Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve je spremno za nedjeljno useljenje 237 učenika u zadarski Đački dom

05.09.2020. 13:00


Ususret novoj školskoj godini, koja počinje u ponedjeljak, 7. rujna, zadarski Srednjoškolski đački dom otvora vrata već u nedjelju, kada će se učenici useliti u svoje sobe, ali pod strogim epidemiološkim pravilima, kako je objasnio novi, v. d. ravnatelja Stipe Radoš.


Roditeljima ulaz zabranjen
Naime, Radoš koji je funkciju v.d. ravnatelja preuzeo 1. rujna objasnio je, kako ni roditelji, ni učenici, ne trebaju biti u strahu, jer da je sve spremno za siguran boravak učenika u Đačkom domu, koji će od ove godine imati popunjeno čak 237 ležaja s učenicima srednjih škola uz još 46 ležajeva za studente koji će biti na raspolaganju od 1. listopada.
– Ova godina je specifična s obzirom na okolnosti koronavirusa, ali mi smo spremni, tako da prijem učenika u nedjelju neće biti nikakav problem, a što se smještaja tiče, učenici i njihovi roditelji isto mogu biti bezbrižni jer u Domu imamo sigurne uvjete jer su naše sobe dvokrevetne i trokrevetne, objasnio je Radoš, dodajući kako će se korisnicima Doma svaki dan mjeriti temperatura ujutro i navečer, te da će redovno mjerenje temperature obavljati odgojitelji, ali bi bilo dobro da svaki korisnik doma ima svoj toplomjer.
Ono što v. d. ravnatelja Radoša, koji nije skrivao emocije tijekom razgovora, zbog ove nesretne situacije s koronavirusom najviše boli kao odgojitelja i dugogodišnjeg profesora hrvatskog jezika i književnosti, koji je do prelaska u Đački dom, radio u Gimnaziji Vladimira Nazora, jesu učenici prvih razreda srednjih škola, kojima će sve ovo biti novo. Također, ono što bi dodatno moglo rastužiti učenike prvih razreda, kako je Radoš objasnio, jeste ulazak u prostorije Doma bez roditelja, jer je njima zbog epidemioloških mjera ulaz zabranjen.


Smještaj 630 kuna
– Prvašima će biti najteže, jer će za njih sve ovo biti novo, ali u razgovoru s odgojiteljima sve je dogovoreno i oni su pripremljeni, jer su prvo ljudi, a onda odgojitelji, rekao Radoš, dodajući kako će u Domu od prvog dana djeca biti zbrinuta i zaštićena, te da neće biti nikakvih problema oko prijema, ali i boravka tijekom cijele školske godine.
Prema njegovim riječima, smještaj u Domu je poželjna opcija za sve učenike, jer, kako ističe, roditelji mogu biti mirni jer su njihova djeca pod nadzorom odgojitelja, ali i vezano za učenje i ocjene, podsjeća i kako je cijena smještaja pristupačna.
Naime, za smještaj učenika u Đačkom domu koji uključuje i tri obroka, obitelj djeteta treba odvojiti 630 kuna, dok će Županija koja je i osnivač Doma, uplatiti za svakog korisnika isti iznos.
– U cijenu su, osim kreveta, uključena i tri obroka, a hrana je u Domu jako dobra, tako da pored redovnog menija, imamo i onaj za vegetarijance, te smo pazili da svi budu zadovoljni, objasnio je Radoš, dodajući kao će ipak mjere biti drugačije nego prijašnjih godina, te da će svi morati dolaziti s maskama u menzu i imati masku na sebi dok stoje u redu za hranu, a za stolovima, naravno, one neće biti potrebne. Raspored sjedenja već je napravljen. Učenici će biti raspoređeni u sedam redova sa sedam polukatova doma kako bi se izbjegli bliski kontakti.




Osigurane i dvije sobe za samoizolaciju
Podsjećajući kako je ipak organizacija doma zahtjevna, pogotovo u ovo vrijeme pandemije, Radoš je objasnio kako su za slučaj pojave koronavirusa osigurali i dvije sobe za samoizolaciju i to s kuhinjom i sanitarnim čvorom.
– Ništa ne prepuštamo slučaju i bitna nam je sigurnost naših učenika, tako da u slučaju pojave virusa imamo i dvije sobe za samoizolaciju sa svim potrebnim stvarima, od ogrtača, vizira koje smo nabavili, te čak 30 toplomjera, kazao je Radoš, naglasivši kako Dom ima i medicinsku sestru koja će biti na raspolaganju ukoliko bude potrebe za medicinskom skrbi u slučaju pojave virusa.
Iako će u ovim posebnim okolnostima rada Doma korisnici biti uskraćeni za sadržaje koji su inače bili svakodnevni, poput druženja u atriju u kojem se nalazi televizija, te druženja po sobama, život učenika se neće svesti na relaciju škola – soba.
– Druženje među đacima bit će ograničeno, tako da smo bili primorani donijeti i mjeru o zatvaranju atrija u kojem se nalazi televizija, jer ne bi bilo korektno da ako je, primjerice, utakmica da mogu u prostoriji biti samo njih 25, jer bi to bilo nekorektno prema drugima, objasnio je Radoš, dodajući kako će se đaci moći okupljati na igralištu iza doma i u dvorištu, ali u sklopu aktivnosti koje pruža Dom, poput rada na listu Srednjoškolskog đačkog doma, ali i u sklopu drugih aktivnosti o kojima će biti obaviješteni od strane svojih odgojitelja.


Dečki na glavni, a djevojke na bočni ulaz
Đaci dolaze u nedjelju i bit će podijeljeni u deset odgojnih skupina, objasnio je Radoš, naglasivši kako će useljenje s obzirom na specifičnu situaciju biti podijeljeno, tako da će dečki ulaziti na glavni, dok će se djevojke useljavati kroz bočni ulaz, a sve kako bi se ispoštovale mjere Zavoda za javno zdravstvo i kako bi se izbjegli bliski kontakti. Prvaši će useljavati od 15 do 17 sati.


»U cijenu su, osim kreveta, uključena i tri obroka, a hrana je u Domu jako dobra, tako da pored redovnog menija, imamo i onaj za vegetarijance, te smo pazili da svi budu zadovoljni«
Stipe RADOŠ