Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ovo je za mene zlato

04.09.2011. 22:00
Ovo je za mene zlato


Baš ne mogu vjerovati da je ispalo ovako dobro, kad sam skočila 200 centimetara rekla sam: Ajde, dobro je, možeš doći doma uzdignute glave – kaže Blanka Vlašić koja je iz druge preskočila 203 centimetra


Blanka Vlašić je ostvarila jednu  od najvećih pobjeda u karijeri. Ne,  nije pobijedila Anu Čičerovu,  obranila zlato iz Berlina i postala  prva skakačica uvis u povijesti  koja je slavila na trima uzastopnim prvenstvima, već je drugim  uspješnim skokom preko 203 centimetra osvojila titulu svjetske viceprvakinje, pobijedivši pritom  sve ozljede koje su je dopratile na  Svjetsko prvenstvo u Daeguu.  Ruskinja, koja je u Osaki 2007. i  Berlinu 2009. godine bila iza  Blanke Vlašić, svoju prvu titulu  svjetske prvakinje osvojila također preskočivši 203 centimetra,  ali iz prvog pokušaja, treće je  mjesto osvojila Talijanka Antonietta Di Martino trećim uspješnim skokom preko 200 centimetara.
– Bilo je dobro, stvarno sam  presretna. Ovo je za mene kao da  sam osvojila zlato – rekla je Blanka  Vlašić, koja je u trećem po veličini  južnokorejskom gradu na 100.  natjecanju u karijeri preletjela  granicu snova od 200 centimetara. Upravo je to do  bio njezin  najbolji rezultat sezone u kojoj je  mučila muku s lošom formom i  ozljedama. No, tijekom  jučerašnjeg finala zaboravila je na  sve probleme, od koljena preko  rupture mišića zadnje lože, do  Ahilove tetive s kojom je posljednjih dana imala najviše problema. A prije dva tjedna razmišljala je o tome da preskoči  Svjetsko prvenstvo…
Drama
– Sad mi je drago što sam došla u  Daegu, iako sam kad sam došla na  stadion rekla samoj sebi: Što ja  radim ovdje. Trebala sam kao biti  rasterećena za razliku od prijašnjih  natjecanja. No, kad sam krenula sa  skokovima počela sam malo uživati  u natjecanju. Ali, definitivno nije  lako, ni kad si dobar, ni kad nisi  dobar, ni kad si favorit, ni kad nisi  favorit. Sada me dosta boli, ali nije  problem to što boli, to se povuče  kad krene adrenalin. Problem je u  tome što nisam mogla trenirati sto  posto, prije 20 dana na treningu  sam skakala 190 centimetara i htjela sam umrijeti od tuge. Baš ne  mogu vjerovati da je ispalo ovako  dobro, kad sam skočila 200 centimetara sama sebi sam rekla: Ajde,  dobro je, možeš doći doma uzdignute glave – nastavila je Blanka  Vlašić, koja je uspješnim skokom  preko 203 centimetra bacila Čičerovoj rukavicu izazova. Najbolja ruska visašica prvi je put na natjecanju  letvicu rušila na 205 centimetara,  Blanka je imala priliku uspješnim  skokom osigurati zlato, ali nije uspjela. Čičerova je na kratko mogla  odahnuti, drugim neuspješnim skokom svoju je sudbinu ponovno stavila u ruke Splićanke koja je ponovno rušila letvicu. Za Čičerovu  treća nije bila sreća, posljednji  Blankin pokušaj i neizvjesnost oko  titule svjetske prvakinje nije mogla  gledati, glavu je stavila između koljena i čekala. Blanka je rušila letvicu, a Čičerova je mogla slaviti.
Podrška
– Nije joj bilo svejedno, ali joj  nisam olakšala. To mi je bio jedan  od ciljeva. Ani treba čestitati, zasluženo je pobijedila, cijelu sezonu  je imala bolje rezultate od mene –  zaključila je Blanka, koja je bez  problema svladala sve visine do  200 centimetara. Tako je iz prve  preskočila letvicu na visinama od  189, 193 i 197 centimetara, nakon  čega je u igri ostalo tek pet visašica.  Prvi skok uspješan je bio tek za  Čičerovu, Blanka je 200 centimetara preskočila iz drugog pokušaja i  nakon drugog rušenja Di Martino,  Jelene Slesarenko i Svetlane Školine, imala je srebro u rukama.  Uskoro su natjecanje završile olimpijska pobjednica iz Atene i njezina  sunarodnjakinja Školina, njima se  nakon tri rušenja na 203 centimetara pridružila Di Martino.
– Ne želim se sada rasipati emocijama, što je bilo, bilo je. Hvala  svima koji su bili uz mene i pružili  mi podršku jer bi mi bez podrške  javnosti sigurno bilo još teže. Ovako sam mogla koliko-toliko biti  rasterećena od njihovih očekivanja  pa sam sama sebi zagorčala život.  Dala sam sve od sebe i to je sve što  mogu tražiti – zaključila je Blanka  Vlašić.