Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Cilj za ovu sezonu je ispunjen, sada treba vidjeti koje su mogućnosti za dalje

05.07.2021. 07:32


HNK Zadar je novi trećeligaš. Novoosnovani klub sa Stanova uspio se kroz kvalifikacije plasirati u viši rang natjecanja čime je u potpunosti ispunjen cilj za ovu sezonu. A do toga nije bilo nimalo lako doći o čemu svjedoči i slijed događaja kojim su Zadrani došli do konačne pobjede i velikog slavlja. Nakon što su sezonu završili kao prvoplasirana momčad Prve ŽNL, momčad sa Stanova je zajedno s četiri prvoplasirane momčadi županijskih liga Središta jug ušla u završno razigravanje. Prvo je Zadar u dvije utakmice bio bolji od ONK Metkovića, da bi u neizvjesnim dvobojima s Kaštelanima osigurali plasman u Treću HNL jug. Nakon prvog dvoboja na Stanovima i poraza od 1:3 malo je bilo onih koji su vjerovali u preokret u Kaštelima. Međutim, momčad i njihov stručni stožer vjerovali su u »čudo« i pobjedom na gostovanju kod GOŠK-a rezultatom 2:4 uspjeli su dohvatiti željeni cilj. A do njega ih je doveo bivši igrač NK Zadra, nekada najbolji strijelac Prve HNL, a danas trener seniorske momčadi sa Stanova Želimir Terkeš. Razgovor s zadarskim strategom započeli smo pitanjem jesu li ovim plasmanom ispunjene ambicije kluba za ovu sezonu, je li on kao trener ispunio svoje ambicije i što to znači za budućnost kluba?
– Mojim dolaskom, kao i dolaskom Dragana Blatnjaka, klupski cilj je bio ulazak u viši rang natjecanja. U ovome trenutku možemo reći da su ambicije nas kao trenera, kao i ambicije kluba, ispunjene. Istina, kvalifikacije su bile neizvjesne i vrlo teške, ali na kraju smo uspjeli u našem naumu. HNK Zadar se uspio plasirati u Treću HNL jug, a to je svakako važna stavka budući da je klub bio u najnižem rangu natjecanja i plasmanom u Treću HNL jug započeo je uspon kluba. Smatram da je to tek prvi korak koji je ispunjen i da tu ne smijemo stati.


Vjerovali u »čudo«
Kako sada s odmakom od nekoliko dana vidite finalne oglede protiv GOŠK Kaštela i jeste li nakon poraza u Zadru pomislili da nećete uspjeti ostvariti zacrtani cilj?
– Prva utakmica nam je bez obzira na negativan rezultat pokazala da imamo kvalitetnu momčad i kvalitetnu igru s obzirom da smo kroz čitavu utakmicu imali dominaciju. Stvarali smo prilike, ali smo unatoč dobroj igri ipak imali problem s realizacijom. S druge strane smo imali suparnika, koji je od praktički iz četiri šanse postigao tri pogotka. Nije lako kada odigraš kvalitetnu utakmicu, a na kraju imaš dva pogotka zaostatka. Međutim, situacija za nas nije bila bezizlazna. Nakon prvotnog šoka smo se resetirali, razgovarali o svemu i kako se druga utakmica približavala tako su rasle i naše šanse u preokret. Koji se nije morao dogoditi, ali igrači su počeli vjerovati da je to moguće.
Što je presudilo u uzvratu u Kaštelima, jesu li rani golovi otvorili vrata preokreta i kada ste znali da je povratak Zadra u Treću HNL jug izvjestan?
– Druga utakmica je bila slična što se tiče dominacije koja je bila na našoj strani. Ranim pogotkom smo unijeli nervozu u redove suparničke momčadi i na poluvremenu smo imali vrlo dobar rezultat od 2:0. To nam nije bilo dovoljno, trebao nam je još jedan pogodak. U dobrom ritmu smo nastavili dalje i vrlo brzo došli i do trećeg, te u konačnici i do četvrtog pogotka. Primili smo dva pogotka u sučevoj nadoknadi, ali tada smo već znali da će ta utakmica za nas završiti s pozitivnim rezultatom. Moj krajnji zaključak je da smo pokazali karakter i dobru fizičku pripremljenost. Smatram da je bila presudna kvaliteta naših igrača za ove kvalifikacije.


Realni ciljevi
Vratimo se malo na prvenstvo u Prvoj ŽNL koje je Zadar završio kao prvi. Ali nije bilo baš jednostavno kako su svi mislili?
– S obzirom na kvalitetu naših igrača, a bez podcjenjivanja ostalih klubova u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi, nije bilo lagano završiti kao prvoplasirana momčad na kraju ove sezone. Smatram da smo se u potpunosti ispravno i zasluženo upravo mi uspjeli izboriti za ulazak u viši rang natjecanja. I u konačnici kroz kvalifikacije, koje su bile sve samo ne lagane, izboriti ulazak u Treću HNL jug.
Što i kako dalje, ostajete li trener u HNK Zadar, slažete li već momčad za sljedeću sezonu i je li moguće da Zadar već u ovoj sezoni koja slijedi napadne Drugu HNL?
– Zasad vam samo mogu reći da ostajem na mjestu trenera. Potrebno je prije svega vidjeti kakvi su planovi Uprave kluba za sljedeću sezonu, a prema zadanim ciljevima i mi ćemo se prilagoditi. Prije toga ne možemo pričati o slaganju momčadi za sljedeću sezonu iako postoje određeni igrači koje bi vrlo rado vidjeli na Stanovima. Svi mi željeli bi Zadar ponovno vidjeti i u Drugoj i u Prvoj HNL, ali prije toga valja vidjeti s kojim budžetom će klub raspolagati i onda na temelju toga stvarati realne ciljeve – kazao je na kraju razgovora Želimir Terkeš.




Suba je bio velika podrška igračima i nama trenerima
Koliko vam je značila podrška srebrnog vatrenog Danijela Subašića u Kaštelima u isto vrijeme kada je Mario Pašalić podržavao svoj GOŠK?
– Teško je reći nešto o čovjeku koji je cijelo vrijeme bio uz nas i na terenu i van terena, a da to bude dovoljno. Suba je bio velika podrška i igračima i nama trenerima i kroz Prvu županijsku ligu te kasnije i kroz kvalifikacije. Na kraju mogu samo izraziti veliku zahvalnost Danijelu Subašiću, jer je uvelike pridonio našem uspjehu.


Plasman Hrvatske u drugi krug smatram uspjehom
Smatrate li da je Hrvatska na EURU ispunila svoj cilj plasmanom u osminu finala, kako ste vidjeli igru i rezultate »vatrenih« na EP-u, posebno u dvoboju sa Španjolcima
– Generalno smatram da Hrvatska svakim plasmanom na veliko natjecanje, bilo to europsko ili svjetsko prvenstvo, radi ogroman uspjeh. Definitivno su »vatreni« plasmanom u drugi krug, tj. prolaskom skupine, ostvarili uspjeh. Što se tiče igre Hrvatske na Europskom prvenstvu i dvoboja sa Španjolcima u osmini finala jednostavno ne želim komentirati. Razlog je jednostavan, najlakše je biti general nakon bitke, a ja to ne želim činiti, u konačnici, tko sam ja da sudim. Kao što sam rekao prolazak skupine gledam kao uspjeh »kockastih« na EURU – kazao je Terkeš