Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vatrogasci moraju proći zahtjevna testiranja koja obavlja specijalizirana tvrtka

05.06.2021. 10:13


Uoči ljetne sezone Javna vatrogasna postrojba Zadar zaposlila je osam novih djelatnika, koji su odabrani među 22 kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja. Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar istaknuo je kako je sad veći broj vatrogasaca otišao u mirovinu te su ovim natječajem tražili dopunu za ta radna mjesta.
– Osam djelatnika je išlo u mirovinu te smo ovim natječajem zaposlili nove. Do kraja godine imamo najave da još neki djelatnici idu u mirovinu te će biti potreba za još zapošljavanja, govori Šoša dodajući kako je broj vatrogasaca definiran procjenom i planom zaštite od požara.
– Zaposlili smo dva vatrogasca i šest vozača koji ujedno moraju biti i vatrogasaci, kazao je Šoša.
Zapovjednik JVP-a Zadar svjestan je povećala javnosti kada je u pitanju zapošljavanje pa svakako ističe da svi vatrogasci prolaze testiranja i fizičke i psihičke spremnosti, a testiranja ne vrše vatrogasci iz zadarske postrojbe već to obavlja specijalizirana tvtka.
– Vatrogasci prolaze više testova, moraju proći fizičku spremu, točnije moraju proći Cooperov test, nakon toga ide samoizbava. To je vježba u kojoj se provjerava može li vatrogasac sam sebe spasiti u slučaju neke intervencije. Potom slijedi vezivanje vatrogasnih čvorova te na kraju teoretski dio u kojem kandidati imaju deset pitanja iz priručnika za časnike i dočasnike u vatrogastvu, pojašnjava Šoša.
U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar trenutno je 107 zaposlenih i, kako kaže Šoša, spremni su za sezonu.
– Prošla sezona je bila jako povoljna za vatrogasce, bilo je dosta kiše i nije bilo puno velikih požara. Teško je predvidjeti kakva će biti ova, ali mi smo spremni. U proteklom smo periodu dobili šest vatrogasnih vozila. Dobrovoljna vatrogasna društva se opremaju, imamo dobru opremu, posebno u profesionalnim postrojbama tako da je sve spremno za ljeto i građani mogu biti mirni, rekao je Šoša te dodao kako zbog izmjene vlasti u nekim općina još nije došlo do komunikacije s tamošnjim vatrogasnim društvima, ali siguran je, kaže, da će se to uskoro sve posložiti.
– Neki su nas odmah kontaktirali te se brinu o vatrozaštiti i svjesni su nadolazeće ljetne sezone, a s nekima se još upoznajemo, no mogu reći kako je suradnja s Društvima uvijek bila iznimno dobra. Vatra ne poznaje općinske granice te ćemo mi uvijek intervenirati gdje je potrebno, zaključio je Šoša.


»Vatrogasci prolaze više testova, moraju proći fizičku spremu, točnije moraju proći Cooperov test, nakon toga ide samoizbava. Potom slijedi vezivanje vatrogasnih čvorova te na kraju teoretski dio«
Željko ŠOŠA