Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Makedonci iz Zadra u Golubinjaku proslavili Ilinden

Autor: Z L

04.08.2008. 22:00
Makedonci iz Zadra u Golubinjaku proslavili Ilinden


Na proslavi Ilindena u Park šumi Golubinjak u Gorskom Kotaru sudjelovali i članovi makedonske zajednice «Biljana» iz Zadra
Hrvatski su Makedonci 1. kolovoza proslavili Ilinden, nacionalni praznik svog naroda, u okružju stoljetnih jela u Park šumi Golubinjak, nedaleko Lokava, u Gorskom Kotaru. Među brojnim članovima makedonske zajednice iz Rijeke («Ilinden»), Zagreba («Ohridski biser»), Pule («Kočo Racin» ), Splita («Makedonija»), Osijeka («Braća Miladinovci»), bilo je i tridesetak članova Makedonskog kulturnog društva «Biljana» iz Zadra, koje je predvodila predsjednica Mirjana Majik. Kao gosti zadarskih Makedonaca na proslavi Ilindena našli su se i hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić, čija je knjiga pjesama «Tigar» nedavno prevedena na makedonski jezik, i gđa. Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice u Zadru. Za istaknuti je i to kako je zadarska makedonska zajednica Bilosnićevu knjigu «Tigar» uručila novoimenovanom veleposlaniku Republike Makedonije u Hrvatskoj gospodinu Danču Markovskom, kao i parohu Kirku Velinskom, dok je knjiga poznatog makedonskog pjesnika Riste G. Jačeva «Pepeo pod maslinama», u prijevodu Alda Klimana i izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra, uručena i predstavnicima svih makedonskih kulturnih društvima u Hrvatskoj. Tako se i na taj način MKD «Biljana» iz Zadra pokazala jednom od najagilnijih udruga makedonske zajednice u Hrvatskoj.
Više od tisuću Makedonaca koji žive u raznim krajevima Hrvatske pratilo je bogati folklorni program kojega su im osigurali narodnjaci iz domovine, članovi KUD-a «Karpoš» iz Krive Palanke, gradića na istoku Makedonije. «Karpoš» je izveo plesove «Ilindensko», «Solunka», Pirinsko rosno cvijeće», «Povardarje», kao i druge plesove, između čijih su nastupa veseli Makedonci plesali za svoj užitak i radost.
Skup obilježavanja Ilindena otvorio je Mihailo Dabčevski, predsjednik Savjeta makedonske nacionalne manjine Grada Rijeka, poručivši svima – «Neka je vječit i čestit Ilinden!». Skupu su se još sa sličnim porukama obratili veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj Dančo Markovski, koji je zaželio još jaču kulturnu aktivnost svih zajednica Makedonaca u Hrvatskoj, te paroh Kirko Velinski i Angel Mitrovski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, koji je svima prenio pozdrave predsjednika RH Stjepana Mesića te brojnih državnih tijela vezanih suradnjom s nacionalnim manjinama. Uz saborskoga zastupnika Šemsu Tankovića, koji se ovdje našao u ime Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Luke Bebića, Makedoncima se obratio i Kazimir Janjić, član poglavarstva PGZ-a, a u ime općine Lokve nazočne je pozdravio Željko Čop.
Fešti koja je trajala do smiraja dana nazočili su i planinari riječkih društava «Učka», «Transvezala» i «Platak», kao i mnogi gosti željni veselja i dobre zabave na goranskoj svježini i hladu stoljetnih visokih jela Parka šume Golubinjak.