Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gorica u 40 minuta razotkrila sve mane bezglavog Mršićevog sastava

05.10.2020. 07:58


Zadnji napad je bio ogledalo naše koncentracije koju smo imali cijelu utakmicu. Nismo trebali dopustiti Gorici da imaju priliku za ovakav šut – kazao je Veljko Mršić nakon šokantnog poraza Zadra u derbiju 3. kola HT Premijer lige. Iako izgubiti od Gorice nije samo njegova privilegija, sjetimo se da je i Danijel Jusup ostao bez bodova u Velikoj Gorici prije sedam mjeseci, predstava momčadi koju predvodi aktualni hrvatski izbornik bila je ispod svakog kriterija za renome kluba koji barem još uvijek u hrvatskim okvirima slovi za velikog favorita u kojoj god dvorani u Lijepoj našoj gostovao. Pustimo na stranu mnoge košarkaške elemente koji nimalo nisu štimali tijekom samog susreta, od tek 19 ubačenih dvica iz 43 pokušaja do čak 21 promašenu tricu (4-25) i 12 slobodnih bacanja (20-32) jer sve se to može sagledati kroz prizmu rane faze sezone i neuigranosti momčadi, ali ono što definitivno mora boliti Mršića je to što ga njegovi igrači uopće nisu usvojili na zadnjem time-outu kad je nacrtao akciju s kojom bi u najgoru ruku održali poravnat rezultat i tako stigli barem do produžetka.
 


Amaterizam Cartera


Da nisu mikrofoni HTV-a bili upaljeni na toj minuti odmora sigurno bi svi mislili kako je Mršić kumovao takvom raspletu u zadnjem napadu Zadra, no upravo se zbilo obrnuto jer je strateg Zadra rasporedio svoje igrače s planom da se u završnih osam sekundi dođe do prilike za šut koji bi im donio pobjedu. Ali, tako očito nije razmišljao "najfriškiji" zadarski Amerikanac Justin Carter koji je mrtvo-hladno odlučio gađati Domagoja Vukovića iz auta kao što je svojevremeno pred Božić 2012. godine Ante Delaš gađao Romea Travisa protiv Partizana na Višnjiku. No, tada je Delašova reakcija bila jedina moguća jer je ostalo tek 0.8 sekundi do kraja i nije bilo drugog izbora, a ovaj potez Cartera je bio toliko besmislen i nepotreban pa se ne trebaju u svlačionici Zadra čuditi zašto su u konačnici poraženi. Nakon takvog amaterskog poteza igrača koji je najiskusniji u Mršićevom sastavu sa 33 godine na leđima i pregršt euroligaških minuta iza sebe, sportska sreća je zasluženo otišla na pravu stranu, a simbolika je u svemu što je pobjednički koš ubacio upravo igrač koji je do prije dva tjedna bio stanovnik svlačionice na Višnjiku i koji je odbačen kao trinaesto prase, kao višak na poziciji razigravača gdje ih i dalje nakon njegovog odlaska ima koliko ti srce poželi. Ako će se pak secirati u detalje igra Zadra u Velikoj Gorici i tražiti glavni uzrok svega lošega što su prezentirali u 40 minuta onda se sigurno treba osvrnuti na iznimno blijedi napadački učinak, s tek 70 postignutih poena, što i malom djetetu signalizira da je nešto trulo u organizaciji igre i da od pozicije jedan kreće sva napadačka ubojitost koju nažalost nisu mogli vidjeti mnogi zadarski navijači gledajući utakmicu putem nacionalne dalekovidnice.
 




