Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

REAKTIVACIJA ZDRAVSTVA Karuc: “Zvat ćemo pacijente s liste čekanja i davati im nove termine”

05.05.2020. 20:09


Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je odlučio u sklopu druge faze popuštanja mjera zaštite od zaraze koronavirusom, popustiti i one mjere koje se tiču zdravstva, odnosno odlazaka na kontrolne preglede u bolnice, ali i posjete liječnicima obiteljske medicine, a sve u cilju postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava.
Naime, tijekom proteklog razdoblja u bolnicama su »na led« stavljeni svi prvi ili kontrolni pregledi kod specijalista kao i mnogi operativni zahvati, a primali su se hitni pacijenti.


Čekali na pretrage, a onda došla pandemija…
Sada su bolnice otvorile svoja vrata pacijentima te su postupno počele s obavljanjem prethodno upisanih i naručenih pacijenata na specijalističke preglede. Budući da je riječ o pregledima od kojih se na neke i čeka i nekoliko mjeseci razumljiva je bojazan brojnih pacijenata kako možda nikad ni neće stići na red. Mnogima nisu obavljene pretrage na koje su čekali i godinu dana (primjerice magnetska rezonanca ili pojedini ultrazvučni pregledi) te je velik broj njih zbunjen i ne znaju kada i kako se trebaju naručiti.
O ovome smo razgovarali sa zamjenikom ravnatelja Opće bolnice Zadar Edijem Karucom koji nam je pojasnio kako će ubuduće funkcionirati odlasci kod specijalista.
– Novi način rada znači da ćemo zvati više ljudi koji su bili na listama čekanja. Dakle, nećemo ih zvati i naručivati u onom broju prije epidemije, ali ćemo svakako nastojati pozvati onoliko pacijenata koliko možemo, a da pritom osiguramo sve epidemiološke standarde. Ovim želimo pacijentima omogućiti da obave prethodno naručene pretrage, a i smanjiti liste čekanja. Dakle, sve pacijente koji su na listi čekanja ćemo zvati ili obavještavati ih putem sms-a te im davati nove termine, rekao nam je dr. Karuc dodavši kako ne zna koliko će im točno trebati da »očiste« liste čekanja koje su se stvorile kroz posljednjih nekoliko mjeseci koliko bolnica nije primala pacijente, odnosno primala samo hitne i radila samo ono što je nužno.
​Što se tiče posjeta u bolnici i dalje traje zabrana. Karuc je pojasnio kako je ovo zato da bi se zaštitili pacijenti dok se situacija u potpunosti ne smiri.


Kroz ambulantu prošlo126 pacijenata
Osim promjena u radu u bolnicama odlučeno je kako će se pojačati koordinacija s liječnicima primarne zaštite.
Inače, liječnici primarne zaštite cijelo su ovo vrijeme radili u posebnim uvjetima te je velik broj njih primao isključivo hitne pacijente, a sve ostalo se obavljalo putem telefona.
– Cijelo ovo vrijeme radimo, ali prilagođeno. Dakle, ono što možemo obaviti preko telefona odrađujemo tako, to je uglavnom produživanje recepata za kronične terapije, davanje uputnica, konzultacije i slično. Ukoliko nekom treba pregled ili je neka hitna situacija, dolazi kod nas. Dakle, ako nekoga ukoče leđa dolazi kod nas po injekciju. Isto tako, ako su nekom začepljene uši, isto ih primimo, rekao nam je Denis Bruketa, liječnik obiteljske medicine kojemu je jučer ujutro do pauze kroz ambulantu prošlo gotovo 80 pacijenata, a do kraja radnog dana je imao 126 pacijenata te je za danas dogovorio 10 vađenja krvi. Dodao je kako mu mnogi pacijenti šalju fotografije preko poruka koje treba pročitati kako bi ih mogao uputiti na daljnje liječenje. Naglasio je kako nikoga nisu vratili tko im je došao na pregled, samo provode dodatne mjere opreza.
– Moram istaknuti kako su se naši sugrađani ponašali jako odgovorno te nisu dolazili zbog nebitnih stvari, već isključivo onda kad je baš trebalo, istaknuo je Bruketa koji inače skrbi o 1.700 pacijenata.
Što se tiče količine opreme te rada u zadnjih nekoliko mjeseci rekao je kako je situacija sada zadovoljavajuća, ima svega dovoljno.
– Sreća je što se u Zadarskoj županiji bolest proširila uglavnom u bolnicama i nije je bilo mnogo u populaciji pa nije bilo velike opasnosti za svih nas, rekao je Bruketa. Na upit misli li da će znanstvenici uspjeti napraviti cjepivo do jeseni te na koji će se način provoditi procjepljivanje, rekao nam je kako ne vjeruje da će to biti već najesen. Dodao je kako smatra da bi se prvo trebalo procijepiti one najizloženije i najugroženije od virusa, dakle, liječnike i ostalo medicinsko osoblje, a potom ostalu populaciju.
 




Na porod i dalje bez pratnje


U bolnici je, zbog opasnosti od koronavirusa onemogućena pratnja prilikom poroda. Međutim, ovih dana u Petrovoj bolnici u Zagrebu opet je omogućena pratnja pri porodu pa nas je zanimalo jesu li o tome razmišljali i u zadarskoj bolnici.
– Što se tiče rodilja moram reći da u zadarskoj bolnici još uvijek neće biti moguć porod uz pratnju radi zaštite rodilja i djece. Naime, u Petrovoj bolnici omogućena je pratnja, ali Petrova bolnica je specijalizirana isključivo za porodništvo i ginekologiju dok nama dolaze različiti pacijenti s različitim oboljenjima čime se povećava opasnost o zaraze, rekao je dr. Karuc.