Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Papa koji je ostao u zahvalnom sjećanju hrvatskih ljudi

05.10.2021. 12:16


Relikvija sv. Ivana Pavla II. u pohodu je vjernicima u župama dva gradska dekanata, Zadar Istok i Zadar Zapad, od 1. do 22. listopada, u duhovnoj pripremi za proslavu blagdana sv. Ivana Pavla II.
Tu je relikviju Zadarskoj nadbiskupiji darovao kardinal Stanislav Dziwisz, dugogodišnji tajnik Karola Woytile, osobno je uručivši zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću za njegovog nedavnog boravka u Poljskoj, kada su se kardinal Dziwisz i mons. Puljić susreli u Krakowu prije nego je zadarski nadbiskup sudjelovao na beatifikaciji poljskog primasa Stefana Wyszynskog 12. rujna u Varšavi.
»Učinilo mi se prikladnim u Marijinom mjesecu listopadu pružiti priliku vjernicima gradskih župa da iskažu poštovanje svetim relikvijama Ivana Pavla II. Ovaj put ograničilo bi se izlaganje moći kroz župe u dva zadarska dekanata.


Sinodalni hod
Uz slavlje mise, pobožnost Blaženoj Djevici Mariji i molitvu u čast sv. Ivanu Pavlu II., nakon misnog blagoslova relikvije neka se izlože na javno štovanje puka. Neka to bude prigoda zahvaliti Bogu za dar velikog Pape koji je bio odani Marijin štovatelj, pa je svoj pontifikat i stavio pod njezinu osobitu zaštitu, birajući papinsko geslo Totus Tuus – Sav tvoj, Marijo. Preuzeo ga je iz djela sv. Ljudevita Monforta Rasprava o pravoj pobožnosti prema Blaženoj djevici Mariji.
Osim toga, u ovom mjesecu listopadu papa Franjo će 10. listopada otvoriti sinodalni hod u Vatikanu, a to će u nedjelju, 17. listopada, učiniti i sve mjesne Crkve diljem svijeta« poručio je mons. Puljić, povjeravajući zagovoru sv. Ivana Pavla i crkveni hod Sinode o temi »Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje«.
Relikvija sv. Ivana Pavla II. počela je pohod župama u crkvi sv. Šime u Zadru u petak 1. listopada, a u subotu 2. listopada relikvija je bila među vjernicima u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici.


Ljubav za Hrvatsku
I u prigodi susreta u Krakowu između kardinala Dziwisza i mons. Puljića, kardinal Dziwisz je istaknuo veliku ljubav koju je Woytila imao prema Hrvatskoj i Hrvatima, kako je to već rekao u više prigoda.
»To je nešto posebno. Ja ne znam je li Papa više volio Hrvatsku ili Poljsku, ali zaista se osjećalo da on voli Hrvatsku« – to mi je kardinal Dziwisz ponovio sad opet na našem susretu« rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Ivan Pavao II. u zahvalnom sjećanju hrvatskih ljudi.
»Siguran sam da mu se mnogi mole, jer je moćan. Kako nas je volio ovdje na zemlji, siguran sam da nas voli i s neba. Papa Ivan Pavao II. bio je pravi vizionar s razvijenim osjećajem za povijesna zbivanja. Nastupao je s velikim razumijevanjem za ljude i njihovu prošlost, njihove teškoće i probleme. Nije ih ostavljao bez utjehe i nade, a crpio je snagu u molitvi i pouzdanju u Božju pomoć i Providnost« rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je nakon njegovog izbora za papu jedan novinar zapisao: »Imamo Papu koji se zna ophoditi s masama, koji je jasan, čvrst i hrabar«.
Nadbiskup Puljić podsjeća kako je Woytila »još kao dijete ostao bez majke, a oca i brata izgubio je u ranoj mladosti. Osjetio je, dakle, što znači rasti bez roditeljske skrbi. Zato je postao dragi i sveti otac, brat, prijatelj, skrbnik i odvjetnik, osobito ugroženih, napuštenih i ostavljenih. No, on je bio i mudri otac koji savjetuje, opominje, prijeti, ukorava i potiče. Ljutio se što je »grijeh je stekao pravo građanstva«, a otpisivanje Boga ušlo u »program ljudskog umovanja«.




