Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žao mi je što u Zadrovu dresu nisam nikad igrao u Jazinama!

Autor: Matej Lordanić

04.08.2008. 22:00
Žao mi je što u Zadrovu dresu nisam nikad igrao u Jazinama!


Moramo ići dalje i napredovati. Višnjik je sjajna dvorana, koliko imam prilike čuti. Još nisam bio u njoj, ali ne sumnjam da će i u njoj kao i u Jazinama biti odlična atmosfera
Mirne duše možemo reći kako će momčad  Zadra u ovoj sezoni imati stanoviti splitski štih, pogotovo  pod obručima. Jere Macura je  rođeni Splićanin i upravo je  tamo započeo svoju karijeru.  Bugarin Dejan Ivanov je prošlu sezonu proveo na Gripama, a junak ove priče, Damir  Rančić, ima najduži staž u  redovima Žutih. Ovaj 197 cm  visoki branič je pravi izdanak  splitske škole. Na Gripama je  igrao za kadete i juniore Splita  i za Žute nastupao sve sezone  do 2005./06, s iznimkom jedne  sezone provedene na posudbi  u Plastiku iz Solina. Od važnijih dostignuća u njegovoj  karijeri valja istaknuti osvojeno prvenstvo države sa Splitom u sezoni 2002./03. i s  Cibonom u sezoni 2005./06.  Uz Roka Ukića je sa 17 poena  bio jedan od najzaslužnijih za  osvojeni Kup Krešimira Ćosića u Jazinama 2004. godine.  Upravo je na završnici toga  Kupa zablistao. Nakon ne odveć dobrog početka sezone,  Damir se preporodio pod  vodstvom Jure Zdovca i s 35  poena (18 Ciboni i 17 Zadru)  bio najbolji strijelac Kupa. Poslije je proglašen i za najkorisnijeg igrača tog natjecanja. Iako je to bilo pred četiri  godine, mnogi će se sjetiti njegovih sjajnih predstava i lakoće kojom je pogađao suparnički koš. Njegova sljedeća  stanica je bila Cibona, a potom je igrao za Panellinios u  Grčkoj i ukrajinski Kijev.  Upravo je u Ukrajini Rančić  ponovio ono što je prije nekoliko godina uspio u Splitu.  Naime, s Kijevom je osvojio  Kup i dobio priznanje najkorisnijeg igrača završnice.
Cilj je Euroliga
Što možete reći o sezonama  koje su za vama? Bili ste u  Splitu, Ciboni, Kijevu, Panelliniosu.
– Nakon Splita mi se prelazak u Cibonu činio kao logična stvar. Ipak je Cibona  jedan od naših najvećih klubova. Tada mi se igranje u  Euroligi činilo kao korak naprijed. U početku sam igrao  više, poslije nešto manje, ali  sam na kraju odlučio otići. U  Grčkoj je bila malo čudna  situacija. Kasnile su plaće, trener koji me doveo je otišao, a  kod novog nisam bio u prvom  planu, unatoč tome što sam  bio prvi strijelac kluba. To je  inače tako, ako se trener promijeni, nerijetko se znaju događati otkazi kod novog stratega. U Ukrajini mi je bilo  odlično, iako nisam znao što  očekivati prije nego što sam  išao tamo. Ima mnogo kvalitetnih igrača, tržište se otvara i puno se ulaže. Ali, samo  su dva snažnija kluba, a ostalo  je prosjek. Azovmaš i Kijev su  uvijek u vrhu, a ostali su puno  slabiji.
Kakvi su vaši ciljevi za ovu  sezonu?
– Svima nama, Zadru, cilj je  Euroliga. Želimo opravdati  očekivanja i biti što bolje plasirani u svim natjecanjima. Na  sva četiri fronta trebamo ići  što dalje, ali mislim da je najvažnije biti što bolji u NLB  ligi, jer ona nosi najviše bodova za ugovor s Euroligom.  Čuo sam da bi se završni turnir, naravno, ako se plasiramo  na nj, mogao održati u novoj  dvorani na Višnjiku. To bi bilo  odlično, jer na Višnjiku nitko  ne može biti favorit protiv nas  i u toj situaciji bismo mogli i  osvojiti titulu koja nam nosi  čak 15 bodova. Prošla je sezona bila zaista izvrsna za Zadar. Ostvarili su 15-tak uzastopnih pobjeda, ali mislim da  nije potrebno sada raditi dodatan pritisak. Sigurno ćemo  težiti ponavljanju te jako dobre sezone.
Veliki pritisak
Poznajete li igrače s kojima  ćete sljedeće sezone dijeliti  svlačionicu?
– Poznajem više-manje sve,  ipak sam igrao u Hrvatskoj  dugo godina. Jedino ne znam  novog šutera Romela Becka,  ostali su mi više – manje poznati. Macuru još znam iz splitskih dana, igrao sam puno  puta protiv Gečevskoga, Stipčevića, Johnsona, a Dixona  znam još iz vremena kada je  igrao u Grčkoj. On je dosta  kvalitetan igrač. U Grčkoj je  proveo svega jedan mjesec  zbog razloga koji sam već spomenuo, a to je činjenica da je  otišao njihov tadašnji trener, a  potom i Dixon. No, on sigurno  ima i iskustvo i kvalitetu. Smatram da svaki igrač u Zadru  ima kvalitetu, da nema sigurno ne bi bio tamo. Uprava je  napravila dobar posao s pojačanjima, ali uvijek je pitanje  kako će se sve to uskladiti i  kakva će biti kemija u momčadi. Ona je jako bitna za  svaku momčad, čak bih rekao  i presudna. O njoj će puno  toga ovisiti.
Što očekujete na osobnom  planu od sljedeće sezone?
– Nas trojica smo na dvije  pozicije (Johnson, Beck i  Rančić, pr. a.), ima puno utakmica i sigurno će biti dovoljno  prilike za sve. Mogu pomoći i  na mjestu tzv. niskog krila,  kao i na razigravaču. Spreman  sam učiniti sve što trener od  mene traži.
Od nove ćete sezone nastupati u novoj dvorani na Višnjiku. Jazine su otišle u zasluženu mirovinu.
– Jazine su bile simbol Zadra i tamo su dugo godina  Zadrani bili skoro nepobjedivi. Međutim, moramo ići  dalje i napredovati. Višnjik je  sjajna dvorana koliko imam  prilike čuti. Još nisam bio u  njoj, ali ne sumnjam da će i u  njoj kao i u Jazinama biti  odlična atmosfera.
Dolazak u Zadar za košarkaše sa sobom nosi i određeni pritisak jer je u Zadru  veliko zanimanje za košarku?
– Do sada sam uvijek u  Zadar dolazio u suprotnom  dresu, tako da nisam upoznat  s tim pritiskom. Trebam prvo  to doživjeti, ali prema pričama  ostalih igrača, i u dvorani i u  gradu je pritisak na košarkaše  velik.
U Eurokupu drugi krug
Ove ćete sezone igrati i u  Eurokupu u kojem je Zadar  prošle sezone bio dobar. U  skupini su vam protivnici  Chorale Roanne, Maroussi,  potom Cajasol ili bolji iz susreta ASK Riga – Cholet.
– Roanne je prošle sezone  igrao Euroligu, ali ove sezone  ne znam kako su se posložili i  koliko su jaki. Maroussi poznam veoma dobro s obzirom  da sam igrao u Grčkoj. Oni su  u prošloj sezoni loše ušli u  prvenstvo, ali u drugom su  dijelu završili na šestom mjestu, a u doigravanju su napravili senzaciju. Prvi put u  grčkoj ligi je nižeplasirana  momčad izbacila višeplasiranu. To je učinio Maroussi izbacivši Aris. Oni su dobri, ali  mi svakako trebamo očekivati  prolazak dalje. Mislim da bismo s tri domaće pobjede i  jednom u gostima bili sigurni  za ulazak u drugi krug.
Potpisali ste dvogodišnji  ugovor, kakvi su vam planovi  nakon toga?
– Planiram ispoštovati ugovor i ostati u Zadru dvije godine, ali do sada mi se izjalovilo sve što sam planirao,  tako da ne bih previše razmišljao o tome. Ja sam Dalmatinac i Zadar mi je oduvijek  bio drag kao dalmatinski klub.  Moram priznati da mi je žao  što nikada nisam nastupio u  Jazinama u Zadrovu dresu, ali  na Višnjiku će sve biti bolje.
Sudbina je htjela da prvu  utakmicu u Zadrovu dresu  Damir odigra upravo protiv  svog matičnog kluba Splita. S  njima se rastao na ružan način  i sigurno će biti motiviran i  htjeti dokazati da vrijedi. Možemo reći da je on ove sezone  u sličnoj situaciji kao što je bio  Andrej Štimac u ovo vrijeme  prošle godine. Obojica su u  Zadar došli nakon nekoliko  sezona u kojima su igrali lošije  od svojeg renomea.


