Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvoren vatrogasni dom DVD Sukošan vrijedan 6,4 milijuna kuna

05.05.2021. 12:35


Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) osjećaju sigurnost i ponos dobili su jackpot, svoj vatrogasni dom. Jučer na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, na zapadnom ulazu u Debeljak, nasuprot križa, otvoren je reprezentativni vatrogasni dom vrijedan 6,4 milijuna kuna, od čega su 90 posto EU sredstva.
Obred blagoslova predvodio je župnik don Domagoj Kelava. Kum vatrogasnoj zastavi bio Joso Krešan, poznati sukošanski poduzetnik, dok je Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, ključeve navalnog vatrogasnog vozila kojeg je darovala JVP Zadar, uručio Milanu Ročku, zapovjedniku DVD Sukošan.


Moderan i funkcionalan dom
– Naše vatrogasno društvo je opremljeno sa četiri vatrogasna vozila i vatrogasnom opremom. Broji 50 članova, zapošljava dva profesionalna vatrogasca i u ljeti šest sezonaca. U proteklom vremenu DVD je bilo smješteno u skladišnom prostoru bivše PZ Sukošanka u Sukošanu. Veliki doprinos u ostvarenju projekta pripada DVD-u sv. Mihovil iz susjedne Općine Galovac, hvala predsjedniku Anti Raspoviću i načelniku Marinu Gulanu, zahvalio se Ročak.
Po projektu Pregola d.o.o. Debeljak izvođač radova je bio Lavčević d.o.o. Zadar, a nadzor Amplus inženjering d.o.o. Sukošan. Vatrogasni dom ima 426,82 metara četvornih površine, četiri garaže i sve drugo potrebito za moderan i funkcionalan vatrogasni dom.
– Izgradnjom vatrogasnog doma riješili smo nekoliko problema odjednom, povećali smo preventivu i ostvariti sigurnost općinskih žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, poručio je Ane Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Osjećaj sigurnosti
Nazočnima su se obratili Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar, koji je između ostalog istaknuo kako u Zadarskoj županiji ima pet JVP-a i 42 DVD-a.
– U posljednjih dva mjeseca dobili smo pet novih vatrogasnih vozila vrijednih 12 milijuna, plus vatrogasno vozili u JVP Zadar. Dobivanjem novih vozila svi smo se obvezali da postojeće vozilo darujemo DVD-ima, istaknuo je Šoša.
U protekloj godini, kaže državni tajnik Šime Mršić, za 32 milijuna kuna kupljena su 75 kombi vozila i 58 pick-up vozila, dok je do 2023. godine za kupnju vozila i opremu predviđeno još 130 milijuna kuna.
– Posao vatrogasaca jedan je od najtežih poslova jer uključuje životnu ugrozu. Hvala na osjećaju sigurnosti koji nam pružate svojom požrtvovnošću i nesebičnošću, poručio je zadarski župan Božidar Longin.