U Zadar dolaze učenici i nastavnici iz Latvije, Belgije i Rumunjske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Medicinska škola domaćin završnice projekta "NAIS"
Autor: 
Riječ je o projektu inkluzije u koji su bile uključene četiri škole. Osim Medicinske škole Ante Kuzmanića, radi se o općoj srednjoj školi iz Latvije, školi za učenike s posebnim potrebama iz Belgije te strukovnoj školi iz Rumunjske. U Zadru će tako od 6. do 13. listopada boraviti 14 nastavnika i 17 učenika iz te tri zemlje
arhiva ZL
Prof. mentor Edin Kadić

Drago nam je da ćemo sada mi, moći ugostiti drage kolege i sad već i prijatelje iz Latvije, Belgije i Rumunjske, a u Zadar nam ukupno dolazi 14 nastavnika i 17 učenika iz te tri zemlje koji će kod nas boraviti od 6. do 13. listopada. Program njihovog boravka počinje predstavljanjem završetka ustvari, rezultata našeg zajedničkog rada i svečanim otvorenjem Završne izložbe ERASMUS+ projekta pod nazivom - "NAIS - New Angles of good practices on Inclusion for all Students" odnosno, u prijevodu - Novi pogledi na dobru praksu uključivanja svih učenika.

Izložba će biti otvorena u srijedu 10. listopada u zadarskoj Gradskoj loži u 11 sati, a zamišljena je tako da bude otvorena za sve zainteresirane građane kojima želimo pokazati što smo to mi sve radili i naučili jedni od drugih u protekle dvije godine. Bit će i četiri mala pulta gdje će se svaka od škola predstaviti na svoj način i pokazati svoje specifičnosti - najavio je prof. mentor Edin Kadić iz zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića koja je bila dio ove dobre priče.

Promicanje inkluzivne prakse

Riječ je dakle, o projektu koji je počeo 2016. godine, a njegov cilj i svrha bilo je razmjenjivanje znanja i iskustava kad je riječ o inkluziji i raznolikosti s željom da zajedničkim snagama dođu do polazišne točke inkluzije, odnosno uključivanja svih učenika ravnopravno u nastavni proces, nadilazeći pri tom, individulane prepreke i dajući svima šansu i priliku uključivanja u društvene procese.

- Tijekom ove dvije godine, četiri partnerske škole prezentirale su svoja različita iskustva uključivanja. Dakle, radi se o Općoj srednjoj školi iz Latvije, Školi za učenike s posebnim potrebama iz Belgije, strukovnoj školi iz Rumunjske i nama, također, strukovnoj školi iz Hrvatske. Bogatstvo naših različitosti objedinili smo u ovom projektu u koji je bilo uključeno osim učenika i njihovih nastavnika i profesora i osoblje koje se bavi obrazovanjem iz posebnih potreba te roditelji. Jednostavno, svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa - dodao je prof. Kadić objašnjavajući još kako je cilj projekta bio stvaranje profesionalnih vještina za rad kao integrativne škole i aktivno sudjelovanje u otvaranju škola kao institucija u lokalnim zajednicama, stjecanje i razvijanje novih znanja i vještina u upravljanju raznolikostima te promicanje inkluzivne prakse u školama stvarajući zajednicu učenja u kojoj su svi - osoblje, učenici i roditelji uključeni i cijenjeni za uloženi doprinos i trud.

Resurs u dugoročnom razvoju

- Tijekom prve godine projekta, kako je bilo i predviđeno, nastavnici su procjenjivali proces inkluzije. Razmjenjivali smo iskustva "proizvodnjom" materijala, raznim aktivnostima i igrama za poticanje uključivanja svih učenika koji su potom bili testirani i evaluirani u svakoj partnerskoj školi. Druge godine organizirali smo među ostalim, i obuku te dodatnu edukaciju nastavnika za unaprjeđivanje studijskih materijala za inkluzivne studente. Dobrovoljci su organizirali i neformalne aktivnosti studentima u svakoj ustanovi - rekao je Kadić.

Sve škole, sada će moći koristiti ovaj projekt kao resurs u svom dugoročnom razvoju i moći će dalje dijeliti svoja iskustva i praksu, usredotočujući se na sposobnosti, umjesto na onesposobljene. Osim toga, svi sudionici projekta, vjeruju kako će "NAIS" pomagati ustanovama da imaju dobro motivirane studente u njihovom studiranju i odabiru karijere prema njihovoj specijalizaciji, pomažući im da primijene svoje nove vještine, entuzijazam i interes za lokalnu okolinu i buduću karijeru.

I na kraju, Zadrani kao dobri domaćini, pripremili su im bogat program boravka koji osim onog stručnog dijela obuhvaća naravno, razgledavanje grada, ali i jednodnevni izlet na Kornate.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno