Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pršo: Ova generacija je rođena za velike stvari

Autor: Marko Cvijanović

04.09.2008. 22:00
Pršo: Ova generacija je rođena za velike stvari


Pred ovim momcima je sjajna perspektiva, mogu trajati u vrhu svjetskoga nogometa još deset godina. Uvjeren sam da će još puno toga reći na velikim natjecanjima. To je ono što raduje – kaže Pršo
Otprilike u isto vrijeme prije dvije godine Slaven Bilić je poslije ustoličenja na mjesto izbornika “kockastih” i uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2008 posljednji put pokušao nagovoriti Dadu Pršu da ostane dio reprezentativne vrste. Budući da je Dado čovjek od riječi i od karaktera, onoga trenutka kad je poslije Svjetskoga prvenstva u Njemačkoj, već dovoljno napaćena koljena i nakupljenoga razočarenja, odlučio reći zbogom reprezentaciji, povratka više nije bilo. Nema za čime žaliti, iako je prvi reprezentativni poziv zaslužio u poznim igračkim godinama, u kockastom je dresu ostavio dubok trag.
– Meni je reprezentacija uvijek bila svetinja, to svi znaju – kaže Dado Pršo, koji u posljednje vrijeme više proučava građevinske nacrte nego nogometnu taktiku. Kao da je student niskogradnje, a ne polaznik trenerske akademije pri Hrvatskom nogometnom savezu.
– Gradim kuću, posla je preko glave. Usput čitam stručne knjige, spremam ispite – otkriva Dado. – U nekom drugom sam filmu, ponekad i zaboravim da sam ikada igrao nogomet. Imam potpuno drukčije prioritete u životu, maksimalno sam se posvetio djeci, obitelji. Ne žalim se, odgovara mi ovakav način života. Ma, naravno da se prisjetim lijepih dana u reprezentaciji. One ružne sam odavno izbacio iz glave, ipak sam nešto napravio igrajući u najdražem dresu. Možda u moje vrijeme nismo ostvarili neki značajniji rezultat, ali sama činjenica da smo se dvaput kvalificirali na veliko natjecanje može se smatrati velikim uspjehom.
Svaki istrčani metar
“Zlatni repić” hrvatskoga nogometa s oduševljenjem u glasu priča o sjajnim igrama i uspjesima Bilićeve reprezentacije. Uostalom, tijekom lipanjske europske smotre na licu mjesta je mogao uživati u svijetlim trenucima hrvatskoga nogometa na velikoj sceni.
– Eeee, u Austriji sam prvi put otkako nakon oproštaja zažalio za onim lijepim reprezentativnim danima – otkriva Pršo. – Kad sam vidio da momci istrčavaju na travnjak stadiona u Klagenfurtu uoči dvoboja s Nijemcima, poželio sam biti dolje s njima, još jednom osjetiti tu atmosferu. Zbog takvih trenutaka isplati se svaki istrčani metar na treninzima. Guštao sam u svakom trenutku te utakmice, momci su odigrali sjajno, maestralnom igrom slomili su Nijemce. Posjetio sam ih uoči utakmice u hotelu u Villachu, osjetio djelić atmosfere. Bio sam oduševljem, zaista su prava klapa. To se osjećalo tijekom njihovih utakmica na europskom prvenstvu. S druge strane, prezentirali su odličan nogomet, pokazali svijetu da ova generacija ima ono nešto. Da je rođena za velike stvari. Pred ovim momcima je sjajna perspektiva, mogu trajati u vrhu svjetskoga nogometa još deset godina. Uvjeren sam da će još puno toga reći na velikim natjecanjima. To je ono što raduje. Naravno, pritom moram istaknuti i stručni stožer, ova reprezentacija je sjajno vođena od Bilića i njegovih kolega. Svima kapa do poda.
Hrvatska ima igru
Iako se s obzirom na skorašnja predavanja očekivao Pršin dolazak u Zagreb na utakmicu s Englezima, Dado će dvoboj s Gordim Albionom ipak gledati pred malim ekranom u Francuskoj. U hrvatsku metropolu stići će tek koji dan kasnije.
– Na žalost, dolazak u Zagreb predvidio sam u danima poslije utakmice s Englezima, ali uopće ne morate sumnjati da ću biti pred malim ekranom i zdušno navijati za Hrvatsku – ističe Pršo. – Možemo li dvaput za redom zagorčati život Englezima? A zašto ne bismo mogli. Znate u čemo je poanta, mi imamo igru, Englezi je tek moraju stvoriti. Ne mislim ja time što sam rekao podcijeniti Engleze, kvaliteta njihove momčadi i širina još uvijek ih svrstava u krug favorita za osvajanje prvoga mjesta u našoj kvalifikacijskoj skupini, ali itekako nas se moraju pribojavati. U prošlome kvalifikacijskom ciklusu smo ih dvaput pobijedili, možemo i treći put.
Koliko god zračio optimizmom uoči jednog od ključnih dvoboja hrvatske reprezentacije na otvaranju novoga kvalifikacijskoga ciklusa, Pršo upozorava na činjenicu da Engleze više ne vodi Steve McClaren nego Fabio Capello.
– Capello je velik trener, postigao je uspjeh gdje god je radio, uvjeren sam da će engleska reprezentacija s njim izgledati puno bolje nego u proteklom kvalifikacijskom ciklusu. Međutim, nemojte zaboraviti da je i Hrvatska bolja nego što je bila, na Europskom prvenstvu pokazali smo svima da nas itekako moraju respektirati. Mislim da i Capello zna s kime ima posla, ne vjerujem da će na maksimirskom travnjaku jurišati na pobjedu. Englezi moraju biti vrlo oprezni – zaključuje Pršo.


Osobna iskaznica
* Datum rođenja: 5. studenog 1974. u Zadru
* U dresu Hrvatske upisao 32 nastupa i devet golova
* Za hrvatsku reprezentaciju debitirao 29. ožujka 2003. protiv Belgije
* Trofeji: prvenstvo Francuske (2000.), Kup Francuske (2003.), Kup Škotske (2004.), prvenstvo Škotske (2004., 2005.)
* Postigao četiri pogotka na utakmici Lige prvaka protiv Deportiva
* Finalist lige prvaka 2003/04. sa Monacom
* Dobitnik nagrade Franjo Bučar za sportske uspjehe 2005.
* Klubovi: Hajduk (1986. – 1992.), Pazinka (1992. – 1993.), Rouen (1993. – 1995.), Saint Raphael (1995. – 1996.), Monaco (1996. – 1997.), Ajaccio (1997. – 1999.), Moncao (1999. – 2004.), Rangers (2004. – 2007).