Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Modna revija s Dalijem u Kneževoj palači

05.07.2019. 13:35
Modna revija s Dalijem u Kneževoj palači


Narodni muzej Zadar započeo je edukacijski dio muzejskog programa još prošle godine za vrijeme izložbe Andyija Warhola i počeli smo se baviti edukativnim radionicama koje su malo kompleksnije i vezane uz same izložbe koje se održavaju u Kneževoj palači i u tom smislu sam osmislila radionice koje su vezane za rad sa zračnim kistom, jednom posebnom umjetničkom tehnikom koja ima dosta zahtjevnu tehnologiju, ali se odlično uklapa u takve teme suvremenih, modernih umjetnosti. I ove godine smo se povezali uz izložbu Salvadora Dalija i nazvali smo radionicu – Nadrealni Zadar jer se ustvari bavimo kombiniranjem elemenata grada Zadra na način kako bi možda Dali ili umjetnici nadrealizma, kroz nekakva svoja snoviđenja i razmišljanja o umjetnosti uopće stvarali djela – rekla je poznata zadarska kostimografkinja i kustosica tekstila u zadarskom Narodnom muzeju, Marija Šarić Ban dodajući, kako su se na kraju svi polaznici radionice složili, da upriliče modni performans u sklopu Dalijeve izložbe.
Tako je na kraju i sam Dali "osobno", sa svojim modelima, među kojima je bilo djece, pa čak i jedna beba od svega nekoliko mjeseci, prošetao izložbenim prostorima Kneževe palače.
Kolekciju su dakle, osmislile polaznice uz stručno vodstvo Marije Šarić Ban, pa je ta odlična ideja i realizirana u četvrtak navečer kada je održana modna revija. Posebnost cijele ove priče je da su polaznice različitih interesnih područja i zanimanja, povezane ljubavlju za modu i umjetnost.
Sve ih veže ista ljubav
Inače, radionica zračnog kista razvijena je u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u nastajanju, koji se bavi područjem dizajna odjeće, kostimografije i tekstila. Kolekciju su u obliku modnog performansa predstavile same kreatorice, a njihove će kreacije ostati izložene u Edukativnoj dvorani.
Kreacije su osmislile i realizirale polaznice: Hanja Kresović – odgojiteljica, Jelena Obad – odgojiteljica i profesorica engleskog jezika, Zvjezdana Palčok – odgojiteljica, Irena Baković Marušić – akademska slikarica i profesorica ŠPU Zadar, Ivana Rogić Kraljev – modna dizajnerica, Zizi Kurtin – modna dizajnerica, Ljiljana Marić – umjetnica ručnog rada, Morena Vlaho, Ivan Ganzulić, Stošija Tomaš i Vlatka Vučić-Marasović – pomoćnica pročelnika Odjela za informiranje Zadarske županije.
Lucija Sekula muzejska pedagoginja objasnila je kako su ovom radionicom i modnim preformansom, započeli svoje programe u srpnju uz izložbu – Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija, a sve kreacije su nastale na radionici sa zračnim kistom.
– Na samoj izložbi imamo kompletnu mapu grafika Salvadora Dalija koji je radio kostime i za balet Trorogi šešir jer 22.srpnja obilježavamo 100-godišnju praizvedbe tog baleta. Svakodnevno ćemo i dalje nadopunjavati taj program. Tijekom tjedna imamo svakodnevno radionice zračnog kista,likovne radionice za djecu… rekla je Lucija Sekula naglašavajući, kako su turisiti oduševljeni kad čuju da u Kneževoj palači imaju prilike pogledati i izložbu slavnog Dalija.