Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZVONO ZA UZBUNU Zbog dva predškolca učiteljica će iz Zadra putovati na Olib dva puta tjedno!

05.09.2019. 10:43
ZVONO ZA UZBUNU Zbog dva predškolca učiteljica će iz Zadra putovati na Olib dva puta tjedno!


Za svega nekoliko dana počinje nova školska godina. I dok će dječja graja i smijeh odzvanjati gradskim školama, brojne otočne škole ove će godine ostati prazne i napuštene. Njihovim hodnicima neće odjekivati dječja vika i užurban hod učenika i profesora u razrede, po novo znanje.


Male otočne škole u posljednje dvije godine bez prvaša
Naime, na malim zadarskim otocima koji administrativno spadaju pod Grad Zadar više gotovo da i nema djece. Velik je broj škola koje ove godine nisu upisale prve razrede, iako imaju učenika. Takav primjer su male područne škole na zadarskim otocima – Ižu i Silbi koje već dvije godine nisu upisale niti jednog prvaša.
– U područnoj školi Veli Iž imamo sedmero učenika, što je za jednog učenika manje nego lani, jer jedno dijete ove godine kreće u srednju školu. I na Silbi imamo sedmero učenika, što je također za jednog manje zbog iste situacije kao i na Ižu, rekao nam je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci pod čiju ingerenciju spadaju male područne škole zadarskih otoka pod Gradom Zadrom, a to su Iž, Silba, Olib, Premuda, Molat, Ist, Rava. Istaknuo je kako nažalost na niti jednom od ovih otoka u posljednje dvije godine nisu upisali niti jednog prvaša, a što je dosta zabrinjavajuće.
Kao jednu novost istaknuo je da će od listopada na Olibu s radom početi program predškole za dvoje djece.
– Na Olibu imamo dvoje učenika koji bi sljedeće godine trebali krenuti u prvi razred. Zbog njih ćemo organizirati predškolu kako bi na Olibu mogli krenuti u osnovnu školu. Zbog ovih predškolaca – jednog dječaka i jedne djevojčice učiteljica će iz Zadra putovati na Olib dva puta tjedno te će raditi po skraćenom programu. Grad na Olibu nema mogućnost otvaranja vrtića, a škola ima i prostorne i kadrovske mogućnosti, pa smo mi to preuzeli na sebe, pojasnio je Barić.


U Salima skok s lanjskih 5 na 14 prvaša
Inače, prema podacima koje smo dobili iz Zadarske županije, na području cijele županije po područnim su školama upisana 43 prvašića više nego prošle godine. Naime, lani ih je bilo 743, a ove godine 786.
Međutim, treba uzeti u obzir kako su na ovoj listi i škole s kopna, koje imaju veći broj učenika, a među kojima su najbrojnije one u Biogradu i Benkovcu s po 82, odnosno 83 upisana učenika.
Na otocima je situacija takva da su u OŠ Valentin Klarin iz Preka upisana ukupno 43 učenika, dok ih je lani bilo 44. Međutim, neke područne škole, kao primjerice, ona u Sutomišćici ove je godine upisala šestero prvaša, dok lani nije imala niti jednog, dok je Poljana lani imala deset prvaša, a ove godine niti jednog. I u Salima imaju skok u broju učenika pa je tako s prošlogodišnjih pet, ove godine upisano 14 prvaša.
U OŠ Neviđane zabilježen je pad broja učenika i to s lanjskih 18 na ovogodišnjih devet novoupisanih prvaša, a slično je i na Pagu gdje je lani bilo upisan 31 prvaš, a ove godine 25.
Upitali smo predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića komentar na ovu situaciju iz koje je očigledno kako otoci, posebno oni manji, imaju sve manje stanovništva, sve manje mladih obitelji i djece, čime gube budućnost.
– Ovo pokazuje kako se odnosi prema otocima, a pogotovo mladima na otocima. Mladi nemaju posla na otoku, nemaju uvjeta za život, a to su i škole. Možda će se kroz novi Zakon o otocima i njegovu provedbu te kroz indeksaciju, mladim ljudima omogućiti neki poticaji ili fondovi oko samozapošljavanja na otocima, rekao je Barić. Istaknuo je kako mladima treba dati poticaj i stimulirati ih da ostanu na otocima, da podižu obitelji tamo i na taj način održe život na otocima.