Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŽUPAN LONGIN U POSJETI GRADU PAGU U projekte uloženo više od 10 milijuna kuna

05.07.2019. 21:34
ŽUPAN LONGIN U POSJETI GRADU PAGU U projekte uloženo više od 10 milijuna kuna


Župan Zadarske županije Božidar Longin u pratnji suradnika posjetio je grad Pag gdje je obišao završene projekte u koje je investirano više od 10 milijuna kuna. Longin je u pratnji županijskih pročelnika Bernarda Marune, Daniela Segarića, Krešimira Laštre i Katarine Miletić te čelnih ljudi Doma zdravlja Zadarske županije i Županijske lučke uprave obišao projekte energetske obnove škole, opremanja ambulante i uređenja lučice Katine koji su financirani iz proračuna Zadarske županije te nacionalnih i EU sredstava.
Župana Longina i suradnike pred Osnovnom školom Jurja Dalmatinca dočekali su ravnateljica  škole Željka Zubović, gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić, vijećnica Gradskog vijeća Jasna Magaš i Josip Tičić, vijećnik u Skupštini Zadarske županije. Župan je razgledao zgradu osnovne škole na kojoj su provedeni radovi na energetskoj obnovi kojom su, između ostalog, uređeni krov i fasada zgrade.  Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag“ iznosi 2.728.078,69 kuna od čega je 893.265,62 kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (33 %), 767.325,65 kuna iz fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (28 %), dok je Zadarska županija projekt energetske obnove sufinancirala sa 1.067.487,42 kuna (39 %).  


"Uložili smo u projekt energetske obnove škole jer je naš cilj da učenici u svim dijelovima županije imaju jednako dobre uvjete, a školi u Pagu je bila potrebna obnova i drago mi je što su radovi kvalitetno obavljeni. Posebno me veseli što učenici i djelatnici škole sada imaju puno bolje uvjete i što se postiže značajna ušteda. Ovo je jedan od četiri projekta energetske obnove škola koje provodimo u Zadarskoj županiji – uz osnovne škole u Gračacu i Škabrnji u tijeku je energetska obnova zgrade gimnazija u zadarskom Perivoju Vladimira Nazora" istaknuo je župan Longin.
Ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca Željka Zubović je navela kako je energetska obnova škole završena većim dijelom već u travnju ove godine.
"Upravo zahvaljujući tome osjetili smo sve blagodati ove energetske obnove tako da smo postigli znatne uštede pri grijanju prostorija, a isto tako i sada, u ovim vrućim danima se puno lakše radi u školi. Općenito su uvjeti sada puno kvalitetniji kako za učenike tako i za djelatnike škole", rekla je Zubović.
Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je naveo kako su projekti napravljeni u zadnjih godinu dana vrlo važni za Pag.
"Škola je energetski obnovljena i na taj način je napravljeno ono najvažnije, da se učenici i djelatnici u školi dobro osjećaju. Također jako je bitno što je uređena lučica Katine jer je sada Pag dobio jednu vrlo lijepu lučicu s velikim brojem sigurnih vezova, ali na tome se nećemo zaustaviti. Naime, Grad Pag je financirao projektnu dokumentaciju za uređenje stare rive, ali i rive uz magazine na Prosici i luke na Goliji. Radi se o projektu vrijednom oko 10 milijuna kuna i u tome očekujem podršku Županije. Suradnja je sada vrlo kvalitetna i očekujem da će tako biti i u buduće" rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Nakon obilaska škole, župan Longin posjetio je Dom zdravlja u Pagu gdje je u pratnji ravnateljice Doma Zdravlja Zadarske županije Renate Bek obišao ambulante koje su opremljene u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije“. Ukupna vrijednost projekta je oko dva milijuna kuna, a u projekt su bili uključeni otoci Pag, Ist, Molat, Vir, Dugi otok (Božava) i Pašman (Neviđane). Na Pagu je ukupno uloženo oko 900 tisuća kuna i to 290 tisuća za obnavljanje objekta u Povljani koji je u vlasništvu Doma zdravlja Zadarske županije kuna te nešto više od 600 tisuća kuna za opremanje ginekološke i dentalne ordinacije u Gradu Pagu.  
U pratnji zamjenika ravnatelja Županijske lučke uprave Branke Batur i Vedrana Zrilića župan Longin je obišao i novouređenu lučicu Katine u Pagu. Projekt sanacije luke uključio je refuliranje kako bi se povećala dubina u luci koja je na pojedinim mjestima bila oko 20 cm, sanirani su obalni zidovi te su postavljena dva pontona dužine 80 i 50 metara. Ukupno je projektom osigurano 150 novih vezova, a vrijednost izvedenih radova u luci Katine je 6,3 milijuna kuna.
„Županijska lučka uprava Zadar uložila je posljednjih godina značajna sredstva u sanaciju i rekonstrukciju brojnih mjesnih luka na području cijele naše županije, a u tom smjeru ćemo nastaviti i u narednom razdoblju. Luka Katine u Pagu jedan je od pravih primjera kvalitetne suradnje nas s regionalne i lokalne razine te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je financijski podržalo ovaj projekt“, istaknuo je Longin. (ZADARSKA ŽUPANIJA)