Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Benkovčani ispred svih, osvojili Karinsko i Novigradsko more

05.10.2021. 12:00


Na plaži u Karinu Donjem, u organizaciji ŠRD Sipa iz Benkovca, održano je tradicionalno natjecanje u športskom ribolovu panulom s tradicijom dugom 22 godine, pod nazivom 22.Kup Karinskog i Novigradskog mora.
– Osim uobičajenog natjecanja za seniore športske ribolovce, održano je i natjecanje u lovu štapom s obale za djecu u kategorijama do 12 i do 16 godina, kazao je Ante Šuto, predsjednik ŠRD Sipa.
– Nakon verifikacije i podjele marendi natjecatelji su u potragu za kapitalnim ulovima ovog akvatorija krenuli su s Karinske plaže, rekao je Šuto.
Natjecanje je počelo rano ujutro u 06:30 sati i trajalo je do 15:30, nakon čega je uslijedilo vaganje ulova i proglašenje najspretnijih i najuspješnijih ribolovaca, odnosno pobjednika ovogodišnjega Kupa Karinskog i Novigradskog mora.


Anti Šuti priznanje za trud i energiju
– Ukupno su nastupile 22 ekipe. Vrijeme za natjecanje je bilo izvrsno, rekao nam je vrijedni i svenazočni Ante Šuto, kojemu se uistinu, uvažavajući cjelokupnu ekipu Sipe, može odati veliko priznanje za trud i energiju koju uvijek ulaže u organizaciju, ne samo ove manifestacije nego i brojnih drugih u kojima aktivno sudjeluju.
Propozicije se nisu mijenjale tako da je bio dopušten lov jednim priborom, a mogao se koristiti i jedan pribor za lov ješke.
– Dopušteni očni razmak među brodicama je bio 30, a u brazdi 200 metara. Bodovana je sva riba iznad 400 grama težine po principu jedan gram – jedan bod, dok je za ulove teže od 5.000 grama bio predviđen i bonus od 500 bodova, objašnjavao je voditelj Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca.
Nešto ranije je završilo natjecanje za mlađe kategorije pa je sukladno tome i ranije objavljeno tko su najuspješniji i najspretniji mladi sportski ribolovci.


Natjecateljsko iskustvo
– Tako je sasvim zasluženo zlatno odličje i svoj pokal za prvi ulov u kategoriji do 12 godina osvojio Luka Perica član ŠRD Sipa iz Benkovca. Drugo mjesto je osvojio Marin Eškinja iz ŠRU Podlanica iz Biograda na Moru, čiji član je i trećeplasirani športski ribolovac ovogodišnjega kupa Filip Vasiljevski. Kod nešto starije generacije odnosno u kategoriji do 16 godina, najuspješniji je bio Danijel Lacković, član ŠRD Sipa Benkovac, drugo mjesto zaslužio je Mauro Paleka, član ŠRD Zubatac iz Zadra, dok je trećeplasirani bio član biogradske ŠRU Podlanica, Karlo Galešić, obznanio je Mijo Brkić.
Jako zanimljivo ovogodišnje natjecateljsko iskustvo imali su i oni nešto iskusniji, seniori, koji su na Novigradskom i Karinskom moru pokušali uloviti svog kapitalca.
– Pri tome je najviše uspjeha imao, opet član ŠRD Sipa iz Benkovca Roman Šimunković koji je sa svojim barkariolom Zoranom Pilićem ulovio dva brancina ukupno teška 6.385 grama, reći će Brkić.




Ivica Kostović, 78-godišnji natjecatelj
Sav sretan je bio na dodjeli zasluženih priznanja i nagrada koje je osigurao organizator, zajedno sa sponzorima koji su i ovoga puta pokazali da imaju srce i dobru volju za prepoznati prave vrijednosti.
– Sretan sam naravno jer i sreća je imala svoju ulogu koja me je pratila na ovogodišnjem natjecanju, razdragano će Šimunković.
Drugo mjesto s ulovom brancina teškim 755 grama, osvojio je također član benkovačkog ŠRD Sipa Milan Banović sa svojim jako zanimljivim barkariolima, svojim zetom Danijelom Brzojom, inače mužem od jedne od njegovih dviju kćeri i najmlađim među najmlađima barkariolima Ivanom Vidovićem, njegovim unukom, odnosno sinom druge mu kćeri.
– Da nisam imao ovako veliku pomoć i potporu, posebno mog unuka Ivana, sigurno ne bih ostvario ovakav uspjeh na natjecanju, otkriva nam drugoplasirani Milan Banović. Treće mjesto osvojio je čovjek koji je od samih početaka na ovom natjecanju i kojemu uvijek treba odati priznanje, bez obzira imao ulov za nagrađivanje, ili ne. Akademik Ivica Kostović koji i sa svojih 78 godina kao član ŠRD Zubatac iz Zadra uspješno ribari i lovi, u duhu sporta, ali i tradicije.


Tradiciju treba čuvati
Kostović je s ulovljenim brancinom teškim 450 grama i osvojenim trećim mjestom pokazao kako nešto što se voli i što ima tradiciju treba čuvati kao nešto što vrijedi i traje. Predsjednik Ante Šuto je prof. dr. Kostoviću poželio još puno dolazaka i nastupa na kupu karinskoga i novigradskog mora.
Jednako tako Šuto je iskoristio priliku zahvaliti se svima koji su ove godine sudjelovali na Kupu karinskog i novigradskog mora, kao i svima koji su pomogli organizaciju istoga.
– Vjerujem da će koronakriza popustiti i napokon napustiti, pa da će se športski ribolovci i brojni gosti opet nalaziti i veseliti uz bogat meni, glazbu uživo i tombolu pod šatorom u mjesecu listopadu, poželio je Ante Šuto, veterinar Veterinarske stanice Benkovac.