Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stolisnik modra duša bilog cvita

05.06.2021. 09:33


Moj prijatelj iz metropole, kao i svi žabari, jednostavno je fasciniran morem. I to nije ništa neobično, jer more nas neodoljivo privlači, a ponekad i plaši baš kao i život. Neobično je kod njega samo to što je desetak i više godina posvetio tome da svojim starim analognim Nikonom uhvati sve boje i raspoloženja mora. Od vesele modrobijele rapsodije nanesene ljetnim maestralom do prljavosive škurom burom, s još na stotine raznih kolora i raspoloženja izazvanih drugim vjetrovima, oblacima, suncem ili prirodom dna. Potaknuo me da i sama pokušam nešto slično, ali na najdražoj livadi velebitskog proplanka, na kojoj su metamorfoze boja i struktura jednostavno neizbrojive kroz četiri godišnja doba. I kolikogod da su nijanse tih boja, a onda i raspoloženja, baš svakog dana drugačije na mojoj livadi i našem moru, ništa baš ništa se ne može mjeriti s jednom čudesnom metamorfozom koja se zbiva u mome malom alkemijskom labosu.
Kad snježno bijeli cvijet hajdučke trave iliti stolisnika, zajedno sa zelenim listovima, tretiram vodenom parom uvijek iznova kao malo dijete očarano gledam kako se tko zna kojim sinergijama počne pojavljivati plava boja. Boja eteričnog ulja stolisnika. Što je više plava, a bude tamna poput tinte, to je i ulje učinkovitije, s više antibiotičkih svojstava. Ti kolori dolaze od kamazulena, djelatne tvari, koja već samom svojom pojavom najavljuju velike moći.
Baš poput onih teorija koje zagovaraju terapijski učinak boja. I uistinu, to ulje koristimo kod raznih upalnih bolesti kože poput atopijskog dermatitisa, ekcema, psorijaze, seboreje, akni, zatim za njegu suhe i dehidrirane kože te za njegu kože kojoj je potrebna regeneracija. Ono smiruje upale.
Službeno Achillea millefolium, a u narodu ga još, uz hajdučka trava, zovu i hajdučica, sporiš, paprac, kunica, kunji rep ili mjesečina. Priča se da su hajduci oko vrata nosili vijenac ispleten od stolisnika te su njime liječili i ublažavali ozljede, pa otuda i hajdučka trava. Kao ljekovitu biljku koristili su je još u dalekoj starini, a pripisivali su joj i magična svojstva. Postojalo je vjerovanje da stolisnik štiti od zlih sila i da će svežanj stolisnika postavljen na kućna vrata uoči ivanjske noći zaštititi članove kućanstva od bolesti. Zato ga još zovu i ivanjsko cvijeće, no s tim nazivom valja biti vrlo oprezan jer tako ponegdje znaju zvati i kantarion i bročiku.
U narodnoj predaji pomaže kod upala i oteklina,zaustavlja krvarenje i ubrzava zgrušavanje krvi, liječi infekcije mokraćnog mjehura, regulira probavu, potiče apetit, ublažava menstrualne tegobe, uspješno liječi žgaravicu, otklanja vrtoglavice i mučnine, ublažava reumu i prehladu, suzbija povišenu temperaturu, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, olakšava migrenu, liječi proširene vene i hemeroide, a ublažava i tegobe menopauze. I sama se kad zatreba pomognem tim drevnim mudrostima, ali i novijim spoznajama, pa se često radije oslonim na stolisnik nego doktora, posebice kad su antibiotici posrijedi.
U cijeloj priči nije nevažno ni to da je stolisnik samonikla biljka. Možete je pronaći na tisuću i jednom mjestu: na livadama, proplancima, u voćnjacima, kamenjarima, uz putove i staze pa čak i u zapuštenim dvorištima. Iz razloga što je vrlo otporan na hladnoću i vrućinu, sušu i vlagu, a to znači da vam je uvijek nadohvat ruke. Ta njegova sveprisutnost je, paradoksalno, obrnuto proporcionalna s njegovim ljekovitim i još uvijek nedovoljno istraženim svojstvima. Znamo da su u njemu flavoidi, K vitamin, gorka tvar ahilein, tanini stereoli i smole. Znamo da eterično ulje hajdučice sadrži već spomenuti plavi kamazulen, ali i tujon, pinen, cineol, borneol, kamfor i uz ostalo i limonen. Ne znamo, međutim, kako i zašto stolisnik na naš organizam djeluje tako kako djeluje. Sinergije hajdučke trave su još uvijek prava nepoznanica, pa ni do dan danas nisam dokučila kako da iz bilog cvita izvučem što tamniju tintu, jer što je tamnija to je snažnija. Ni za čaj od stolisnika nije posve jasno zašto nam pomaže u mnogim tegobama.
Ono što je pak jasno jest da stolisnik za nas ima obilje dobrih učinaka. Iako sam uvjerena sljedbenica suvremene biokemije, ipak sam daleko od toga da budem zadrti fundamentalist i da ne ostavim mogućnost nekih super sinergijskih tvorbi koje nikada nećemo razjasniti, ali ćemo s njima služiti na našu dobrobit. Vjerojatno se tako osjeća i moj prijatelj koji godinama fotografira boje mora, a da ne može odgovoriti ni na jedno racionalno zašto, osim da se zbog toga osjeća uzvišeno i dobro. More uzima dušu svojom plavom bojom i nikad je ne napusti ako jednom zaroniš u taj svijet, stolisnik je na svoj način, mene obuzeo i divim se njegovim sigurnostima i misterijima.