Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Istina, ljubav i hrabrost bile su im misli vodilje

05.10.2020. 08:29


Molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Murvici je odana počast poginulim hrvatskim policajcima, junacima Domovinskog rata, Borisu Čulini (1970) iz Pridrage i Miloradu Verunici Miši (1962) iz Visočana.
Program obilježavanja 29-godišnjice pogibije hrvatskih policajaca vodio je Branko Kokić – Suve, predsjednik UDBDR-a Pridraga, dok je molitvu odrješenja i blagoslov predvodio dr. sc. don Mario Soljačić, voditelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru.


Poruke koje trebaju i danas
– Čovjek nije pozvan živjeti samo za sebe. Poginuli hrvatski vitezovi nisu gledali sebe, nisu o tome razmišljali, rekao je u emotivnom obraćanju velečasni Mario, istaknuvši pritom kako su istina, ljubav i hrabrost bile misli vodilje poginulih i ranjenih branitelja te da su upravo vjernost i neizmjerna snaga branitelja osnovne poruke koje trebaju i danas poslužiti svima.
Milorad Verunica Mišo i Boris Čulina poginuli su u obrani Murvice, 4. listopada 1991. godine. Hrvatski vitezovi poginuli su tijekom neprijateljskog napada iz višecjevnog bacača raketa VBR-a na Murvicu.
– U okrutnom i krvavom ratu koji nam je početkom 90-tih godina nametnut zbog naše želje da živimo slobodno u demokraciji, izuzetan doprinos dali su i hrabri i odvažni hrvatski policajci. Pokojni Milorad Verunica Mišo bio je pripadnik PU zadarske od 15. siječnja 1991., a Boris Čulina od 1. srpnja 1989. godine. U tom razdoblju aktivno su sudjelovali u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, rekao je Branko Kokić – Suve.
San o hrvatskoj državi obitelji Verunica i Čulina, poput mnogih hrvatskih obitelji, platili su onim najvrjednijim, životima svojih sinova. U trenutku pogibije Boris je imao samo 21 godinu, a Mišo tek nešto više, 29 godina. Sad bi imali 50, odnosno 58 godina.


Ugradili živote u temelje domovine
– Mi danas svjedočimo istinu da su se životi Verunice i Čuline ugradili u temelje domovine prema kojoj su pokazali najveću razinu ljubavi, kazao je Kokić.
Iako je od pogibije Miše i Borisa prošlo gotovo tri desetljeća, svima su još živa sjećanja na tu tragediju, na stradanja, a posebno članovima obitelji poginulih.
– Svi mi zajedno osjećamo divljenje prema njihovoj hrabrosti i domoljublju. Po tko zna koji put, ispunjavamo svetu nam zadaću i dužnost, ali i obvezu prisjetiti se mladih ljudi, hrvatskih vitezova, koji su umjesto zagrljaja života, prigrlili oružje i pošli na put koji su mnogi hrabri domoljubi izabrali. S jednim jedinim ciljem, boriti se i u toj borbi obraniti svoj dom, svoje najdraže, svoju domovinu, poručio je Kokić.
»Oni poginuše baš onako kako piše na ploči – 4.10.1991. godine….ugradiše živote svoje u temelje onog što mi danas uživamo. I nek im je laka hrvatska zemlja.«
Na obilježavanju su sudjelovali obitelji poginulih policajaca, izaslanstva UDBDR-a Pridrage, općina Poličnik i Pridraga te PU zadarske. Junacima Domovinskog rata su se poklonili i njihovi suborci i branitelji te mještani Murvice.