Dva učenika s teškoćama imaju pomoćnika u nastavi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OŠ V. Nazora u Škabrnji korak bliže društvu bez prepreka
Riječ je o vrijednom projektu kojeg treba nastaviti jer ne samo da se njime olakšava pohađanje nastave učenicima s teškoćama i omogućuje njihovo uključivanje u redovan obrazovni sustav već se istovremeno senzibiliziraju ostali učenici, ali i društvo u cjelini za potrebe osoba s teškoćama, kaže ravnatelj Pavičić
OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji na početku školske godine posjetio je župan Longin

 Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji, koju je u ponedjeljak povodom početka nove školske godine posjetio zadarski župan Božidar Longin, jedna je od trideset škola s područja Zadarske županije koja će i sljedeće četiri godine sudjelovati u realizaciji i provedbi projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka".

U školi u Škabrnji, koju pohađa 190 učenika, doznajemo od ravnatelja škole Marina Pavičića, za sada dva učenika s teškoćama imaju pomoćnika u nastavi.

- Riječ je o vrijednom projektu kojeg treba nastaviti jer ne samo da se njime olakšava pohađanje nastave učenicima s teškoćama i omogućuje njihovo uključivanje u redovan obrazovni sustav već se istovremeno senzibiliziraju ostali učenici, ali i društvo u cjelini za potrebe osoba s teškoćama, kaže ravnatelj Pavičić i ističe kako se bez ovog projekta učitelji ne bi mogli kvalitetno posvetiti djeci s teškoćama jer nisu dovoljno educirani za konkretne potrebe učenika s teškoćama koji gradivo svladavaju po posebnom nastavnom programu.

Bespovratnih 8 milijuna kuna

U škabrnjskoj osnovnoj školi asistenti u nastavi su, doznajemo dalje, odlično prihvaćeni od strane učenika, kao i roditelja iako je, ističe ravnatelj, trebalo jedno vrijeme prilagodbe na činjenicu da je uz učitelja u razredu tijekom nastave prisutna još jedna odnosno dvije odrasle osobe.

- Kako bi olakšali učenicima s teškoćama da što bolje svladaju školsku godinu, i ostali učenici su uvijek spremni priskočiti u pomoć, što potvrđuje kako je ovakav oblik pomoći najbolji, dodaje još ravnatelj Marin Pavičić.

Inače, proteklog je tjedna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Zagrebu uručila predstavnicima lokalne samouprave ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda za osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u srednjim i osnovnim školama.

U ime Zadarske županije, kojoj su za projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna, na svečanosti potpisivanja i uručivanja ugovora bili su zamjenik župana Šime Vicković i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.

Odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna su i najviši iznos koji se sukladno uvjetima Poziva mogao dodijeliti Zadarskoj županiji. Ukupan proračun projekta iznosi 12.684.504,00 kuna, od čega Zadarska županija sufinancira iznos od 4.684.504,00 kuna.

- Izuzetno smo zadovoljni zbog odobrenih sredstava, pogotovo zbog činjenice da je ovim ugovorom predviđeno četverogodišnje financiranje projekta, istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković, navodeći kako je županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti odradio cjelokupan posao oko pripreme i prijave, a bit će zadužen i za provedbu projekta.

- Rad s pomoćnicima u nastavi pokazao se uspješnim kroz proteklo razdoblje, a svi krajni korisnici su bili iznimno zadovoljni. Kako nam je cilj da svaki učenik kojemu je to potrebno dobije pomoćnika u nastavi, očekuje se da će Zadarska županija kroz naredne četiri godine provedbe projekta uložiti dodatnih dva milijuna kuna, kazao je još Vicković.

Škole – partneri u projektu

Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućit će se postizanje boljih obrazovnih rezultata i uspješnija socijalizacija učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. Osnovne škole – partneri u projektu su: OŠ Zemunik, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Biograd, OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Braće Ribar Posedarje, OŠ Pakoštane, OŠ Jurja Barakovića Ražanac, OŠ Braće Radić Pridraga, OŠ Petra Zoranića Stankovci, OŠ Franka Lisice Polača, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Petra Zoranića Jasenice, OŠ Valentina Klarina Preko, OŠ Benkovac, OŠ Privlaka, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Obrovac, OŠ Sukošan, OŠ Poličnik, te OŠ Straigrad. Srednje škole – partneri u projektu: Gimnazija Vladimira Nazora, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Srednja škola Obrovac, Prirodoslovno-grafička škola i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

U posljednjih petnaeatak godina intenzivirale su se rasprave u društvu koje su potaknule promjene u edukaciji i pristupu školovanju djece s teškoćama. Međunarodna zajednica uz pomoć nacionalne, ali i lokalne razine nastoji stvoriti i održati model inkluzivnog obrazovanja, koji djecu s teškoćama uključuje u redovan sustav odgoja i obrazovanja. Materijalnom, financijskom, metodološkom i drugim oblicima pomoći i podrške nastoji se unaprijediti položaj djece s teškoćama ne samo u njihovim obiteljima i razredu, već u cijeloj zajednici. Stvoriti i održati sustav inkluzivnog obrazovanja, velik je izazov jer je riječ o procesu koji se ne događa preko noći i koji zahtijeva maksimalan doprinos svih sudionika. Dodajmo još kako je bitna razlika u odnosu na prijašnje godine u tome što su ove godine prvi put potpisani četverogodišnji ugovori, a ne samo za jednu školsku godinu.

"Inkluzijom" do pomoći za 73 učenika

Projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav. Projektom se osigurava stručna pomoć za 73 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 69 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi u 30 škola (22 osnovne i 8 srednjih škola) kojima je osnivač Zadarska županija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno