Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HT Premijer liga se i službeno vraća na dvokružni sustav

05.08.2021. 06:44


Prekjučer je u Zadru održana 25. sjednica Upravnog odbora HKS-a na kojoj su donesene, redovite u ovo doba godine, odluke i propozicije koje se tiču sezone 2021./22. Najbitnija odluka se odnosi na natjecanje u elitnom muškom rangu, HT Premijer ligi, koja će se od iduće sezone igrati dvokružno, a ne trokružno kao što je to bio slučaj prethodne dvije sezone. Tako će se u onom osnovnom dijelu odigrati 22 kola, nakon čega će uslijediti podjela na donji i gornji dom po šest klubova u svakom, tj. igrat će se Liga za prvaka i Liga za ostanak. Bitno je za naglasiti da će se u obje te lige (za prvaka i za ostanak) prenositi bodovi iz prva 22 kola i to je propozicija koja će sigurno podignuti kvalitativnu razinu jer će se oni najjači hrvatski klubovi (Zadar, Cibona, Split i Gorica) ako ne bude nekog velikog iznenađenja čak četiri puta susresti prije doigravanja. S druge strane ovaj sustav natjecanja neće ići na ruku vječitoj težnji HKS-a da se pruži kroz hrvatsko prvenstvo više prilike mladim igračima kao što je primjerice dopuštao trokružni sustav. Što se tiče doigravanja, u njega ulazi osam klubova, šest iz Lige za prvaka te dva najbolja iz Lige za ostanak dok iz lige direktno ispada posljednjoplasirana momčad, a pretposljednja ide u repesaž s drugim sastavom Prve lige. U drugom razredu hrvatske klupske košarke natjecanje će se kao i u HT Premijer ligi odvijati dvokružno te se također nakon 22 odigrana kola ulazi u Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Promjene će nastupiti i u sustavu natjecanja Premijer ženske lige koja će se od naredne sezone igrati kao jedinstvena liga po dvostrukom bod sustavu, nakon čega će prve četiri ekipe igrati doigravanje, s poluzavršnicom i završnicom. Prošle sezone se osnovni dio elitnog ženskog ranga odvijao u dvije skupine, Sjever i Jug, i onda su se fomirale Liga za prvaka i za ostanak. Također su se na zadarskoj sjednici krovne hrvatske košarkaške organizacije odredili i kalendari svih natjecanja za sezonu 2021./22. HT Premijer liga započinje 18. rujna, Prva muška liga otvara vrata sedam dana kasnije, 25. rujna, a Premijer ženska liga kreće 2. listopada dok natjecanje u Prvoj ženskoj ligi starta 23. listopada.


Izmjene i dopune Registracijskog pravilnika
– Ukida se rok kada igrači mlađih dobnih uzrasta smiju tražiti istupnicu.
– Dozvoljava se klubovima HT Premijer i Prve muške lige da izvan prijelaznih rokova licenciraju igrače koji su za njih bili registrirani prije početka lige. To se primjerice odnosi na juniore i ozlijeđene igrače.
– Ukida se dvojna licenca za igračice (ostaje za igrače) na inicijativu ženskih klubova. Smisao dvojne licence je da mladi igrači imaju priliku igrati seniorsku košarku u nižem stupnju natjecanja, no u ženskoj košarci igračice s 19 godina već igraju seniorsku košarku za matični klub, a mogu biti prevaga pri npr. kvalifikacijskim utakmicama za ulazak u viši rang natjecanja, čime je moguće narušiti regularnost natjecanja.


Trenerima strancima licenca samo ako su osvojili trofej u inozemstvu
Uz mnoge donesene odluke i propozicije za nadolazeću sezonu jedna od zanimljivijih je ona koja se odnosi na izmjene i dopune Pravilnika o statusu i licenciranju trenera. Pravilnikom je definirano da trener koji nema hrvatsko državljanstvo mora imati osvojeno prvenstvo ili kup u inozemstvu kako bi se mogao licencirati u Hrvatskoj što bi se po svemu sudeći moglo negativno odraziti na angažman srpskog trenera na klupi zagrebačke Cibone, Vladimira Jovanovića, koji po ovoj izmjeni ne bi trebao dobiti licencu od HKS-a za nastavak započetog posla pod Tornjem.




Odluka o prijelaznim rokovima i rokovima za licenciranje igrača
Prijelazni rok za klubove HT Premijer lige za sezonu 2021./22. počinje 3. kolovoza i završava 10. ožujka 2022. u ponoć. Prvi rok za licenciranje (vertikalni i horizontalni prijelazi) traje od 23. kolovoza do 11. rujna u ponoć. Drugi rok za licenciranje (vertikalni i horizontalni prijelazi) počinje 18. studenog i završava 30. studenog. Treći rok za licenciranje (vertikalni i horizontalni prijelazi) kreće 7. ožujka 2022. i završava 10. ožujka 2022.. U trećem roku za licenciranje prijelaz mogu ostvariti samo dva igrača po klubu, uzimajući u obzir maksimalni dozvoljeni broj licenciranih igrača u sezoni. Dodatno licenciranje(samo vertikalni prijelazi) određeno je u terminu nakon prvog roka za licenciranje igrača za klubove HT Premijer lige kada klubovi mogu do ponoći 10. veljače 2022. dodatno licencirati maksimalno dva igrača uz napomenu da igrač koji je bio licenciran za klub HT Premijer lige u sezoni 2021./22. se ne može licencirati za drugi klub HT Premijer lige u roku za dodatno licenciranje. To se odnosi se na sve igrače, uključujući i igrače bez hrvatske putovnice.