Protiv lažnih ideologija
Stoga je bio vrlo kritičan i nepopustljiv prema svim vrstama lažnih ideologija i zavođenja ljudi. Bio je odvažan i neustrašiv u susretima sa svjetskim moćnicima i apostolski zagrijan za navještaj istine i Božje riječi. Nije se mogao pomiriti s činjenicom da se Boga otpisuje, pa zbog toga svuda »puše ledeni vjetar«, kako je zapisao Beckett. U toj borbi njegov mač bio je uperen protiv idola našeg vremena, protiv svijeta koji bježi od Boga. Stoga je neumorno propovijedao o Bogu koji ne prolazi, dok obličje ovog svijeta prolazi i nestaje. To je zauzeto ponavljao na susretima i različitim skupinama« poručio je nadbiskup Puljić.
»Iako je ostavljao dojam poniznog i skromnog pastira, Ivan Pavao II. djelovao je proročki, snažno i zauzeto. Volio je tišinu i samoću. Ali, zapamtili smo ga kao voditelja velikih masovnih okupljanja gdje je u životnom ringu pokazao umjetničke manire oca i svetog svećenika. Bio je uistinu, u pravom smislu riječi, otac. Do zadnjeg dana života bio je u pokretu, među ljudima i do kraja se istrošio obilazeći svijetom i braneći ljudska i božanska prava« rekao je mons. Puljić, potaknuvši: »Sjetimo se kako je u svojoj 84. godini života odlučio doći u Hrvatsku, u sklopu svoga jubilarnog stotog putovanja. Nije se umarao niti ičega bojao. Ostavljao je dojam hrabrog vođe koji predvodi vojsku u borbi sa zlom, zasjedama i napastima ovoga svijeta. Imali smo Papu vizionara s jakim osjećajem za ljude i njihovu povijest. Kao da je svima htio doviknuti: Čitavim vidljivim i nevidljivim svijetom kraljuje Gospod Bog. Sve je to u Božjim rukama!« poručio je nadbiskup Puljić.
Istaknuvši da je Karola Woytilu »Providnost pozvala u povijesnom prijelazu uvesti Crkvu u treće tisućljeće«, mons. Puljić potiče puk da zahvali sv. Ivanu Pavlu II. »za sve dobro i lijepo što je učinio nama i u svijetu. Molimo neka nas sada s neba prati onom istom naklonošću i ljubavlju kakvom nas je pratio tijekom svojih 27 godina pontifikata. Sveti Ivane Pavle II., moli za nas«.


Rapored po zadarskim župama
Srijeda, 6. listopada Uznesenje BDM na Belafuži, petak, 8. listopada sv. Josip na Plovaniji, subota, 9. listopada Gospa Loretska u Arbanasima, ponedjeljak, 11. listopada sv. Petar – Ploče, utorak, 12. listopada sv. Ante Padovanski na Smiljevcu, srijeda, 13. listopada sv. Roko – Bibinje, petak, 15. listopada bl. Alojzije Stepinac – Bili Brig, subota, 16. listopada sv. Šimun i Juda Tadej – Bokanjac.
Relikvija sv. Ivana Pavla II. u katedrali sv. Stošije puku će biti izložena u nedjelju, 17. listopada kada će misno slavlje uz proglas sinodalnog hoda predvoditi nadbiskup Puljić.
U ponedjeljak, 18. listopada relikvija je u župi Kraljice Mira na Stanovima, utorak, 19. listopada Gospa od Ružarija i sv. Mihovil – Diklo i Kožino, srijeda, 20. listopada sv. Ivan na Relji i u četvrtak, 21. listopada u župi sv. Kasijana u Sukošanu.
Na blagdan sv. Ivana Pavla II., u petak 22. listopada, relikvija će biti u pohodu učenicima u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar.