Obišli smo područje općine Gračac na kojemu je župan kupio 40-ak terena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nitko u Dubokom dolu ne zna što Longin tu želi graditi
Ne bih se ja u to miješao, ima za to mjerodavnijih. Čuo sam da su ti tereni u Vučjaku, ali dalje ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio, ništa ne znamo, kazao nam je Đekić
Bojan BOGDANIĆ
Put za Duboki dol vodi makadamskom cestom do doline u kojoj je župan kupio zemljište

Možete li zamisliti kako izgleda komadić Zemlje na kojemu je jedini zvuk šuštanje lišća? Ili žubor potoka s kojega se možete napiti čiste vode u ovoj nedirnutoj prirodi?

Na tom komadiću raja poželio je nešto graditi zadarski župan Božidar Longin. A što točno, nitko ne zna jer o tome nikad nije htio govoriti pa tako ni za naš list nakon pokretanja postupka na Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

Tek kada dođete u Duboki dol i pogledate ove hektare čiste ljepote, shvatite zašto se župan »zavjetovao« na šutnju kada su u pitanju njegovi tereni u podvelebitsksom raju, njih čak četrdesetak. Kada otkrijete da se zemljište nalazi u okružju najvećih prirodnih bisera i turističkih atrakcija, poput manastira Krupa i Kudinog mosta starog preko 200 godina, shvatite zašto je netko pokupovao ovoliki broj čestica - ovo je mjesto bogomdano za dobre poslove.

Živimo kao u 19. stoljeću

No, mještani kažu kako župana ovdje nisu vidjeli već godinama. Nadugo i naširoko pričali su nam o tome kako su se ovdje preprodavali tereni, međutim, nitko o tome ne želi pričati za medije. Svi oni uzgajaju stoku i od nje žive, pa se »ne žele zamjeriti onima gore«.

Smeta ih što žive kao u 19. stoljeću, kako nam je rekao jedan mještanin na komemoraciji ubijenim i nestalim Srbima u Deringaju na koju su došli i mještani koji su nekad živjeli u Dubokom dolu, sada napuštenom mjestu.

Milan Đekić iz Dubokog dola: Ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio

Riječ je o nepristupačnom dijelu Velebita, nerijetko i bez asfalta, pa su nas mještani upozoravali kako se do Longinovog zemljišta može samo terencem. Prolazeći kroz Golubić i Kaštel Žegarski uvjerili smo se da je kraj doista zapušten te da se do Dubokog dola može samo terenskim vozilom. Osim pokojeg mještanina koji živi u zaseoku sa svega nekoliko kuća, nailazimo i na više građana srpske nacionalnosti koji ovdje dolaze vikendom ili samo ljeti. Kažu da nema uvjeta za život pa samo kratko dođu obići rodni kraj.

Mještani ne žele pričati

Naišli smo i na bračni par iz Slovenije koji na svoju djedovinu dolazi i zbog izvorske vode koju odnose kući kao još jedan podsjetnik na mjesto njihovih predaka. Stajemo ispored kamenog mosta jer dalje se automobilom ne može. Mještani nam pokazuju makadamski put koji kroz brdo vodi do Longinovih terena u Dubokom dolu. I njih zanima što će to župan ovdje graditi, a pretpostavljaju kako će zbog ljepota ovoga kraja to biti turistički kapaciteti. No to tek treba vidjeti s obzirom da su tereni zarasli u korov, prenosi nam jedan mještanin, pa je moguće da je Longin, barem zasad, odustao od gradnje.

Milan Đekić iz Dubokog dola davno je napustio svoje rodno selo jer, kaže, tamo nema uvjeta za život, pa ni njemu nije jasno što to župan tamo planira graditi.

- Ne bi se ja u to miješao, ima za to mjerodavnijih. Čuo sam da su ti tereni u Vučjaku, ali dalje ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio, ništa ne znamo, kazao nam je Đekić.

O zemljišti će se više znati po okončanju postupka na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Povjerenstvo je protiv Longina 3. lipnja ove godine pokrenulo postupak zbog nesklada i propusta u imovinskoj kartici koje je župan morao obrazložiti nakon što je kontrola uočila nepravilnosti.

Povjerenstvo pokrenulo postupak

- U predmetu P-198/19 Božidar Longin, župan Zadarske županije prijavitelj navodi da je obveznik naveo netočne podatke u svojoj imovinskoj kartici. Povjerenstvo je izvršilo redovitu provjeru imovinskih kartica obveznika te je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 8. i 9. ZSSI-a, koja proizlazi iz propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva obrazloži nesklad i priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju u pogledu propusta prijave ostalih prihoda dužnosnika i bračnog druga dužnosnika - dohotka od iznajmljivanja stanova i dohotka od iznajmljivanja turistima, prihoda od kamata po obveznicama koji se obračunava nakon 1. siječnja 2016. godine i primanja po osnovi ugovora o životnom osiguranju, kao i dohotka od osiguranja po osnovi životnog osiguranja s obilježjem štednje; potom propusta navođenja određenih nekretnina kao i propusta navođenja osobnog automobila koji je u vlasništvu bračnog druga dužnosnika, kazali su nam u Povjerenstvu.

Uskoro će se tako znati je li župan prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te o kakvom je, u tom slučaju, neskladu riječ i na koji će način biti sankcioniran.

Župan bez odgovora

Županu Božidaru Longinu prije deset dana poslali smo upit s molbom da javnosti pojasni hoće li na terenima u Dubokom dolu graditi ili ćete ih preprodati te, kako je riječ o čak 40-ak terena, želi li javnosti pojasniti koja je bila svrha kupnje ovolikog broja terena. No, niti nakon tri upita odgovor nismo dobili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Za DORH spremni!