Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[VIDEO] Karuc: “Dovedena su nam trojica mladića, dvojica bez pulsa i svijesti, dok kod trećeg nismo uspjeli dobiti srčanu akciju te je on preminuo; Pretpostavljam da su se utopili”

05.05.2020. 12:18


Dvojica poginulih mladića, jedan koji se bori za život te jedan pušten na kućnu njegu, ali zasigurno s trajnim posljedicama, epilog su stravične prometne nesreće koja se dogodila u ponedjeljak kasno navečer oko 23.15 sati na Liburnskoj obali, a u kojoj je Audi A 6, u kojemu su bili mladići, sletio s ceste i upao u more.
Te kobne večeri četvorica mladića – dvojica 17-godišnjaka, jedan 20-godišnjak te jedan 22-godišnjak vozili su se automobilom praznom Liburnskom obalom te je vozač, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, izgubio kontrolu nad automobilom, uslijed čega je došlo do zanošenja i rotacije automobila koji udara u rubnjak te se odbija i prednjim dijelom automobila udara u rasvjetni stup. Nakon toga vozilo nastavlja nekontroliranu vožnju i prednjim dijelom automobila udara u metalni vez te metalnu zaštitu obale i slijeće u more na dubinu od 8 metara.
– U prometnoj nesreći vozilo je sletilo u more, a prilikom slijetanja dvije mlađe osobe, 2000. i 2003. godište su smrtno stradali, jedna muška osoba 2003. godište zadobila je teške tjelesne ozljede opasne po život te je prevezen u OB Zadar i zadržan u jedinici intenzivnog liječenja. Najstariji mladić je u prometnoj lakše ozlijeđen  te je pušten kući. Očevidom je rukovodio Županijski državni odvjetnik u Zadru uz potporu Postaje prometne policije Zadar. U akciji su sudjelovali i vatrogasci te ronioci, rekao je na konferenciji za novinare Dražen Malčić, načelnik Prometne policije Zadar. Pojasnio je kako je te večeri na terenu kod stare Tehničke škole bila policijska patrola koja je koju minutu prije imala drugu intervenciju zbog lakše prometne nesreće u kojoj je počinitelj napustio mjesto nesreće. Automobil koji je završio u moru prošao je pored tih policajaca. Oni su, rekao nam je Malčić, ubrzo krenuli za Audijem i u roku od dvije minute bili su na licu mjesta kobne nesreće, ali bilo je kasno. Dodao je kako još nisu odredili točnu brzinu kojom je automobil vozio već je to posao za vještaka. Ipak, doznajemo kako su svjedoci rekli kako je auto brzo vozio.
Osvrnuo se i na novinarske upite oko brojnih dojava građana o večernjim i noćnim divljanjima na cestama u gradu. Naime, od kako je počela epidemija koronavirusa manje je automobila na cestama što je jednom dijelu naših sugrađana poslužilo da grad pretvore u poligon za brzu vožnju. Svakodnevno imamo brojne prijave i upite čitatelja, a i sami smo čuli turiranje motora i škripanje guma tijekom noćnih sati.
​Je li i ovo bila jedna takva adrenalinska vožnja, koja je na žalost završila tragično, teško je reći. Ono što se zna je da se automobil nije utrkivao s drugim vozilom, a nekolicina očevidaca je rekla kako je automobil "proletio" pored njih.
– Što se tiče učestalih dojava za divljanje po cestama poduzeli smo niz represivnih i preventivnih mjera, te smo sve prekršitelje sankcionirali. One dojave koje su bile anonimne smo upozorili i odlazili na kućne adrese kako bismo ih upozorili, rekao je Malčić.  Na novinarsko pitanje odgovorio je kako je vozač od prije poznat policiji jer je prije mjesec i pol dana imao lakšu prometnu nesreću s drugim vozilom, ali i kako mu je vozačka bila valjana, a automobil je registriran na tvrtku.
Jutros je održana i konferencija za novinare ispred OB Zadar gdje se novinarima obratio zamjenik ravnatelj Edi Karuc.
– U noći s ponedjeljka na utorak oko ponoći dovezena su nam trojica mladića – 1998., 2000. i 2003. godište koji su zajedno nastradali u prometnoj nesreći. Prilikom dolaska u bolnicu dvojica mladića su bila bez pulsa i svijesti. Odmah smo ih reanimirali oko pola sata. Kod jednog mladića na žalost nismo uspjeli dobiti srčanu akciju i on je preminuo. Kod drugog mladića smo nakon 30-ak minuta reanimacije uspjeli dobiti srčanu akciju te je on trenutno u JIL-u, na respiratoru i njegovo je stanje kritično, rekao je Edi Karuc dodavši kako je treći mladić imao lakše ozljede te je pušten doma. Što se tiče ozljeda te uzroka smrti dvojice mladića dr. Karuc je rekao kako je njegova osobna pretpostavka da su se mladići utopili jer, kako je rekao, kliničkim pregledom izvana nema teških ozljeda. Što se tiče četvrtog mladića, odnosno drugoga poginuloga, doznajemo kako on nije ni doveden u bolnicu jer je ostao prikliješten u automobilu pod morem te su ga ronioci uspjeli izvući oko sat vremena nakon prometne i te su na žalost mogli konstatirati samo smrt.