Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knez će podijeliti Biograd na tri naselja zbog lakšeg povlačenja novca iz EU fondova

05.06.2021. 15:50


Ivan Knez na mjesto gradonačelnika grada Biograda na Moru izabran je prije nepunih 15 godina, u prosincu 2006. Na ovogodišnjim svibanjskim lokalnim izborima u konkurenciji četiri kandidata već u prvom krugu osvojio je novi gradonačelnički mandat, dok je kandidacijska lista HDZ-ove koalicije, čiji je bio nositelj, rezultatom 8:5 osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću.
– Koja je tajna uspjeha? Nema nikakve tajne. Povjerenje mojih sugrađana stekao sam radom i samo radom i to ne samo mojim već i mojih suradnika, čitavog tima ljudi koji se maksimalno angažiraju na svom poslu, kazao je Knez.


Baštinici i dužnici
– Biograd na Moru se gradio stoljećima, svi mi danas smo njegovo ‘djelo’, ali i njegovi graditelji. Njegovi smo baštinici i istodobno njegovi dužnici. U proteklih 15 godina sa svojim suradnicima slagao sam, figurativno kazano, mozaik, sliku grada u srcu Jadrana sastavljenu od bezbroj detalja, navodi Knez, dodavši kao su tu sliku prigrlili sugrađanke i sugrađani, što ga neizmjerno raduje.
– Ja sam jednostavan čovjek, svakog pozdravim, svakome pružim ruku, saslušam ga i pomognem ukoliko je to moguće, kaže Knez, te dodaje kako su u aktualnoj krizi uzrokovanoj epidemijom COVIDA-19 kroz aktivnosti i postignuća radili za bolje sutra, iz ljubavi prema svom gradu i svakom čovjeku koji u njemu živi. Povjerenje koje su njemu i njegovom timu ukazali građani, kako ističe, u potpunosti je opravdano.


Nema stajanja, treba raditi
U proteklom razdoblju, kaže on, puno su toga uradili, zacrtali u rješavanju problema i potreba građana.
– No, nećemo stati na tome. Uz kapitalna ulaganja u turizam i turističku infrastrukturu, uvijek smo vodili, vodimo i vodit ćemo brigu o našen čoviku, a osobito našim najmlađima, studentima i općenito o demografskoj slici, naglašava Knez.
Ono što su uspjeli, kaže on, osigurane su stipendije za studente za što su dobili i priznanje.
– Međutim, cilj nam je da se tim našim studentima nakon završetka studija osiguraju i nova radna mjesta, što trenutačno nije lako izvedivo. Tu je jednako tako skrb o starijim žiteljima, djeci s posebnim potrebama, a niz mogućnosti je rješavanje kroz EU fondove, gdje ćemo opet pokušati izvući neka sredstva, kaže Knez, te dodaje kako treba više angažmana uložiti na rješavanje sportskih pitanja jer, kako kaže, ono što se sada ulaže pokazalo se kao nedovoljno da bi se realizirali svi predviđeni sportski programi.




Lakše povlačenje EU sredstava
Većina gradskih projekata, kaže on, na tragu je EU fondova od kojih se neki financiraju s 85 posto ili čak 100 posto.
– Jedan od bitnijih projekata koji bi nam osigurao sredstva, a riješio brojne probleme jeste onaj takozvanog cijepanja grada, koji po zadnjem popisu stanovništva broji 5.600, na ispod 5.000 stanovnika, a sve u svrhu financiranja projekata koji su nam u gradu više nego nužni. To su primjerice dječji vrtić, sportska igrališta društveni domovi, kulturni centri, zatim nerazvrstane ceste i drugo. Takvi projekti se najčešće financiraju u 100-postotnom iznosu, naglašava Knez.
Od prijedloga prije sedam godina da se Biograd na Moru administrativno podijeli na pet naselja zbog lakšeg i uspješnijeg povlačenja novca iz EU fondova, poglavito prava na povlačenje sredstava za veće i važnije infrastrukturne projekte, odustalo se nakon više emotivnih istupa vijećnika na sjednicama Gradskog vijeća.


