Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar predstavljen kao nova zvijezda na hrvatskoj obali

04.06.2012. 22:00
Zadar predstavljen kao nova zvijezda na hrvatskoj obali


Tijekom putovanja po Hrvatskoj, novinare Gea oduševile su prirodne ljepote i krajolici Velebita, venecijanski šarm Istre, ambijent Belle Epoque Opatije, prelijepi otoci Kvarnera te futuristički spomenici Zadra


Francusko izdanje popularnog časopisa Geo svoj je lipanjski broj posvetilo Hrvatskoj, gdje su na 24 stranice kroz pet tema opisane ljepote i turistička ponuda Hrvatske, u čemu zapaženo mjesto ima i Zadar odnosno Zadarska županija, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice.
5 milijuna čitatelja
Oko pet milijuna čitatelja francuskog časopisa Geo, koji slovi kao iznimno važan medij kada su u pitanju turističke teme, na deset atraktivno opremljenih stranica mogu čitati o Hrvatskoj. U ovom, inače jubilarnom 400. izdanju časopisa koji u Francuskoj izlazi u 260.000 primjeraka novinari Sylvie Buy i Nicolas Ancelin prenijeli su iskustva s putovanja koje je za predstavnike stranih medija u ožujku ove godine organizirao Glavni ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj i sustavom turističkih zajednica.
Ove reportaže nadovezuju se na one nedavno objavljene u francuskom izdanju National Geographica i časopisa Aller/Retour Magazine. Naime, s obzirom na novootvorene avionske linije Paris-Zadar (Croatia Airlines) i Marseille-Zadar te Pariz-Pula (Ryanair), predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj stavlja naglasak na regije koje su francuskim gostima do sada bile teže dostupne. Time je zapaženo mjesto dobio i Zadar i Zadarska županije koji od ove godine imaju spoj s dva najveća francuska grada i regije.
Mnoštvo prelijepih etiketa
Tijekom putovanja po Hrvatskoj, novinare Gea oduševile su prirodne ljepote i krajolici Velebita, venecijanski šarm Istre, ambijent Belle Epoque Opatije, prelijepi otoci Kvarnera te futuristički spomenici Zadra. Istarska gastronomija kao i agroturizam su osobito su istaknuti, a Sylvie Buy Istru u svojoj reportaži opisuje kao regiju gdje se “vinogradi, masline i hrastovi isprepliću kao dijelovi patchwork-a uz karakterističan miris makije” i gdje “se gotovo sve proizvodi na licu mjesta”. Za pulsku Arenu napisala je da, stojeći pred njom, “čovjek ima osjećaj da je u srcu Rima pred Colisée-om”, dok je Rovinj opisala kao “mlađu sestru Venecije sa svojim raznobojnim fasadama koje se strovaljuju u more”. Opatiju je usporedila s bečkim kolačem opisujući je kao “kremastu, nježnih boja, od svijetlo roze do nijansa zelene” te kao grad u kojem se još uvijek osjeća šarm stare Europe.
 Velebit i Zadar
Velebit opisuje kao američki Far West, sa “ćelavim brdima, kanjonima i medvjedima”.
U svojoj reportaži o kvarnerskim otocima, Nicolas Ancellin piše o “arhipelagu s kraja svijeta” gdje možemo otkriti “bjeloglave supove, delfine, šume iz bajki i prozirne vode”. Ancellin je predstavio i područje Tramuntane na otoku Cresu te pohvalio čistoću mora na Lošinju, napisavši kako je “prozirnost mora tolika, da barke izgledaju kao obješene na nevidljivim nitima”. Zadar je predstavio kao “novu zvijezdu na hrvatskoj obali” i grad koji nudi “osebujne i odvažne moderne instalacije u kombinaciji s povijesnim spomenicima i legendarnim zalaskom sunca”.