Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mnoštvo vjernika na veličanstvenom crkveno-pučkom događaju

05.06.2021. 10:03


Svetkovina Tijelova – presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Božji dan, kako se zove u Sukošanu, svečano je proslavljena u župnoj crkvi sv. Kasijana misnim slavljem i tradicionalnom svečanom procesijom kroz selo tijekom koje djeca posipaju latice cvijeća. Radi se o prvoj procesiji u Sukošanu nakon više od godinu danu, od procesije za blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2020.


Godišnje sedam procesija
– Riječ je o velikom i značajnom događaju za ovdašnji vjernički puk, o prvoj procesiji u Sukošanu nakon više od godinu danu, od procesije za blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2020. Već na sv. Josipa, 19. ožujka 2020., nije održana procesija jer je upravo na taj dan u Lijepoj Našoj proglašen prvi "lockdown", zabrana okupljanja više osoba i drugo, kazao je Neven Kezmić – Pepe.
Sukošan godišnje ima čak sedam procesija i sve se održavaju uokolo starog sela i to za Gospu Lurdsku, sv. Josipa, Tijelovo (Božji dan), Srce Isusovo, sv. Antu, feštu sv. Kasijana i noćnu procesiju s Križem na Veliki petak.
– Zbog velikog prometa Jadranskom magistralom, ali i velikih ratnih opasnosti tijekom Domovinskog rata, put procesije je znatno skraćen te su postaje umjesto na Gornjim vratima, Lokvici, Pavića bunaru i Ruševcu od tada na Rudini, Labudovom jazu, Gornjim vratima i na Ruševcu, rekao je Rajko Martinac – Bundilo, svjedok vjerskih svetkovina u kojima su se udomaćili razni običaji od kojih su mnoga nažalost ostala tek u sjećanju.


Misterij pretvorbe kruha i vina
Misna slavlje i procesiju je predvodio župnik don Domagoj Kelava. Na svakoj postaji čitao se ulomak iz Evanđelja, a svećenik je davao blagoslov s Presvetim.
– Tijelovo je kršćanski blagdan kojim se slavi euharistija i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo Tijelo i Krv. Božji dan je "nadopuna" Velikog četvrtka, dan kada svečanije slavimo i ispovijedamo vjeru u Kristovu realnu nazočnost pod prilikama kruha i vina u euharistiji, objasnio je Mile Franić – Mrsna, istaknuvši kako su uz Uskrs, koji pada u nedjelju, zapovjedani blagdani u Hrvatskoj i Božić, Svi sveti, Velika Gospa i Tijelovo.




Selo pokriveno laticama cvijeća
Sukošan je cijeli bio pokriven laticama cvijeća. Ujutro se ispred ulaza u kuće posipalo cvijeće, kao i ispred crkve i na raskrižjima.
– Slavi se u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, dakle, deveti četvrtak nakon Uskrsa. To je dan kada na posebno vidljiv način Crkva ispovijeda vjeru u Kristovu realnu nazočnost u euharistiji, osobito svečanom procesijom, rekao je sakristan Andrija Smolić – Smoljo, koji je uz ostale crkvene redare podsjećao sudionike procesije da zbog korone održavaju međusobni raazmak.
U procesiji sa svetim Otajstvom i crkvenim barjacima među nepreglednim mnoštvom vjernika bili su i prvopričesnici u bijelim haljinama i druga djeca s košarama punih latica cvijeća. Nakon procesije, svi su još jednom pokleknuli pred Presvetim pjevajući pjesmu " Do nebesa nek' se ori naših grudi gromki glas neka jeknu rajski dvori, nek' nas čuje Isus Spas…".


"Zbog velikog prometa Jadranskom magistralom, ali i velikih ratnih opasnosti tijekom Domovinskog rata, put procesije je znatno skraćen te su postaje umjesto na Gornjim vratima, Lokvici, Pavića bunaru i Ruševcu od tada na Rudini, Labudovom jazu, Gornjim vratima i na Ruševcu"
Rajko MARTINAC – BUNDILO