Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi znanstveno-istraživački centar oplemenit će sliku Poluotoka

05.10.2021. 07:26


Kao najveće potpuno integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, Sveučilište u Zadru se, za potrebe izvođenja nastavnih i znanstveno-istraživačkih aktivnosti, suočava s problemom nedostatka prikladnog i površinom dostatnog prostora za primjereno obavljanje svakodnevnih aktivnosti na odjelima društvenih i humanističkih znanosti za psihologiju, sociologiju, lingvistiku te etnologiju i antropologiju.
Stoga je jučer napokon predstavljen projekt obnove i revitalizacije zgrade stare Tehničke škole, koja će nakon obnove postati najnovijim dijelom kapaciteta Sveučilišta u Zadru.


Vrijednost projekta 34,3 milijuna kuna
– Izniman je dan za Sveučilište u Zadru, kad napokon počinje proces obnove i rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole. Za godinu dana postat će obnovljeni infrastrukturni dio Sveučilišta, namijenjen za društveno-humanističke znanosti. Novi će objekt rasteretiti zgusnute kapacitete u kojima Sveučilište djeluje te će nestati nastavne kolizije. Nastavnici i studenti dobit će primjerene prostorije, kakve se vrednuju u parametrima kvalitete visokog obrazovanja. Time ćemo steći i obrazovne i pedagoške standarde kakvi su primjereni zemljama razvijenog svijeta, istaknula je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.
Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta 34.348.000,00 kn, od čega je iznos bespovratnih sredstava 26.000.000,00 kn, a 8.348.000,00 kn financira Sveučilište u Zadru.
– Stara Tehnička škola jedna je od posljednjih crnih točaka, koje su preostale za obnovu i rekonstrukciju. Uz Kneževu i Providurovu palaču, koje se nalaze u neposrednoj blizini zgrade, Zadar će dobiti novu, oplemenjenu sliku Poluotoka, s reprezentativnom infrastrukturom. Za nešto manje od dvije godine graja studenata ponovno će odjekivati zaboravljenim i zapuštenim prostorom stare Tehničke škole, čime ćemo ponovno dokazati kako je Zadar grad rađen po mjeri mladih i studenata, kazao je Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i dodao kako je ovo jedan od osam projekata, koji se u Zadru financiraju iz ITU mehanizma. Tih osam projekata odraz su razvojne strategije grada Zadra, njegove vizije i budućnosti.
Projektom rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole, riješit će se problem nedostatnih prostornih mogućnosti Sveučilišta u Zadru namijenjenih visokom obrazovanju i znanstveno – istraživačkom radu.


Suvremena slika Zadra
– Sveučilište u Zadru jedno je od značajnih hrvatskih visokoobrazovnih institucija, poznato je kao jedno od najstarijih europskih sveučilišta, ali i kao najstarije sveučilište u Hrvatskoj. Znakovito je da na prvi dan nove akademske godine počinjemo sa osuvremenjivanjem sveučilišne, znanstvene i nastavne infrastrukture Sveučilišta u Zadru, koje će obnovom zgrade stare Tehničke škole dobiti novu modernu infrastrukturu, prilagođenu potrebama akademske zajednice u 21. stoljeću. Vjerujem da će preobrazba i obnova zgrade pridonijeti još boljoj međunarodnoj vidljivosti najvećeg integriranog sveučilišta u Hrvatskoj, rekao je Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Obnovom derutne zgrade na samom ulazu u gradsku jezgru, Zadar će kao sveučilišno i kulturno središte, dobiti novi znanstveno-istraživački centar, koji će pridonijeti razvoju Sveučilišta, boljem studiranju, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju novih kulturno-turističkih proizvoda.
– Drago mi je da je naša povoljna i uspješna suradnja sa Sveučilištem napokon urodila konkretnim potezima i projektom obnove zgrade stare Tehničke škole. Ostavština obitelji Bakmaz ponovno će postati kvalitetnom odgojno-obrazovnom ustanovom. Ovaj projekt samo je jedan u nizu velikih projekata obnove infrastrukture i povijesne baštine na Poluotoku. U kreiranju razvojne strategije Grada Zadra, posebnu smo pozornost posvetili mladima, poticanju njihove kreativnosti i izvrsnosti, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.
– Zadarska županija je zgradu stare Tehničke škole 2007. godine prepustila na korištenje Sveučilištu u Zadru. Iskreno vjerujem da će novi prostori Sveučilišta biti mjestom stjecanja znanja, ali i novih iskustava i prijatelja. Profesorima i studentima biti će dostupan suvremeni znanstveno-istraživački prostor, koji će za još jednu stepenicu podignuti kvalitetu obrazovanja na Sveučilištu u Zadru, kazao je Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije.




Povijest zgrade Tehničke
– Tehnička škola svoje je djelovanje počela pod imenom Škola za obrt i zanate. Promjene u urbanističkom dijelu stare gradske jezgre počele su sustavnim promišljanjem urbanizma Zadra, kao i dobročiniteljstvom pojedinaca, među kojima, za povijest Tehničke škole moram istaknuti Pasqualea Bakmaza, bogatog trgovca, koji je preminuo 1877. godine i koji je Zadru oporučno ostavio veliku svotu novaca, kazao je o povijesti i izgradnji stare zgrade Tehničke škole Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo i dodao kako je Bakmaz gradu ostavio 50 tisuća forinti za izgradnju Škole za obrt i zanate.
– Dosta je vremena proteklo od njegove smrti do implementacije njegove vizije. Projektiranje škole povjereno je arhitektu Enei Nikolichu. Radovi su započeli tek u svibnju 1908. godine, a škola je sagrađena u prosincu 1909. godine, a službeno je otvorena početkom 1910. godine. Između dvaju svjetskih ratova započela je dogradnja škole jer je teorijskom praktikumu škole nedostajalo dovoljno kapaciteta za praktičnu nastavu. Škola je postupno bila proširivana, što se protegnulo sve do 50-ih godina 20. stoljeća. Od 1956. godine radi pod imenom Metaloprerađivačka škola. U periodu od 1962. godine do 1969. godine radi kao Tehnička škola. Nakon toga djeluje kao Školski centar za strojarstvo i elektrotehniku pa Tehnički školski centar, da bi se od 1. rujna 1993. godine opet zvala Tehnička škola Zadar, kazao je Faričić.
Irena Kozulić, voditeljica sveučilišnog Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija istaknula je kako zbog svog lošeg stanja zgrada predstavlja neposrednu opasnost za prolaznike te narušava izgled stare gradske jezgre, a obnovit će se u maksimalnom obliku, pod nadzorom konzervatora.