Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sudac Orie prgavog Ratka Mladića izbacio iz sudnice

04.07.2011. 22:00
Sudac Orie prgavog Ratka Mladića  izbacio iz sudnice


Mladić je suca Alphonsa Oriea uporno prekidao dok je ovaj pokušavao čitati optužnicu. Skinuo je i bacio slušalice, derao se, pa je Orie bio prisiljen pozvati stražu da ga izbace


Iako smo mislili da je Ratko Mladić prije mjesec dana, na svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom, pokazao svoju pravu narav, tek jučer su, tijekom njegova drugog haškog “ukazanja”, Mladićeva prgavost i bezobrazluk izašli na vidjelo u punom svjetlu, zbog čega je na kraju izbačen iz sudnice. Ratni zločinac koji je prije mjesec dana želio ostaviti dojam teško bolesnog i nemoćnog čovjeka, s kojim sud mora imati strpljenja, jučer se pretvorio u zvijer, ne želeći čuti za što ga optužuju, niti se izjasniti o krivnji.
– Ne date mi advokata, ne date mi da se branim, ne date mi da dišem! Vi niste sud! Što ste uopće vi?,  divljao je Mladić nekoliko sekundi prije nego što ga je sudac Alphons Orie izbacio iz sudnice. Mladić je prešao granicu kada mu je sudac Orie krenuo čitati točke optužnice za koje je optužen, kako bi se optuženik mogao izjasniti o krivnji.
– Gospodine Mladiću, optuženi ste za genocid…, pročitao je Orie, no Mladić se zaderao: “Ne, ne, ne, ne želim to slušati!”. Skinuo je i odbacio slušalice, derući se i upadajući sucu u riječ, nakon čega je sudac Orie morao pozvati stražu da Mladića izvedu iz sudnice.
– Hajde, izbacite me!, izazivao je Mladić. Dok je napuštao sudnicu, ratni zločinac nastavio je urlati.
Banalnost
Uzrok Mladićeva nezadovoljstva ustvari je banalan. Problem je u činjenici što u sudnici nije imao branitelje po svojoj želji – beogradskog odvjetnika Miloša Šaljića i Rusa Aleksandra Mezjajeva – već Aleksandra Aleksića, odvjetnika kojeg mu je dodijelio Haag po službenoj dužnosti, s kojim Mladić ne želi komunicirati.
Mladić je nedavno Haškom sudu podnio popis željenih odvjetnika, no sudskom tajništvu treba vremena za provjeru udovoljavaju li odvjetnici s Mladićevog popisa haškim uvjetima, odnosno jesu li kvalificirani zastupati Mladića pred Haškim sudom. Tajništvo je objavilo da će provjeru završiti do 1. kolovoza, zbog čega Mladić zahtijeva novu odgodu izjašnjavanja o krivnji.
Za prvog s Mladićeva popisa, osebujnog odvjetnika Šaljića, već sada znamo da ne udovoljava haškim propisima, jer ne govori engleski jezik. Rus Mezjajev pak iskusni haški odvjetnik, koji je zastupao Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, a poznat je i po negiranju genocida u Srebrenici.
– Gospodine Orie, radite što hoćete, ali ja bez svojih odvjetnika ne želim ni govoriti, upadao je Mladić u riječ sucu Orieju, koji mu je uzvratio bez okolišanja: “Zašutite dok ja govorim!”.
– Gospodine Mladiću, ne prekidajte me, ukoliko me ne prestanete prekidati, morat ću vas udaljiti iz sudnice, prijetio je Orie, no Mladić je uzvratio dernjavom.
Kao Šešelj 
Nakon što je Mladić izašao iz sudnice, sudac Orie u miru je pročitao svih 11 točaka optužnice, zapisavši kako se po svakoj od tih točaka Mladić izjasnio kao da nije kriv, što mu haška pravila dopuštaju. Odvjetnika Aleksića zamolio je da Mladića o tome obavijesti, uz naputak kako u svakom trenutku može izvijestiti sud ako se predomisli.
Podsjetimo, prije mjesec dana Mladić je odbio izjasniti se o krivnji, tvrdeći kako će mu trebati “dva mjeseca i više” kako bi pročitao manje od 37 stranica optužnice, napisane na srpskom jeziku. Jučer je to učinio ponovno, pravdajući se da nema odvjetnika.
Jedina Mladićeva strategija obrane nakon 16 godina bijega svodi se na odugovlačenje. Cijelo jučerašnje Mladićevo pojavljivanje bila je dobro osmišljena provokacija, kojoj je jedini cilj bio ročište pretvoriti u cirkus, kao da ga je režirao Vojislav Šešelj. Mladić najprije nije htio skinuti kapu, a kada ga je sudac na to natjerao, stao je tvrditi da mu je “hladno za glavu”, moleći da mu “daju šapku”.