Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kronika jednog prošlog vremena

04.06.2012. 22:00
Kronika jednog prošlog vremena


Najzad, u mnoštvu sadržaja koje nam nude autorove fotografije ipak se kao bitan element izdvaja baš ta mogućnost da je kao neposredan sudionik, kao službeni vozač Općine Zadar mogao u ključnom trenutku objektivom svog fotoaparata zabilježiti brojna, a za to vrijeme značajna događanja koja nadilaze uobičajen značaj i pridaju im svakako povijesno-dokumentarnu važnost, kazao je Žuža


Sinoć je u Gradskoj knjižnici Zadar svečano otvorena izložba fotografija Pere Goića “Volan”. Riječ je o posljednjoj izložbi koju je svojim sugrađanima podario ovaj neumorni gradski foto-kroničar. Naime, barba Pero, kako ga je oslovljavala većina njegovih sugrađana, je preminuo prošli tjedan, a izložba “Volan” bila je posljednja koju je osmislio i postavio.
– Iako je ovo posljednja izložba na koju nas je barba Pero sam sazvao, nadam se da neće biti naše posljednje druženje s njegovim fotografijama. Pero Goić je cijeli svoj život proveo za volanom i iza fotografskog objektiva. Možda njegove fotografije nisu toliko tehnički savršene kao one nekih drugih zadarskih suvremenih fotografa, ali imaju izuzetnu dokumentarno-povijesnu vrijednost za naš grad i zavičaj. Barba Pero je bio svojevrsni foto-kroničar jedne epohe i znao je fotografirati motive kojih se drugi nisu sjetili. Kod nas je postavio sedam izložbi, a ja se nadam da će njegove fotografije i dalje biti dostupne javnosti. Gradska knjižnica Zadar će poraditi na tomu, kazao je na otvaranju izložbe knjižničar Mladen Masar.
Redovni gost Goićevih izložbi bio je pjesnik Ante Sikirić koji je i ovom prigodom recitirao nekoliko svojih prigodnih pjesama.
Boris Žuža, likovni umjetnik i pedagog, te predsjednik likovne udruge “Art Forum Zadar” s kojom je Goić nekoliko puta izlagao, opisao je izložbu:
– Poznati zadarski foto snimatelj Pero Goić, iznova se, nažalost posthumno, javnosti našeg grada predstavlja svojom najnovijom izložbom. Riječ je o svojevrsnom izboru autorovih foto-djela pod znakovitim naslovom “Volan”, a koja je nastajala u dužem vremenskom slijedu kada je bio dugogodišnji službeni vozač Gradske uprave Zadra. Već prvi pogled na izložene eksponate upućuje da su to fotografije koje su nastajale u različitim prigodama u kojima su djelatnici općine Zadar obavljali različite protokolarne dužnosti kao što su primanja i ispraćanja domaćih i stranih delegacija, svečanosti otvaranja različitih značajnih objekata, posjete regijama i gradovima prijateljima, te snimke s različitih drugih službenih putovanja. Iz navedenog je evidentno da ovaj ciklus fotografija Pere Goića ima osobitu autentičnu vrijednost i predstavlja na osobit način kroniku jednog prošlog vremena, s akterima koji su na izvjestan način imali istaknut značaj. Najzad, u mnoštvu sadržaja koje nam nude autorove fotografije ipak se kao bitan element izdvaja baš ta mogućnost da je kao neposredan sudionik, kao službeni vozač Općine Zadar mogao u ključnom trenutku objektivom svog fotoaparata zabilježiti brojna, a za to vrijeme značajna događanja koja nadilaze uobičajen značaj i pridaju im svakako povijesno-dokumentarnu važnost.
Na koncu se publici i Gradskoj knjižnici zahvalila unuka pokojnog Pere Goića.
Izložba ispred info-pulta Knjižnice ostaje postavljena do 16. lipnja.