Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cibona je zaslužila naslov

Autor: Roman Morović

04.06.2009. 22:00
Cibona je zaslužila naslov

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nikša Prkačin do posljednje je sekunde za 21 minutu provedenu na terenu ubacio samo jedno slobodno bacanje. U posljednjem Ciboninom napadu koji je trajao točno tri sekunde, pri nerješenom rezultatu, kapetan „vukova” je skočio i odbijenu loptu nakon promašaja Andrića samo lagano ugurao u koš i tako donio Ciboni 15. naslov prvaka Hrvatske. Čudna je to utakmica bila. Zadar je krenuo odlučno da slomi gostujući otpor već u prvom poluvremenu što mu je djelomice i uspjelo. Igrači Zmage Sagadina u prvih su dvadeset minuta u potpunosti dominirali susretom i na odmor otišli sa 14 poena prednosti. Ipak, u drugom dijelu probudila se i Cibona, koja serijom 12-1, na krilima Alana Andersona, poravnava rezultat i tada je bilo jasno da se sprema neizvjesna završnica. U završnom trileru Cibona je imala više sreće i na kraju zasluženo došla do naslova prvaka.
– Neizmjerno sam sretan zbog ove pobjede i naslova prvaka Hrvatske. Zadar igra odličnu, čvrstu i discipliniranu košarku i niti u jednom trenutku nije bila lagan protivnik. Da je došlo do pete utakmice siguran sam da bi bila vrlo neizvjesna. Drugo poluvrijeme smo odigrali odlično, hrabro i ono nam je otvorilo put do pobjede. Prvo poluvrijeme je bilo potpuno u znaku Zadra ali moji su igrači u drugom dijelu pokazali kako treba igrati u ovakvim utakmicama. Kada je utakmica ušla u neizvjesnu završnicu bilo je evidentno da će se igračima Zadra tresti ruke što se utakmica bliži kraju. Znali su da ako izgube nemaju pravo na popravak i mislim da smo mi dobili utakmicu upravo na tom psihološkom planu. Ova posljednja akcija u kojoj smo doslovno ugurali loptu u koš je posljedica upravo jednog velikog htijenja i želje mojih igrača koja je na kraju presudila. Imali smo jako tešku sezonu i rezultatski ćemo je jako teško ponoviti. Bez obzira kakvu momčad imali ušli smo u TOP 16, igrali smo finale NLB lige i osvojili dvije titule, prvaka Hrvatske i pobjednika kupa. To je velika stvar i čestitam mojim igračima na tom velikom postignuću – kazao je nakon utakmice trener Cibone Velimir Perasović.
Trener Zadra Zmago Sagadin na kraju balade mogao je samo čestitati Ciboni na zasluženo osvojenom naslovu.
– Čestitam Ciboni na pobjedi i na osvojenom naslovu prvaka i čestitam kolegi Perasoviću na odličnoj sezoni njegove momčadi. Cibona je i danas pokazala da ima sve karakteristike odlične momčadi. Kada su gubili 16 razlike nisu se predavali i ja sam znao da moramo biti oprezni i da utakmica nije riješena. Cibona se ove sezone mnogo puta vraćala iz takvih situacija i, nažalost, uspjeli su to i večeras. Mi smo odigrali briljantno prvo poluvrijeme u svim fazama igre. Igrali smo čvsto u obrani i pametno i racionalno u napadu, napravili smo razliku ali se u drugom poluvremenu vidio nedostatak iskustva jer nismo znali zadržati stečenu prednost. Naravno, ni Cibona nije mogla cijelu utakmicu odigrati loše kao prvo poluvrijeme. U drugom dijelu su igrali bolje, uspjeli su vratiti utakmicu u egal i kod nas se tada uvukla nervoza. Ušli smo u neizvjesnu završnicu gdje je presudila jedna lopta. Sreća prati hrabre, a oni su bili hrabri. Mojim igračima nemam što zamjeriti niti danas niti u posljednja četiri mjeseca jer su zaista dali sve od sebe. Neki su igrali malo bolje, neki slabije i ja sam vidio koji su igrači u odlučujućoj utakmici sposobni dati svoj maksimum. Veliki igrači su oni koji daju najviše onda kada je to najvažnije i to je za mene bio dobar test. Moja momčad i ja smo napravili sve što je bilo u našoj moći i mislim da smo se dostojanstveno oprostili od ove sezone. Cibona je cijelu sezonu na svim poljima iskazala veću kvalitetu od nas i zasluženo je osvojila naslov. Mi imamo budućnost i nadam se da će iduće sezone slika biti obrnuta – zaključio je Sagadin.


 SREĆA NA STRANI CIBONE


Dva su kratka pitanja nakon utakmice novinari postavili treneru Zadra Zmagi Sagadinu. Posljednji napad?
– Dva njihova visoka igrača i dva naša visoka su trčali, Andrić je promašio, a Prkačin doslovno ugurao loptu u koš. Mi nismo bili šeprtljavi ali oni su imali više sreće.
Treća četvrtina?
– Lako je biti general poslije bitke. Bilo mi je jasno da će se ova utakmica odlučiti u završnici kako se odlučuju sve velike utakmice. Odigrali smo odlično prvo poluvrijeme, Cibona je igrala loše i znali smo da oni mogu igrati samo bolje. U trećoj četvrtini su to i pokazali, dostigli su našu razliku i u nekoliko minuta su nas izbacili iz ravnoteže – kazao je trener Zadra.