Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dio hotela Albamaris postao dječji vrtić!

Autor: Jelica Farkaš

04.09.2008. 22:00
Dio hotela Albamaris postao dječji vrtić!

Foto: Jelica FARKAŠ



Smatram da smještaj mališana u ovom objektu ima sve nužne uvjete za normalan rad. Tim prije što su djeca smještena u izdvojenom dijelu hotela s posebnim ulazom, dok se neki detalji prilagodbe prostora mališanima rješavaju u hodu. Igračke, didaktički pribor, zajednički je svima, kao i hrana koja se priprema u zajedničkoj kuhinji vrtića, kaže Brzić
Početak rada u biogradskom dječjem vrtiću, jedinoj predškolskoj ustanovi u gradu, obilježila je živost mališana, ali i nezadovoljstvo nekih roditelja.
Djeca i gosti
Naime, kao što je poznato kapaciteti biogradskog vrtića već nekoliko zadnjih godina ne uspijevaju primiti svu djecu, pa se ove godine nastojalo iznaći neko privremeno rješenje ovog problema. Kako bi se udovoljilo zamolbama roditelja Upravno vijeće Dječjeg vrtića i Grad Biograd kao vlasnik ove predškolske ustanove razmotrili su novonastalu situaciju i odlučili pomoći.
Jedan od načina bio je taj da se u obližnjem hotelu Albamaris iznađe prostor za rad s dvije skupine polaznika dječjeg vrtića. Zahvaljujući tome ove je pedagoške godine u biogradski vrtić upisano čak 200 mališana, što je 40 djece više nego prošle godine. Ovo znatno povećanje broja upisanih izazvalo je uglavnom zadovoljstvo, ali i negodovanje pojedinih roditelja. Riječ je, naime, o onima koji su smatrali da su djeca smještena u privremenom smještaju hotela Albmaris na neki način zakinuta, jer se u hotelu nalazi i još jedan manji broj hotelskih gostiju.
No mjesta brizi ne bi trebalo biti, kazala nam je Esma Brzić, ravnateljica na zamjeni.
– Iako sam preuzela ravnateljstvo tek 1. rujna i mijenjam kolegicu na bolovanju, smatram da smještaj mališana u spomenutom objektu ima sve nužne uvjete za normalan rad. Tim prije što su djeca smještena u izdvojenom dijelu hotela s posebnim ulazom, dok se neki detalji prilagodbe prostora mališanima rješavaju u hodu. Igračke, didaktički pribor, zajednički je svima, kao i hrana koja se priprema u zajedničkoj kuhinji vrtića, kaže Brzić, dodajući kako su opremljene dvije igraonice, postavljene posebne sanitarije prilagođene njihovu uzrastu, a za njih 40 brinu se četiri odgojiteljice te je rad i u tom prostoru jednako kvalitetan.
Novi vrtić dogodine
– Kako su svi ovi mališani bili su na listi čekanja, na roditeljima je bilo da se odluče hoće li im djeca biti u ovom privremenom smještaju do izgradnje novog dječjeg vrtića ili ne. Inače ove pedagoške godine vrtić je zbrinuo najveći broj djece do sada, pa tako imamo dvije jaslične skupine, dvije mješovite i jednu stariju skupinu u dosadašnjem vrtiću. A tu su zatim i već spomenute dvije mješovite skupine koje su bile na listi čekanja, a našle su se u privremenom smještaju hotela Albamaris, doznajemo od ravnateljice Brzić, koja dodaje kako imaju i jednu skupinu djece predškolskog uzrasta u takozvanom kraćem programu.
– Ove godine nastojali smo udovoljiti potrebama roditelja pa tako vrtić ima još prilagodljivije radno vrijeme i to od 6 i 30 ujutro do 16 sati i 30 minuta poslije podne, kazala je Esma Brzić.
Što misli o novonastalim problemima te kada se može očekivati izgradnja novog dječjeg vrtića na biogradskoj Kosi, pitali smo gradonačelnika Ivana Kneza.
– Smatram da problema uopće ne bi trebalo biti. Mi smo, naime, učinili najviše što smo u ovom trenutku mogli kako bismo izašli u susret zaposlenim roditeljima čija su djeca trebala smještaj, a mjesta nema. Smatrali smo da će ovaj privremeni smještaj biti od velike koristi roditeljima i djeci koja su na listi čekanja. U uređenje, odnosno prilagodbu toga prostora za polaznike vrtića, grad je investirao 70.000 kuna, kao i osigurao dodatnih 110.000 kuna za plaće zaposlenika i druge potrebe. Ako netko nije zadovoljan, ne mora slati svoje dijete u vrtić, neka pričeka novi prostor. Izgradnja novog vrtića uskoro bi mogla započeti jer je sva dokumentacija ishodovana i u najskorije vrijeme će se raspisati natječaj za izvođača radova. Prema procjenama zgrada bi mogla biti dovršena i u funkciji do početka iduće pedagoške godine, a kapacitet novog vrtića bit će 60 mjesta, kazao je Knez.