Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I u 80-oj vježba svaki dan!

05.05.2021. 12:00


Dragica Mijić u 80-oj je godini i vježba svaki dan. Osim što je najstarija, Dragica je i najaktivnija članica u fitness studiju za žene Be Fit, a vlasnici studija, Elizabeti Gauta je kao duga majka.
Dragica je u srednjoj školi trenirala rukomet, a kasnije radila kao učiteljica razredne nastave i pritom je naučila uvijek biti u formi.


Kraljica kluba, odradila 1.400 treninga
– Naučila sam uvijek s djecom vježbati, razgibavati se. Imali smo dobro igralište oko škole, a i dvoranu kad je bilo ružno vrijeme. Držala sam tjelesni, ali i uz to smo uvijek voljeli baviti se sportom. Potom sam otišla iz prosvjete u tvrtku Slovenijales, a kad je došao rat, to se zatvorilo, a ja sam imala uvjete za prijevremenu mirovinu i tako od 1994. godine više ne radim, kazuje Dragica, i više nego aktivna umirovljenica.
Trenirala je kratko i na drugim mjestima, ali od 2012. godine je u ovom studiju, koji je donedavno bio u sklopu Magic Well franšize. Elizabeta je tada bila djelatnica Magic Wella, da bi prošle godine, na početku pandemije preuzela studio, preuredila ga i preimenovala u Be Fit. Tako da se Elizabeta i Dragica uz sprave i utege druže godinama, a upravo joj je Elizabeta izrezala krunu i nalijepila na zid tadašnjeg Magic Wella. Oni su imali običaj dati članicama zvjezdicu za jubilaran broj odrađenih treninga. Dragica je tu bila rekorder nad rekorderima – odradila je 1.400 treninga te bila proglašena počasnom članicom i kraljicom kluba. Da je pribrojati i treninge odrađene nakon toga, taj bi broj bio još veći.
I u novom ruhu, u Be Fit studiju, Dragica je nastavila s istim ritualima. Trenira svaki dan tijekom tjedna i ujutro je prva u studiju.
– Probudim se u 7, poslušam vijesti i idem na trening. Tu blizu živim i nije mi problem doći. Kad je vikend, čudno mi je bez treninga, kaže Dragica, kojoj to nije jedina aktivnost.
Prošeta s prijateljicom i po atletskim stazama na Višnjiku, odradi malo i na spravama na otvorenom. »Samo prošeta«, kaže, ona, a zapravo naprave tri kruga!
Kaže kako je stalno netko pita trenira li još uvijek.
– Pa kako ne bih, kakvo je to uopće pitanje. A, kažu da to pitaju zbog mojih godina. A, ja im lijepo odgovorim da ja svoje godine nosim, govori Dragica.
Radi na svojim mišićima pa ih automatski nosi – lakše.


Poticaj svim drugim članicama
Jede umjereno, puno voća i povrća, a zadnji obrok je oko 17-18 sati. I to jabuka ili jogurt. Ne večera, kaže, i ne pašu joj masne stvari. Takav je njezin bioritam koji joj najbolje odgovara.
Rezultat – okretna starica koja izgleda puno mlađe od 80 godina, a u zdravstvenom kartonu, najozbiljniji i trenutačno jedini problem joj je očna mrena koju je nedavno operirala.
Koji je recept za sretnu starost?
– Samo vježba i rekreacija, govori teta Dragica, kojoj očito dobra forma odlično utječe i na raspoloženje.
Nasmijana je demonstrirala našem fotografu kako diže utege i vješa se na šipki. A očito da podiže i atmosferu u studiju.
– Jednom sam stavila klupicu ispod šipke, popela se, objesila i zaljuljala. A sve cure u studiju su zapljeskale i smijale se, priča Dragica.
Elizabeta dodaje kako je upravo ona veliki poticaj svim drugim članicama, a njoj je poput majke.
– Dragica mi je najdraža članica, poput mame, uvijek brine za mene, da mi savjet. Razveseli me s kavom, sto puta mi je pomogla počistiti oko studija. To je moja Dragica. Ako slučajno ne dođe, ja se zabrinem, tako da sad, ako ima neku obavezu ili nešto, pa da neće moći doći, obavezno mi mora najaviti da ja znam, govori Elizabeta.
I Dragica za nju ima samo riječi hvale. Ponosna je kako je Elizabeta uredila studio i kako svima uvijek pojašnjava u tančine kako pravilno odraditi trening.
A za sebe kaže da je tamo već kao inventar, a nama se po svemu čini da i 80-godišnja Dragica također može u ulogu – trenerice.