Alkar za popravak dojma


Gorica se ponašala kao da je Zadar većim dijelom utakmice, kao da su oni momčad koja preko dva desetljeća igra u regionalnoj eliti i da su oni momčad koja ima minimalno pet puta veći budžet od protivnika. Diktirali su tempo, praktički uvijek bili ispred igrača Zadra, a potvrdit će zorno to stanje na terenu i Mršićevo "umiranje" u bezbrojnim rotacijama koje nisu donosile očekivani efekt. Ponovno se pokazala postava s četiri mala i Vukovićem na petici kao jedina moguća dobitna kombinacija koja je i donijela preokret tijekom treće četvrtine, ali sve je pokvario brzi ulazak Mavre i Vukovića u probleme s prekršajima. Sve je to dovelo do ulaska u egal završnicu u kojoj se Gorica pokazala kao mudrija i zrelija momčad, što sigurno posebno frustrira zadarske navijače, a nakon svega toga Mršić je mogao tek konstatirati da se treba nastaviti raditi i stremiti ka boljem u nastavku sezone. No, "otkrivanje Amerike" nakon petsto i nešto sitno godina je sasvim normalna stvar za struku na Višnjiku koja će se morati dobro zapitati gdje su i što su kad u domaćem prvenstvu nisu u stanju zabiti više od 70 poena, pa makar se radilo o protivniku koji je posljednjih godina konstantno u vrhu domaće konkurencije i koji je sa Josipom Seasrom za kormilom tradicionalno neugodan za njih.
– Nismo igrali dobro, nismo bili fokusirani. Napravili smo previše grešaka, premekano smo ušli u utakmicu, dopustili smo u prvoj četvrtini previše laganih poena. U drugom poluvremenu smo nešto pokušavali, čak smo okrenuli utakmicu i imali smo priliku pobijediti. Promašili smo puno zicera, dosta slobodnih bacanja i to govori o našoj koncentraciji. Ništa, trebamo nastaviti raditi i biti bolji u nastavku – kazao je vidno utučeni Mršić nakon prvog ovosezonskog gostovanja iz kojeg jedino pozitivno može izvući to što je njegova momčad uspjela barem u jednom elementu nadmašiti Goricu, u skok igri, no ni čak 11 napadačkih skokova više nije uspjelo nadomjestiti potpuno jalovu, blijedu i negledljivu košarku koju su njegovi igrači prikazali u Velikoj Gorici. Srećom, ritam non-stop igranja u koji ulaze od ovog tjedna ne daje im previše prostora za očajavanje pa donekle priliku za popravak imaju već sutra kad u Krešin dom stiže sinjski Alkar, a kao pravi test mogućnosti poslužit će im početni abaligaški dvoboji, kontra Mornara u petak i dva dana potom na gostovanju kod Mege Soccerbeta.
 


Mavra: Ne možeš pobijediti kad zabiješ 70 poena
Razočarenje porazom kao i igrom u derbiju s Goricom dijelili su svi akteri na zadarskoj strani, a posebno je samokritičan na igru svoje momčadi bio kapetan Dominik Mavra. Zaključak je prvog razigravača Zadra da je utakmica bila vrlo ružna s katastrofalnim napadima u kojoj se ipak puno bolje snašao domaćin.
– Sve u svemu ovo je bila jedna ružna utakmica, koju nismo dobro otvorili, kasnije smo bili malo bolji u obrani pa smo smanjili napadački učinak Gorice u drugom poluvremenu. Ovo je bila jako slaba napadačka igra s naše strane. Na početku smo bili loši u obrani, kasnije smo bili solidni, ali jednostavno ne možeš pobijediti utakmicu kad zabiješ 70 poena. Tek je početak sezone, trebamo se skupiti i nastaviti raditi. Trebamo učiti o našim greškama i to je to – kazao je Mavra nakon poraza od Gorice.
 


Uljarević: To je sport, nitko sretniji od mene
Junak utakmice ispao je na kraju igrač koji je prije 15-ak dana bio član Zadra, a sudbina je htjela da baš on ubaci koš koji je donio delirij u velikogoričkoj dvorani. Karlo Uljarević zabio je svojim donedavnim suigračima koš koji će sigurno dugo pamtiti i tako se prometnuo u igrača koji je unatoč tek četiri ubačaja u cijelom susretu postao najzaslužnijim za treću pobjedu Gorice u nizu.
– Jako teška utakmica za nas, težak protivnik. Ušli smo u utakmicu kao autsajderi jer je Zadar sigurno favorit u odnosu na nas. Imaju mnogo iskusnih i kvalitetnih igrača kao i trenera. Bio sam s njima donedavno pa to jako dobro znam. No, dobro smo se pripremili i odigrali, iako smo im dopustili puno napadačkih skokova i promašili puno bacanja uspjeli smo na kraju pobijediti. Naravno, nitko sretniji od mene što sam ubacio taj pobjednički koš, zabio sam ga nažalost protiv svojih bivših suigrača, no to je sport i najbitnije da smo dobili te je sigurno sad lakše ići dalje.