Suspendiran s Perićem
U vrijeme kada ste bili u Splitu puno se prašine podignulo kada vas je trener Danijel Jusup zajedno s Hrvojem Perićem suspendirao. Optuženi ste za nezalaganje na treningu.
– To je bilo davno, ali ni dan-danas ne znam zašto sam udaljen s treninga. Nikad me niti jedan trener nije potjerao s treninga zbog nezalaganja. Mislim da su neki drugi razlozi bili u pitanju. To je bio samo cirkus za javnost.


Reprezentacija je uvijek želja
Svojedobno ste bili i u krugu reprezentacije. Nastupili ste na EP-u u Srbiji i Crnoj Gori, ali od tada niste u planovima izbornika Jasmina Repeše. Vidite li možda igre u Zadru kao put prema povratku u reprezentaciju?
– Za sada nisam u planovima izbornika. Prvo ljeto kada je došao me pozvao, ali upravo tada sam operirao trbušni zid, pa mu se nisam mogao odazvati, a kada izbornik jednom odredi sustav igre i igrače na koje računa, teško se tu ugurati. No, sigurno ću davati svoj maksimum i pokušati se nametnuti dobrim igrama. Tek mi je 25 godina i nikako ne mogu otpisati reprezentaciju. Igranje za reprezentaciju mi je oduvijek bila želja. Uostalom, čija želja to nije?
Reprezentacija je ostvarila veliki uspjeh plasiravši se na Olimpijske igre u Pekingu.
– Nakon dugo vremena smo se plasirali na veliko natjecanje i zato svaka čast svima.