Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»MBO tehnologija je zastarjela možda jedino u smislu toga da je neće provoditi roboti, već – ljudi«

05.10.2021. 10:02


U obilasku gradilišta Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, proteklog vikenda je bio potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević. Djelatnici tvrtke Eko d.o.o. Zadar koja upravlja Centrom, nedavno su preselili iz prostorija na kolodvoru u Zadru u kontejnerske urede uz budući Centar. A još jedan povod za ovu temu je i to što se pitanje mehaničko-biološke obrade otpada (MBO) kao zastarjele, nedavno ponovno povuklo.


CGO zasad ne planira raditi s robotima
O svemu tome razgovarali smo s Ljiljanom Jurjević, voditeljicom Odjela za odnose s javnošću, edukaciju i arhiv u tvrtrki Eko d.o.o., te s profesoricom Aleksandrom Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je istaknula da ta tehnologija nije zastarjela te da bi jedine alternative bile spaljivanje ili energetska oporaba.
Izv. prof. dr.sc. Anić Vučinić ističe da MBO tehnologija koja se planira u CGO-u Biljane Donje nije zastarjela.
– Miješani komunalni otpad se sastoji od organskog (biootpada) i otpada koji nije biootpad. Glavni cilj je da se biološka komponenta obradi na način da ne utječe na klimatske promjene (zato otpad i obrađujemo). Sušenje i kompostiranje koje se planira u CGO-u upravo to čini. Nema drugog načina da se ova komponenta inaktivira (osim energetske oporabe). Iz ostalog dijela važno je prema hijerarhiji gospodarenja otpadom izvući maksimum korisnog dijela. To se radi u mehaničkom dijelu postrojenja. Kada govorimo o zastarjelosti, možemo razgovarati jedino o razini automatizacije ovakvih postrojenja (znači tehnologija je ista), a pitanje je koliko robota umjesto ljudi ili senzora. U tom kontekstu u CGO-u se ne planira rad s robotima u bližoj budućnosti, a za dalju, tko zna. Alternativa MBO tehnologiji za obradu miješanog komunalnog otpada može biti spaljivanje ili energetska oporaba, druge varijante nema, ističe dr. sc. Aleksandra Vučinić koja drži više kolegija na diplomskom, preddiplomskom i doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša, a ujedno je i predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).


U tijeku nabava opreme od skoro 50 milijuna kuna
Gradilište zapadno od mjesta Biljane Donje nalazi se na području eksploatacijskih polja tehničkog građevnog kamena Busišta. Sad već počinje pokazivati kako će kompleks jednog dana izgledati kada cijeli ovaj projekt, vrijedan 486 milijuna kuna (bez PDV-a), bude gotov. Prema rokovima, to bi trebalo biti u prosincu sljedeće godine.
Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.
Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji CGO-a, kako kaže Jurjević, potpisan je u travnju 2019. godine.
– Radovi na gradilištu odvijaju se svakodnevno punim intenzitetom, sve građevinske dozvole su ishođene. Od 1. rujna smo mi djelatnici preselili na gradilište, temeljem odluke direktora. Kako upravna zgrada još nije dovršena, a njezina izgradnja planirana je do kraja ove godine, djelatnici će do tada biti smješteni u kontejnerske module na samom gradilištu, pojasnila je Jurjević.
Radove na projektiranju i izvođenju radova na CGO-u izvodi slovenska tvrtka Riko d.o.o., a oni opet imaju svoje podizvođače, uglavnom hrvatske građevinske tvrtke.
– Osim gradnje samog Centra, u sklopu projekta već su izgrađene tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu. U tijeku je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme za CGO Biljane Donje i pretovarne stanice procijenjene vrijednosti 47.858.492 kuna, govori Jurjević.




Ukupni kapacitet 88.000 tona
Sve to radi se kako bi se konačno uspostavio cjelovit sustav gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjio štetni utjecaj na okoliš, ali i uspostavilo samoodrživo financiranje sustava gospodarenja komunalnim otpadom.
U Centru će se prikupljati otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije, u Gospiću i Novalji te u općinama Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac. Kako kaže Jurjević, ukupni kapacitet je oko 88.000 tona godišnje.
– To uključuje komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada, izdvojene iz komunalnog otpada, a koje su neizbježni produkt života i rada ljudi, u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada. Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada, zaključuje Jurjević.


Kasni izgradnja trafostanice
Gradilište Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje posjetio je potpredsjednik Vlade RH zadužen za socijalna pitanja te ljudska i manjinska prava Boris Milošević.
U Biljanima Donjim dočekali su ga Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o., investitora ovog, trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Zadarskoj županiji te Stevo Jokić, Rade Drača i Đoko Bjedov iz Inicijativnog odbora Biljane Donje – zapad.
Ispred suvlasnika tvrtke Eko d.o.o. sastanku s potpredsjednikom Vlade nazočili su dogradonačelnik Grada Zadra Ante Babić te predstavnici Zadarske županije Zvonimir Dorkin i Helen Bošković.
Nakon obilaska gradilišta potpredsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na CGO-u te obećao potporu projektu kao i mještanima Biljana Donjih koji su prvi susjedi budućem Centru.
– Došao sam vidjeti kako napreduje Centar i dati podršku mještanima Biljana Donjih – zapad kako bi riješili svoje životne infrastrukturne probleme, a to je voda, cesta i društveni dom. Dajem svoju punu podršku kako projektu izgradnje CGO-a, tako i mještanima koji još uvijek nemaju vodu, a i cesta im je u jako lošem stanju, kazao je Milošević.
Direktor Perović upoznao je potpredsjednika Vlade s problemima na koje se nailazi u realizaciji projekta izgradnje CGO-a, a među najvećim preprekama istaknuo je kašnjenje u izgradnji trafostanice zbog čega postoji bojazan da će Centar biti izgrađen prije nego se osigura priključak na električnu energiju. Milošević se složio kako taj problem treba riješiti kako bi Centar krajem sljedeće godine mogao biti stavljen u funkciju, čime bi sva odlagališta otpada na području Zadarske županije, kao i ono u Diklu, bila zatvorena.