Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kroz berbu maslina upoznaju svijet oko sebe

Autor: Katarina Belić

04.11.2008. 23:00
Kroz berbu maslina upoznaju svijet oko sebe

Foto: Filip BRALA



U privatnom masliniku u Kožinu jučer se okupilo tridesetak djece s  posebnim potrebama različitih uzrasta iz Osnovne škole Voštarnica-Zadar kako bi sudjelovali u projektu “Branje maslina” koji je za njih priredila i organizirala nastavnica Nada Buljan. Realizaciji projekta je također pripomoglo i desetak nastavnika kao i vlasnik maslinika, poznati ugostitelj i vlasnik konobe “Bepo” u Zatonu Ivica Vedrić, koji je nakon završetka berbe počastio sve prisutne zajedničkim ručkom i sokovima.
– Iako imamo mnogo projekata kroz godinu, ovo je prvi put da provodimo ovakav jedan projekt a da uključuje masline i berbu. S obzirom da je sada vrijeme berbe maslina, tijekom nastave smo dosta razgovarali o svemu onome što je vezano uz to od berbe, vrijednosti masline kao ploda pa do konačne njihove prerade odnosno ulja. Ovakvim jednim izletom htjeli smo da kroz berbu ali i zabavu i zajedničko druženje djeca sve to dožive i iskuse kako bi mogla kasnije bolje razumjeti ono o čemu smo pričali i više o svemu tome naučiti, kazala nam je Nada Buljan, nastavnica i organizatorica projekta.
Projekt  berbe maslina odvija se u sklopu nastavnog predmeta “Upoznavanje uže i šire okoline” kao i predmeta “socijalizacija i briga o sebi”  koji su dio nastavnog programa OŠ Voštarnica-Zadar. Cilj ovih nastavnih predmeta i kasnije projekata koji se u sklopu njih organiziraju i provode je da se djeca što više druže, zajedno zabavljaju, upoznaju s novim ljudima, mjestima i situacijama putem kojih kasnije stječu neprocijenjiva iskustva i doživljaje. Upravo zato škola nastoji organizirati što veći broj izleta i obilazaka, a posebno u vrijeme nekih prigodnih događaja i datuma, pa su tako učenici do sada obišli u Ninu uzgoj riba, solanu, a posjetili su i farmu magaraca “Dar Mar”. Tijekom godine osim ovakvih obilazaka obvezno se odlazi barem dvaput godišnje i na duža putovanja odnosno izlete.
– Ovakvim stvarima se djeca silno raduju i vesele i to od trenutka kada uđu u autobus, što je za njih već tada doživljaj,  pa sve do sada dok traje berba i druženje. Na ovaj način puno bolje nauče jer sve što vide zapamte i kasnije to prepričavaju. Htjeli bismo da se putem ovakvih projekta i događanja nauče brinuti o sebi odnosno pravilno se ponašati posebno onda kada se nađu u određenim sredinama i situacijama. Upravo zato često s njima odlazimo i u kazalište i u kino. Ono što moram istaknuti i naglasiti je moje iskustvo s djecom iz ove škole koje je uvijek dobro i pozitivno jer gdje god odemo što god da radimo uvijek su iznimno poslušna, pristojna i kulturna i zato me uvijek iznova oduševljavaju i uveseljavaju, kazala je Buljan te dodala kako je sljedeći projekt odlazak u Bašticu, kojemu se već sada vesele.