu koji je povisio prednost gostiju na šest poena (34:40). Uspjeli su konačno nakon tri minute posta zabiti i domaći igrači. Božić je stavio četiri u nizu (38:40) dok je iznimno raspoloženi Bašić novom tricom i asistencijom za Dašića donio prvo vodstvo (43:42) nakon otvarajućih 7:3, a Žorić je tu odličnu sekvencu domaćeg sastava zaključio košem za tri plusa (45:42). Sve je to dovelo do podizanja atmosfere u Krešinom domu jer su Nazorove trupe djelovale odlučno i spremno da mogu do konačnog uspjeha, ali do izdašnije prednosti ispriječili su se ziceri koji su ispadali Zadranima iz obruča dok je na drugoj strani dvaput u nizu Stipanović ubacio iz odbojke za održavanje ravnomjernog položaja (47:46). S egalom se ušlo u završnu četvrtinu (52:52), no tu lijepu sliku na semaforu ekspresno su narušili Pullen i Ramljak s vezanih pet poena (52:57). Zadru je nasušno trebao neki ubačaj što je uspjelo nakon duge tri minute Žoriću za 54:57. Prošlo je pet minuta posljednje dionice, a rezultat je u tom periodu bio 5:2 za goste i napadački Nazorova momčad nije bila na razini iz prve tri četvrtine. Nove tamne oblake donio je Murić košem za 54:59, ali dramu u završnici zagarantirao je Dašić koji je uspio zabiti tek drugi domaći koš iz igre nakon čak sedam i pol minuta igre (57:59). Nakon trice Pullena na jednoj, pa Vukovića na drugoj u posljednju minutu se ušlo s rezultatom 60:62. Spretnost Dašića pod obručem vratila je rezultat na početak (62:62), 43 sekunde do kraja. Zadar se dva puta uspješno obranio, a Little je dobio priliku u posljednjem napadu zabiti za pobjedu. Ipak ta odluka trenera da odluku stavi u ruke Amerikanca pri egal rezultatu, 18 sekundi prije kraja nije se pokazala dobrom. Little je nažalost promašio i otišlo se u produžetak gdje su se puno bolje snašli iskusniji i odmorniji igrači Cedevite.
 
 


ZADAR 67


CEDEVITA 75




(15:19, 19:15, 18:18, 10:10 – 5:13)


ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 3000. Suci: Srđan Dožai, Tomislav Vovk i Josip Radojković.


ZADAR: Bašić 6, Marić 3, Žorić 16, Magarity 3, Krajina, Dašić 12, Vuković 5, Brzoja, Špralja, Little 7, Božić 15, Planinić. Trener: Ante Nazor.


CEDEVITA: Cobbs 2, Krušlin 6, Katić 1, Žganec 2, Stipanović 10, Banić 2, Bošnjak 3, Cook 5, Ramljak 8, Mustapić, Murić 16, Pullen 20. Trener: Slaven Rimac.


Šut za dva: Zadar 18-42 (42%); Cedevita 18-39 (46%).


Šut za tri: Zadar 6-28 (21%); Cedevita 7-30 (23%).


Slobodna bacanja: Zadar 13-18 (72%); Cedevita 18-24 (75%).


Skokovi: Zadar 37 (30+7); Cedevita 53 (39+14).


Osobne pogreške: Zadar 24; Cedevita 24.
 


Ante Nazor, trener Zadra


– Parirali smo cijeli susret i dokazali da možemo igrati s Cedevitom bez obzira na njihovu snagu rostera. U ovakvoj utakmici na mali broj poena i lošeg šuta na obje strane skok igra je prevaga. To je otišlo na stranu Cedevite, a drugi razlog je  individualna kvaliteta Jacoba Pullena koji je odigrao utakmicu poput šahista. Iskontrolirao je ritam sebi i svojoj momčadi i bio velika prevaga posebno u završnici utakmice. Zadnji napad je dogovoreno da lopta ide na Žorića, a kad smo izašli na teren stjecajem okolnosti je završila kod Littlea i sigurno to nije bilo ono što smo planirali.


Mario Little, igrač Zadra


–  Ovakav šut je za mene uvijek lagan i nisam imao dovoljno prostora, jer su me dvojica igrača Cedevite zatvorila. Osjećao sam da bi mogao ipak ući taj šut, no pokazao se prekratkim i stvarno mi je žao zbog toga što nisam svojoj momčadi donio pobjedu.