Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Početak je sezone kupanja – stižu morski psi

05.07.2018. 08:41
Početak je sezone kupanja – stižu morski psi


POČETAK JE SEZONE KUPANJA – STIŽU MORSKI PSI
Kao i svake godine u ovo vrijeme, kada počne sezona kupanja, na televiziji moramo slušati o morskim psima. Obično to budu jeftini horrorci u kojima morski psi jedu ljude. To su filmovi u rasponima od zbilja dobrih i napetih ostvarenja poput Spielbergovih „Ralja“ pa sve do teških gluposti u kojima mutirane nemani s dvije glave, koje osim toga mogu i letjeti, proždiru nesretnike koji im se nađu na putu. Meni to sve jako prija jer se sjetim dana prije 40-tak godina kada se pojavio prvi takav film, a taman je počinjalo ljeto i te se sezone nitko nije kupao dublje od koljena, a ja sam nesretnik morao trenirati plivanje u otvorenom bazenu koji je imao dva otvora za protok mora, dovoljno velik da uđe monstrum koji bi me onako debelog i trutastog fino smazao.
 
Ove godine, za divno čudo, takvi su filmovi izostali. S ekrana nam ne dopiru jezivi krikovi, plač i lelek, a i ne vidimo prskanje krvi iz pregrizenih arterija i komade tijela kako padaju na dno mora. Ipak, da ne bi ostali bez toga užitka, na jednoj od televizija su nam javili lijepu vijest o tome kako je, na veliku radost znanstvenika, negdje kraj Španjolske viđena velika bijela psina. I sada su svi sretni zbog toga jer to je rijetkost i zaštićena vrsta. Odmah se povukla paralela s Jadranom i saznali smo da je kod nas takva životinjica napala ronioca prije točno 10 godina i to kraj Visa, a Vis je, kao što nam je svima poznato, vrlo udaljen pa se nemamo čega bojati, osim ako nas napadne i pojede. Ali, naši znanstvenici nas upozoravaju kako se tu u stvari radi o zabuni, jer morski pas u stvari, misli kako smo mi veliki tuljani i zato nas hoće pojesti. To je logično, jer ako gladna bijela psina vidi kupača sigurno je prvo što pomisli –„neću ovoga debelog pojesti jer to nije tuljan, a na televiziji kažu da jedem samo tuljane.“ – i mi sretni otplivamo.
 
Osim toga, kažu nam naši stručnjaci kako je to jako zaštićena vrsta i ugrožena, te da ako mu naudite možete platiti i kaznu. Dobro je da su to rekli, jer ovako, ako me ovoga ljeta bude htio pojesti, morat ću imati na pameti da je on zaštićena vrsta i da se ne smijem braniti, a ja ako se branim ovako stasit i muskulozan – što je meni ubiti bijelu morsku psinu od neki 5-6 metara s rasponom ralja s kojima može progutati mene i moga Fiata una u jednom zalogaju. Zato, dragi čitatelji, ako vas ovo ljeto napadne morski pas vi lijepo pustite neka vas sažvače, jer sve je bolje nego platiti globu, a globa bi sigurno stigla, ako ne vama onda vašim nasljednicima, jer netko mora biti i kriv za nešto.
 
GLUPI PRILOG U KOJEM MOGU UŽIVATI SAMO GLUPI LJUDI
Ja znam da urednici s HRT-a ne čitaju ovu malu kolumnu, ali mi se čini kao da sam sam prizvao nesreću. Naime, prošli sam tjedan napisao kako je super što su nas urednici sportskog programa u specijaliziranoj emisiji o nogometu „Zabivaka“ poštedjeli glupog humora, tako da nam ne treba biti neugodno gledajući priloge koji više vuku na plač nego na smijeh. I kao da su me čuli pa su odlučili već nakon utakmice Francuza i Argentinaca emitirati nekakvu grozotu u kojoj Rene Bitorajac glumi nekog navijača koji nam objašnjava kako razmišlja nekakav navijač, a što bi nas sve trebalo kao nasmijati. U stvari, radi se o groznim stvarima, jer taj „navijač“ nama objašnjava kako se treba „obračunavati s policajcima“, kako treba „napraviti lom“, kako „isprovocirati protivničke navijače“, kakvim kovanicama treba gađati suce, i za desert – kako navijaču koji ne govori našim jezikom objasniti da je „šup.. , svinja ili gov..“. A onda, za desert, mogli smo čuti i to kako se treba „obračunavati sa ženama“, što ih „najviše boli“ i kako ih „opaliti po labrnji“.
 
Naravno da sam bio užasnut time što sam vidio i čuo. S druge strane, Bitorajac je odličan glumac vrlo širokog spektra, a ovo je trebala biti možda kao neka zafrkancija. Ako jeste, treba računati i na to da ima jako glupih ljudi kojima se ovakve stvari mogu i svidjeti, a onda se zbilja nalazimo u nevolji. Bilo kako bilo, ovakva sramota za državnu televiziju nikako ne bi smjela proći bez sankcija, tj. ako oni koji su odgovorni sami ne misle dati ostavku, valjda postoji neka komisija koji bi ih dovela u red na način na koji bi se to napravilo u uređenom društvu. Sramota!