Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dariju Jurinu novi mandat, potpredsjednica Elvira Sterle

04.10.2011. 22:00
Dariju Jurinu novi mandat, potpredsjednica Elvira Sterle


Komora ima najdugovječnijeg Predsjednika i po prvi put ženu potpredsjednicu. Najavljena je donacija gospodarstvenika odjelu urologije Opće bolnice Zadar, te sjednica s uručenjem godišnjih nagrada najboljim poduzećima


Dario Jurin izabran je za predsjednika Gospodarske komore Zadar za mandat  2011.- 2015. jednoglasnom  odlukom 27 nazočnih (od  29 biranih) članova Gospodarskog vijeća Komore, čime  će postati najdugovječniji  dužnosnik na nekoj funkciju  u Zadarskoj županiji, jer ovu  ulogu odrađuje od 1992. godine. Elvira Sterle, također  jednoglasno, birana je za  potpredsjednicu Komore, čime je prva žena na toj  dužnosti u Zadarskoj županiji.
Sjednicom je do izbora predsjedao Ivo Mustać kao najstariji član. Radno tijelo za izbor Gospodarskog  vijeća sastalo se 26. rujna  otkako su se prikupljele i  kandidature za predsjednika, osim ovim usmenim pozivom i obaviješću na web  stranicama komore  upućenim članovima. Pristigla je samo kandidatura  Darija Jurina, o kojoj je Mustać otvorio raspravu.
Skoblar: Podrška  entuzijazmu i ljubavi za  Zadar
Jedini diskutant bio je Frane Skoblar koji je podržao  kandidaturu.
– Poznajemo se i surađujemo skoro 20 godina u kojima, kako se većine i sjećam, ali imam i pobrojano od  stručnih službi, je “lansirano” 39 različitih projekata  ove komore, poput inciranja  osnivanja Trgovačkog suda,  popisa ratnih šteta, sanacija  i ispomoći tvrtkama, raznih  studija, povezivanja otoka,  suradnjom s komorama susjednih zemalja. Kolega je koji volonterski ali zdušno zastupa interesa ovdašnjeg gospodarstva. Kod  upoznavanja 1993. godine  kazao je da mi stoji na raspolaganju 24 sata dnevno za  interese i podršku našoj tvrtki, a to je i ispunio. Mislim  da pokazuje rijedak entuzijazam i ljubav za ovaj naš  Grad i Županiju. Na nama je  da ga potičemo, pružimo mu  ruku, suprotstavimo mu se  ili nametnemo da bude i još  bolji i uspješniji.
 Na Skoblarove riječi nije  bilo daljnjih diskusija, osim  što je Željko Uzelac podržao  kazano, a svi su nazočni glasovali “za”.  Jurin je zahvalio na ponovnom izboru.
Zadarsko zajedništvo
– Ako postoji činjenica koja nas razlikuje od drugih i  na kojoj nam mnogi zavide  to je naše jedinstvo i zajedništvo u svim aktivnostima za kvalitetniji život  naše županije, pri čemu bih  istaknuo naše donacije zdravstvu kao jedinstven primjer  u zemlji (zadarski su gospodarstvenici u tim akcijama  do sada za bolnice u Zadru i  Biogradu izdovjili preko  20-tak milijuna kuna za nabavu uređaja i opremanje pojedinih odjela).
Jurin  je kazao kako je u  tijeku nabava opreme za Odjel urologije zadarske Opće  bolnice u kojoj će vjeruju  uspjeti unatoč teškim vremenima kojima i sam svjedoči. Kazao je da im osim  komore u Zadru stoji otvoren kompletan komorski  sustav kao i državne institucije i tvrtke u smislu kontakata u interesu boljitka.
Potom je Jurin shodno  pravilima predložio za svoju  “desnu ruku” odnosno potpredsjednicu Gospodarskog  vijeća i Komore, Elviru Sterle na što se opet javio Skoblar kazavši kako je iznimno  vrijedno što se ovim po prvi  put na ovakovu dužnost bira  žena te dodao kako je i dosadašnjim značajnim aktivnostima janso da će komora  dobiti na efikasnosti njenim  angažiranjem. Odluka je bila  jednoglasna.
 Sterle je zahvalila na izboru kazavši  kako je bila ugodno zatečena  prijedlogom:
 – Imala sam i do sad vrlo  dobru suradnju s Komorom  na ovoj i nacionalnoj razini  gdje sam uključena u rad  niza tijela vezanih uz probleme vlastite tvrtke ali i puno šire u smislu poljoprivrede, ribarstva, trgovine, kao i neophodna lobiranja, a u čemu ću naravno koristiti i  dragocjena iskustva kolege  Jurina.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA


 Blage naznake oporavka




Jurin se kratko dotaknuo aktualnog trenutka  gospodarstva.
– Vremena su iznimno teška, s nizom problema koji nas čekaju i ubuduće. Prema prvim  podacima, nekima za srpanj i kolovoz, nekima tek do lipnja, ima blagih  naznaka oporavka ali blagih i daleko od dobrih u 2008. godini kada smo  imali sve podatke pozitivne. Pozitivno je ovog trenutka što prihodi  blago  rastu, a rashodi padaju, rastu ulaganja u opremu, raste i zaposlenost a  nezaposlenost pada (godišnje četiri posto), izvoz je veći i 25 posto a  turistički promet jedini cijelo vrijeme bilježi porast. Nažalost velika je  nelikvidnost, gubici, te izostanak ulganja u graditeljstvu, gdje su aktivnosti  pale za 50 posto. Nadam se da ćemo se zajedništvom izvući iz postojećih  prilika “u primjerenom roku”, neodređeno je zaključio Jurin.