Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nove mjere izazvale veći otpor građana nego medicinara

05.10.2021. 10:33


Od jučer je na snazi Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su u zdravstvenim i socijalnim ustanovama obvezni provoditi, odnosno od danas svi zaposlenici u tim ustanovama trebaju posjedovati EU digitalne COVID potvrde.
– U našim bolnicama i Domu za starije osobe nije bilo nikakvih problema, izvijestio je jučer Stožer civilne zaštite Zadarske županije.


Testiranje za necijepljene
Djelatnici koji ne posjeduju spomenute potvrde u nedjelju su obavili testiranje, a prema navodima medija, na testiranje, odnosno cijepljenje, bilo je pozvano 249 djelatnika. Opća bolnica Zadar radi sukladno naputku Ministarstva zdravstva. Većina radnika jutros je tako na posao došla s COVID potvrdama te su je prije ulaska u dvorište bolnice morali predočiti.
– Imam potvrdu, cijepila sam se i jutros nije bilo nikakvih problema, rekla nam je jedna od djelatnica OB Zadar dodavši kako se cijepila i ranije, prije nego je ova mjera stupila na snagu.
Ispred bolnice smo zatekli i dvije djelatnice s COVID odjela koje su obje cijepljenje te su podržave ovu inicijativu.
– Radim na COVID odjelu i svakodnevno se susrećem s pacijentima od kojih mnogi imaju teške simptome. Vidjeli smo svašta znamo što sve ova bolest donosi. Samim time podržavam cijepljenje, sama sam se cijepila i prije uvođenja ovih mjera, a potičem i pacijente da to naprave, rekla nam je jedna djelatnica dok se njena kolegica s time složila.
– Na Odjelu imamo pacijente koji su cijepljeni, ali njihovi simptomi nisu tako teški. I ja podržavam cijepljenje, pogotovo kod nas medicinara koji smo svakodnevno u kontaktu s teško oboljelim pacijentima, ali ne slažem se da treba prisiljavati ljude ako to ne žele, govori nam djelatnica.


Burna reakcija građana
Potvrdile su nam kako nisu čule za neke probleme s ostalim zaposlenicima u Općoj bolnici Zadar. Međutim, novodonesena mjera izazvala je burne reakcije u svim gradovima Hrvatske i to mahom od strane građana, a manje od medicinskih radnika. Tako je pedesetak prosvjednika zvižducima dočekalo ministra zdravstva Vilija Beroša u KBC-u Zagreb koji je u tu bolnicu u 7 sati došao obilježiti početak primjene COVID potvrda u zdravstvu.
Kako prenose nacionalni mediji, prosvjednici, među kojima su većina bili građani, a manji dio zaposlenici KBC-a, Berošu nisu dali govoriti skandirajući »dolje sramotne odluke«, »izdaja« i »ostavka« pa je ministar izjavu za medije morao dati u Ravnateljstvu bolnice.
– Ni jedan početak nije lak. Dozvoljavam pravo na različita mišljenja međutim u situaciji kad je virus godinu i pol dana oko nas negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije nije opravdano. Moj zadatak je omogućiti sigurnost zdravstvenog sustava i to ću nastojati napraviti, izjavio je Beroš za Hinu osvrćući se na prosvjednike te je ponovio kako su mjere privremene te će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije i procijepljenosti one mijenjati.
– Nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati, zašto netko ne želi dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Koji su mu motivi? Ja ih doista u ovom trenutku ne mogu razumjeti, zaključio je Beroš.




Podrška medicinskim radnicima
Ni Zadar nije bio izuzetak kada je u pitanju izricanje mišljenja o naputku za zdravstvene djelatnike pa se tako jučer red bolnicom, ranom zorom okupila skupina građana koja je nastupila kao podrška medicinarima koji se ne žele cijepiti. Iako su mnogi građani jutros u bolnicu ušli bez predočavanja potvrda, prosvjednici se boje kako će biti u budućnosti. Mnogi od njih su istaknuli kako smatraju da bi medicinski radnici trebali imati pravo izbora, a ne da ih se ovakvim metodama prisiljava na cijepljenje. Protiv mjera su nastupali i neki liječnici ističući kako im nije jasno zašto se moraju cijepiti ako i cijepljeni mogu prenijeti zarazu.
– Došla sam na prosvjed ispred bolnice kako bih podržala medicinske radnike u odluci da se ne cijepe ako tako žele. Smatram kako je moja odgovornost kao građanina reagirati za buduće generacije koje dolaze. Informacije koje dobivamo su nepotpune, žao mi je da u društvu nema propitivanja, diskusija i suprotstavljanja mišljenja. Nakon 19 mjeseci teškog rada i izloženosti raznim boleštinama pa tako i koronavirusu, netko je 4. listopada 2021. odlučio da se djelatnici u zdravstvu moraju cijepiti ako žele zadržati radno mjesto bez pravog argumenta. Jednako tako bolesnicima koji ne budu imali propusnicu, bit će onemogućeno liječenje?! Za to se Hipokrat sigurno nije borio, rekla nam je Sandra Babac, jedna od okupljenih dodavši kako je za demokraciju i slobodu djelovanja rekavši kako podržava odluke onih koji su se cijepili, ali svojom voljom, a ne nametnutom. Babac se osvrnula na istup liječnice Natalije Lučev istaknuvši kako je »kirurginja abdomena ne samo vrhunska stručnjakinja, već zbog svog istupa u javnosti iznimno hrabra žena jer je izjavila kako i cijepljene osobe mogu prenijeti koronu što se kosi sa službenim narativom«. O situaciji u OB Zadar upitali smo Ravnateljstvo, a odgovore još očekujemo te ćemo ih objaviti kad ih dobijemo.