Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan kad je odbijen najveći napad na Zadar

Autor: Siniša Klarica

04.10.2009. 22:00
Dan kad je odbijen najveći napad na Zadar

Foto: Velimir BRKIĆ



Tog 5. listopada poginulo je ukupno pet naših branitelja, jedan iz 1. bojne te četvorica iz bivše Šolajine ulice. Ukupno je na tom pravcu poginulo desetak branitelja i mještana


Svečanom procesijom oko ckrve Sv. Petra i Pavla te polaganjem vijenaca na obilježja poginulih branitelja, mještani Ploče i Dračevca obilježili su jučer Dan obrane Grada Zadra. Zajedno s njima, obilježavanju su nazočili i pripadnici 4. gardijske brigade, koji su uprvao na ovom području, zajedno s mještanima ovih dvaju prigradskih naselja te Zadranima, odbili 5. listopada najveći napad na grad. Među uzvanicima bio je i tadašnji zapovjednik 1. bojne 4. GBR, umirovljeni brigadir Milan Perković.
– Upravo na Ploči i Dračevcu, uspjeli smo slomiti glavni udar neprijatelja. Mnogi i ne znaju što se tih dana događalo na ovom potezu, osim da je bilo puno stradavanja i žrtava. Glavni udar išao je iz vojarne Zemunik, a namjera neprijatelja bila je izbiti tenkovima na crtu Ploče-Dračevac i odatle kontrolirati Zadar. Time bi se kasnije mogli stvoriti preduvjeti i za sam ulazak u grad, rekao je na početku Milan Perković.
Perković se sjeća da je neprijatelj govorio kako Zadar brani 5-6 tisuća ustaša. Međutim, crtu obrane grada od magistrale do magistrale, ili od ulaza u grad iz pravca Rijeke do ponad Bibinja branilo je oko 260-270 ljudi uključujući Zadrane i mještane naselja Ploče i Dračevac. Tog 5. listopada poginulo je ukupno pet naših branitelja, jedan iz 1. bojne te četvorica iz bivše Šolajine ulice. Ukupno je na tom pravcu poginulo desetak branitelja i mještana.
– U jednom trenutku oni su čak probili crtu što je zabilježila njihova televizija. Ključni trenutak dogodio se kad je naš vojnik Željko Vujić zajedno sa svojom protuoklopnopm skupinom pogodio sa protuoklopnim sredstvom „Osa” neprijateljski tenk T-55. Vujić je gađao iza bunkera na Dračevcu, a kasnije je pogođen još jedan tenk. Projektil mu je odnio protuavionski mitraljez, ali ga je posada odmah napustila. Taj su tenk kasnije četnici uspjeli izvući, ali su u tom ternutku ostali bez podrške pješaštva pa su se povukli. Sve to trajalo je nekih 30-tak minuta, pola sata koji su značili da je grad obranjen, rekao je Milan Perković.
Kako kaže Goran Perović Mungos, do jučer, te dane su mještani Ploče i Dračevca obilježavali u tišini, a ove godine odlučili su o tome obavijestiti i javnost.
– Ove godine komemoriramo na čak pet obilježja naših poginulih suboraca. U obrani grada sudjelovalo je 30-tak mještana Ploče i Dračevca, a tim danima junačkog otpora agresoru, naša javnost mora više znati rekao je Perović.