Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FOTOGALERIJA: U Hotelijersko-ugostiteljskoj školi braću Fantela počastili tortom!

05.10.2018. 13:04


U holu zadarske Hotelijersko turističko ugostiteljske škole (HTUŠ) nije bilo puno šušura. E sad, je li to što je bila nastava u tijeku ili nešto drugo ili treće, nije ni bitno. Glavno da smo naišli na Kristinu Lončar, nastavnicu slastičarstva koja nas je "privela" u školski restoran…
– Evo, sad lipo sidite! – kaže Kristina.
Ekipa Zadarskog lista došla je prva, a nedugo zatim eto i kolega iz HRT-ova centra Zadar. I odmah s njima i Edo Fantela, osnivač JK-a Sv. Mihovil, trener (i otac) svjetskog zlatnoga dvojca Šime i Mihovil Fantela u klasi 49-er.
– Sad će Šime i Mihovil – kaže Edo.
Stigli su, naravno, Dado Burčul i Edi Stipić, fizioterapeut, odnosno stručnjak za Šiminu i Mihovilovu fizičku pripremu.
– A baš je lipo ode! – kaže Dado.
Nego, zašto smo mi uopće jučer bili u HTUŠ-i?
– Na srpanjskom dočeku zadarskih Vatrenih na Forumu imao sam povlasticu prvi kušati tortu spravljenu u čast Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića. I tad, u srpnju, kaže meni Kristina Lončar da će i nama, Mihovilu i meni, napraviti tortu kakvu god poželimo "ako osvojite zlato" – govori Šime Fantela.
Naravno da je prethodno stigao s bratom Mihovilom, da se s bratom ispozdravljao sa svima i dok smo, razgledavajući ponudu kanapea i ostalih delicija što su ih spravili kuhari, a servirali konobari, čekali ono glavno – tortu!
– Ja tada, u srpnju, baš i nisam puno znala o jedrenju i o braći Fantela, ali me oduševila Šimina neposrednost u tom susretu. Malo smo ćakulali i kad mi je kazao da će uskoro na SP u klasi 49-er, ništa mi nije preostalo nego obećati da će dobiti tortu ako budu zlatni – kaže Kristina.
I, gle čuda!
– Jedno jutro gledam HTV i vidim – Fantele zlatni! Aha, tu smo, obećanje se mora ispuniti. I tako smo se dogovarali, priskočio je Zadarski list i eto, dogovorili se da ćemo čokoladnu tortu s voćem, po srpanjskoj Šiminoj želji, spraviti za 4. listopada.
"Ima i bovu!"
Sve je to u jednom dahu izgovorila Kristina, a Šime samo prisnažio.
– Da, da, da… Evo, zahvaljujem na tomu što ste se potrudili i zahvaljujem na torti.
Šime je, eto, kao neki glasnogovornik, ali i Mihovil je imao poneku riječ:
– Sve je to tako, ali – kad ćemo kušati tortu!?
I baš je zato ispalo sve lijepo. Torta na svom podlošku čeka na kolicima, svi je razgledavaju, zanimaju se za pojedinosti…
– Vidi, ima i bovu! – uskliknuo je Šime.
Na vrhu je ta bova, jedna jagoda. A jedra?
– Jedra su od cukra – kaže Kristina.
Lijepa plava torta, izvrsno dekorirana, figura ka' cukrić.
– Ljudi, ajmo kušati! – kaže Mihovil.
Nema lakšega posla. Nož uzeo Šime, Mihovil s kuharskom kapom na glavi asistira, publika već drži pijatiće u rukama…
– Polakooo…
Jedno vrijeme ne čuje se ništa, svi zabavljeni tortom, a valja i reći i je li sve OK.
– Izvrsna je! – dao je ocjenu Edo Fantela.
Nitko nije bio protiv. U međuvremenu su Šime i Mihovil odradili "mali školski sat" s nekoliko učenica i učenika koje je zanimalo nešto više oko jedrenja, kako se postaje pravi sportaš, koliko je potrebno napora…
– Ustrajnost, bitna je ustrajnost u svemu pa i u jedrenju – kaže Šime.
Nego, što bi bilo kad bi ovakva torta nekako bila ponuđena u sklopu zadarske ugostiteljske ponude? Kolegica Ana Marušić iz HRT-ova centra Zadar kaže:
– Vidiš, ideja nije loša!
A ime? Kako bi trebalo nazvati tortu. Možda "Zadarsko zlatno jedro"?
– Hm, moglo bi i tako – kažu Šime i Mihovil.
U neko doba kroz prozor je pogledao Dado Burčul.
– Eno, pojavija se vitar! Kad je trening?
Ne bojte se, znaju dobro Šime i Mihovil i Edo kad je trening. Ali, otišli oni malo i u školsku kuhinju pa ćakulaju. I neka, neće pobići vitar zadarskim zlatnim jedrima…


Domaćini
Dakako da je ideju i realizaciju školske torte za zlatne zadarske jedriličare podržala i blagoslovila Dijana Radić Škara, ravnateljica. Operativci cijelog događaja bili su nastavnici i učenici. Za konobare i posluživanje zadužen je bio Ivan Brdar, za kuhare Josip Vrsaljko, a za slastičare Kristina Lončar. Njihov kolega Hrvoje Eškinja, nekad i sam jedriličar, nastavnik TZK-e, animirao je i na skup doveo nekoliko učenika koji su "preslušavali" Šimu i Mihovila.


Marenić
Na jučerašnji mali skup bio je pozvan i Igor Marenić koji je sa Šimom jedrio 15 godina u klasi 470 u kojoj su, uz ostalo, bili i olimpijski pobjednici 2016. No, Igor zbog neodgodivih poslovnih obveza u inozemstvu nije uspio doći, a veliki su izgledi da će u nekoj zgodnoj prilici HTUŠ i za njega spraviti kakvu prikladnu slasticu.