Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ključ uspjeha je ulaganje u kvalitetne smještajne objekte te održivi razvoj turizma

05.05.2021. 11:56


Pandemija koronavirusa uvjetovala je da pružatelji smještaja, naročito hotelijeri, uvelike ovise o last minute rezervacijama. Iako se najavljuje kako će nadolazeća sezona biti bolja nego prošlogodišnja, hotelijeri u Zadru i dalje se ne mogu pohvaliti velikim brojem upita i rezervacija.


Primorani čekati
O problemima u poslovanju, koje je donijela pandemija koronavirusa, razgovarali smo s glavnim voditeljem zadarskog hotela Almayer, Vjekoslavom Bobićem.
– Stanje rezervacija za predstojeću sezonu je loše, a očekivanja, s obzirom na kaotičnost i kompliciranost situacije prouzročene pandemijom, posebno u našem tržišnom segmentu, gotovo nikakva. Trenutačno su nam otvorene samo sobe u depandansi hotela, dok je glavna zgrada još uvijek zatvorena. Naravno, aktivno pratimo situaciju i spremni smo se brzo staviti u puni pogon, kaže Bobić i objašnjava kako im poslovanje pati zbog problema u odvijanju zračnog prometa.
– Rad hotela je nažalost opterećen visokim fiksnim troškovima, višestruko veći od razmjerno niskih fiksnih troškova bujajućeg privatnog smještaja. Kako je naš tržišni segment turizma više dodane vrijednosti u Dalmaciji jako vezan za nesmetano odvijanje zračnog prometa, pandemija nas je, zajedno s ostalim dalmatinskim kolegama, teško pogodila. Zbog svega toga primorani smo čekati, rekao nam je Bobić.
Pandemija koronavirusa uvelike je istaknula goruće probleme hrvatskog turizma, koji je ovisan o masovnim posjetima u srcu ljetne sezone. Kako bi se što više izvuklo od situacije u kojoj se nalazimo, Bobić smatra kako se treba orijentirati na razvoj kvalitetnog hotelskog smještaja i oplemenjivanje turističke ponude aranžmanima koji se baziraju na iskustvenom doživljaju i kvalitetnom boravku u destinaciji, a ne na stihijski razvoj turizma i apartmanizaciju obale.


Destruktivnost stihijskog pristupa turizmu
– Vjerujemo da će doći do oporavka sljedeće sezone i već se aktivno spremamo za nju. Unatoč velikim nedaćama kojima smo u turizmu trenutno izloženi, puno toga trebamo napraviti, pojedinačno i zajednički. Treba raditi na dizanju kvalitete, ponovnom osmišljavanju, dijalogu i sinergiji te povezivanju svih protagonista, od lokalnih jedinica i turističkih zajednica, do ugostitelja, hotelijera i privatnih iznajmljivača. Svi smo na istom brodu, kaže Bobić, te zaključuje kako je ključ uspjeha u turizmu ulaganje u kvalitetne smještajne objekte i održivi razvoj turizma.
– Sezona 2019. godine je bila fantastična u smislu gužvi i prihoda, ali istodobno je pokazala svu neodrživost, besmislenost i destruktivnost stihijskog pristupa turizmu. Treba prestati fetišizirati turističke brojke i statistike, ograničiti gradnju i apartmanizaciju te destimulirati rentijerstvo. Prirodni i društveni resursi nisu neograničeni i ne mogu se svi baviti turizmom. Tu država i lokalna samouprava trebaju podvući crtu, snažno destimulirati apartmanizaciju i rentijerstvo, a stimulirati razvoj i kvalitetu hotelskoga smještaja, te zapošljavanje obrazovanog kadra, kako bi se stvorio mehanizam kroz koji bi turizam kroz dodatnu potražnju mogao bolje upogoniti nacionalno gospodarstvo, zaključuje Bobić.




Od 30. travnja do 3. svibnja 3.400 dolazaka
Prema podacima, koje smo dobili od Mihaele Kadije, direktorice Turističke zajednice Zadarske županije, prema podacima sustava eVisitor, u županiji je u prvome vikendu svibnja boravilo 3.400 turista.
– U Zadarskoj županiji je tijekom prvog vikenda u svibnju, tj. od 30. travnja do 3. svibnja ostvareno 3.400 dolazaka i gotovo 15.000 noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili preko 2.000 dolazaka i 10.000 noćenja. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Zadru, Biogradu na Moru, Viru i Pagu. Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći je broj gostiju došao iz Slovenije, Poljske, Češke i Njemačke. Prema vrsti smještaja, najveći broj turista boravio je u kampovima, hotelima i domaćinstvima, kazala je Kadija.