Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Životni partneri smiju posvajati djecu: “Ovo je povijesna presuda, ne smije biti diskriminacije zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta”

05.05.2021. 10:28


Predsjednik udruge Dugine obitelji  Daniel Martinović izjavio je u srijedu da je Upravni sud u Zagrebu u “slučaju Kožić i Šegota” donio povijesnu presudu koja svim životnim partnerima u Hrvatskoj  otvara vrata mogućnosti posvojenja.
“Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo”, istaknuo je Martinović na konferenciji za novinare.
Time se, dodao je, potvrđuje da u Hrvatskoj životni partneri mogu postati posvojitelji. “Odluka znači da svi životni partneri, svi gej i lezbijski partneri, mogu bez straha pristupiti procjeni za posvojenje da se vidi jesu li podobni posvojitelji ili ne”, istaknuo je Martinović.
Presuda je donesena u postupku koji su 2016. pokrenuli životni partneri Kožić i Šegota jer im je Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev da pristupe procjeni za posvojiteljstvo samo zato što su u životnom partnerstvu.
Martinović je napomenuo da presuda Upravnog suda još nije pravomoćna te je izrazio želju da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ne uloži žalbu i time ispoštuje odluku Ustavnog suda o udomiteljstvu koja se, tvrdi, može vezati i za posvojenje.
Ocijenio je kako je to povijesna presuda koja otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.
Međutim, pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, pa presuda ne znači da gej i lezbijski parovi automatski postaju posvojitelji, nego da se mogu bez straha javiti Centru za socijalnu skrb i prijaviti se na evaluaciju za posvojenje.
Martinović je podsjetio da je lani presudom Ustavnog suda utvrđeno da životni partneri mogu pristupiti i procjeni za udomiteljstvo, nakon čega su Kožić i Šegota uspjeli dobiti status udomitelja.
“Građanke i građani ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan – bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Podobnost za posvajanje treba procijeniti struka, a ne politika”, poručio je Martinović.