Fakultet gastronomije
– Odluka o osnivanju tri ili četiri gradska naselja trebala bi se donijeti već na prvoj sjednici, čim se konstituira Gradsko vijeće. Moramo požuriti jer proceduru treba završiti do jeseni kad će biti popis stanovništva u RH. Ovakva odluka za građane neće značiti ništa drugo osim administrativnog prilagođavanja. Svi dokumenti, od osobne do putovnice, ostaju isti do jednog dana kad im istekne osobna u kojoj će pisati drugo naselje, npr. Centar – Biograd na Moru. Nikakvo odvajanje naselja ne dolazi u obzir, poručuje Knez.
Ovih dana otvorena je i nova Gradska knjižnica na koju se čekalo 12 godina, a u istoj zgradi već djeluje ekonomski odjel biogradske srednje škole budući da u srednjoj školi slijedi renoviranje.
– Međutim, ono što je novina, jeste činjenica da će u spomenutom prostoru u dogledno vrijeme zaživjeti i fakultet gastronomije, Veleučilišta Baltazar. Veliki je to pomak bez sumnje za turistički grad kakav je Biograd i gdje se takvi kadrovi itekako potrebni, uvjeren je Knez.
Koncept osvještavanja pučanstva
Građani Biograda na Moru i okolice, gosti i turisti već krajem svibnja moći će uživati u jedinstvenom doživljaju. Pri samom je kraju završetak izgradnje potpuno novog kina koje će biti opremljeno najsuvremenijom tehnologijom.
​- U ljetnom kinu u tijeku su završni radovi, postavljanje sjedalica i drugo. Kino će uskoro dobiti i punu primjenu, kako na pozornici tako i kino predstavama na otvorenom. To je uvijek bili svojevrsna atrakcija pa nema razloga da tako ne bude i sada, kaže Knez.
Među brojnim biogradskim projektima, nabraja dalje gradonačelnik, su projekt izgradnje ribarske luke, rekonstrukcija tržnice i ribarnice, te projekt Interpretacijskog centra pomorstva i ribarstva na popularnom Trgu Brce.
– Muzejski koncept temelji se na očuvanju i prezentaciji kolektivne memorije i identiteta zajednice, a naglašeno je uključivanje lokalne zajednice u projekt, kako bi se potaknulo osvještavanje građana o vrijednostima koje baštini, kaže Knez.


Projekt svih projekata
Međutim, projekt svih projekata je, kaže on, aglomeracija, izgradnja kanalizacije i promjena vodovodnih cijevi vrijedna milijardu i dvjesto milijuna kuna.
– Kopneni dio obuhvaća grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, dok otočni dio obuhvaća otok Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman. Za taj projekt dobili smo suglasnost Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja kao i suglasnost od Agencije za zaštitu okoliša iz Bruxellesa. Očekujemo i konačno raspisivanje natječaja jer to traje već 15-ak godina. Što se tiče imovinskopravnih odnosa Grad Biograd uložio je 30 milijuna kuna, a do završetka će biti potrebno barem još 18 milijuna kuna. To je bez sumnje najveća stavka, a mora se riješiti u roku od tri godine, ističe Knez.
Još je niz projekata za koje je u postupku ishođenje građevinskih dozvola.
​- Puno je toga u pripremi i u planovima, zato kažem nema filozofiranja, već bitka za svaki projekt, zaključuje Knez.


Nova radna mjesta i razvoj grada
Mi ostvarujemo našu viziju budućnosti grada. Naime, prvi i osnovni interes Grada Biograda na Moru je stvaranje uvjeta i borba za nova radna mjesta i cjelokupni razvoj. Jako je važno da u životu imate cilj prema kojem ćete uvijek ići. Sve je u vašem stavu. Interesi Grada i građana su nerazdvojivi. Međutim, mi ne živimo u zabludi da će nam netko drugi osigurati blagostanje i ljepši i ugodniji život u našemu gradu, poručuje Knez.


Gradonačelnici za mir, najveći svjetski brend
Biograd je organizator i domaćin brojnih međunarodnih spektakularnih manifestacija, a najveću slavu i svjetsku prepoznatljivost mu je donijelo članstvo u najvećoj svjetskoj nevladinoj organizaciji »Gradonačelnici za mir« (Mayors for peace,) u 165 država i regija 8.027 gradova i preko milijardu stanovnika. Biograd, odnosno gradonačelnik Knez je jedan od dopredsjednika te organizacije koja se bori protiv nuklearnog naoružanja.
Za veliki doprinos u radu u »Gradonačelnicima za mir« Ivanu Knezu je odlukom Vlade Japana, dodijeljen prestižni Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiji.


»Cilj nam je da se tim našim studentima nakon završetka studija osiguraju i nova radna mjesta, što trenutačno nije lako izvedivo. Tu je jednako tako skrb o starijim žiteljima, djeci s posebnim potrebama, a niz mogućnosti je rješavanje kroz EU fondove, gdje ćemo opet pokušati izvući neka sredstva«
Ivan KNEZ