Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dogovori o zajedničkim kulturnim projektima i humanitarnim akcijama

Autor: Nenad Vertovšek

04.11.2009. 23:00
Dogovori o zajedničkim kulturnim projektima i humanitarnim akcijama

Foto: Nenad VERTOVŠEK



Zadrani, članovi zadarske podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kao i predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra, uz zadarske slikare i nogometaše, već su boravili – i nekoliko puta – u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, i najnoviji nedavni boravak predstavnika Zadarske županije – Vlade Kovačevića, predsjednika Skupštine Županije i Daria Perkovića – u glavnom gradu susjedne države potvrdio je potrebu zajedničkih kulturnih projekata i humanitarnih akcija
Zadar i Sarajevo ponovo su otvorili svoja „vrata” jedni drugima, još jednom su osnažene veze između dva grada i dvije regije – mogao bi glasiti najkraći opis susreta predstavnika Zadarske županije i Kantona Sarajevo, odnosno Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Iako je Sarajevo – kao i Srednja Bosna, odnosno Bosna i Hercegovina od Viteza i Travnika do Mostara – već ugostilo Zadrane, od članova zadarske podružnice Napretka, predstavnika Županije na čelu sa županom Stipom Zrilićem, Grada Zadra, Zadarskog Sveučilišta, zadarskih slikara, nogometaša NK Zadra, i ovaj susret je potvrdio nadasve prijateljsku i konstruktivnu atmosferu, te iznova pružio svojevrsnu garanciju kako se dosadašnje veze i kontakti mogu samo produbiti u zajedničkim humanitarnim akcijama i kulturnim projektima.
Predsjednik Skupštine Zadarske županije Vlado Kovačević, zajedno s Dariom Perkovićem, također predstavnikom Županije, primljeni su srdačno u Središnjoj upravi Hrvatskog kulturnog društva Napredak gdje ih je domaćin prof. dr Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak najprije upoznao s djelatnostima i akcijama društva koje je nastalo 1902. godine s ciljem „djelovanja na dobro hrvatskog čovjeka ma gdje on živio, ali i na dobro svih dobrih ljudi.” U srdačnim i prijateljskim razgovorima u Napretkovoj zgradi u centru Sarajeva prisustvovali su i Ivica Šarić, dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Frano Milić, tajnik Napretka i Blago Mikulić, član Središnje uprave.
– Naši su glavni cilj i misija od početka bili pomagati mlade ljude, učenike i studente, jer ulaganje u obrazovanje osigurava budućnost. Trenutno je samo u Sarajevu šest tisuća članova, a imamo 80-tak podružnica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i cijelom svijetu, od Kanade i SAD do Australije. Pokazujemo i pokazivali smo i u ratnim vremenima da možemo uvijek dostojno prezentirati Hrvatsku i hrvatsku kulturu, kao i poticati plemenitost, dati potporu svim mladim Hrvatima i našim mladim stipendistima da jednog dana budu uzorni i uspješni građani, slikari, glazbenici, književnici poput Ive Andrića, Vladimira Preloga, Ismeta Mujezinovića, Gabrijela Jurkića…- istakao je prof. dr Franjo Topić.
Predsjednik Skupštine Zadarske županije Vlado Kovačević izrazio je zadovoljstvo boravkom i posjetom Napretku i Sarajevu, naglasivši kako je samo potvrdio dojam i informacije koje je dobijao od onih koji su u hrvatskom kulturnom društvu boravili prije njega, posebno članova zadarske Podružnice Napretka. Po njegovim riječima jasna je potreba jačanja spone između Hrvatske i Hrvata s onima iz Bosne i Hercegovine, odnosno dijaspore preko Hrvatskog kulturnog društva Napredak.
– Mi smo ljudi iz gospodarstva i dobro znamo potrebu jačanja svih veza između ljudi, od gospodarskih i kulturnih, do osobnih i zajedničkih ideja i projekata. Živio sam vani i ne bi htio da se i Hrvati iz BiH osjećaju u Zadru kao u inozemstvu, ili oni u Bosni i Hercegovini daleko od domovine. Upravo njih je gotovo četiri tisuće u zadarskoj regiji i naše je da im omogućimo puno uključivanje u zajednički život – naglasio je Kovačević.
Gosti iz Zadarske županije nakon obilaka Središnje uprave Napretka posjetili su i knjižnicu Mijo Poljak u kojoj su, doslovce iz vatre u ratnim zbivanjima, spašeni desei tisuća knjiga, a raduje proširenje knjižničarskih prostora i povećanje bibliotečnog fonda.
Posjetili su i prostorije radio postaje „VrhBosna”, te Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica 1923″ i čak tri šahovska kluba što ih je osnovao Napredak. Predsjednik Napretka dr Franjo Topić posebno je istaknuo SAŠK Napredak koji je primjer dijaloga kroz svoju školu nogometa te kroz velike malonogometne turnire za Božić i Uskrs.
Premda je u službenom protokolu za predstavnike Zadarske županije bilo predviđeno i da se sastanu s kardinalom Vinkom Puljićem, primanje je ipak moralo biti odgođeno za neki drugi termi radi kardinalovog žurnog odlaska u Makedoniju. No, istaknuta je potreba daljnjih kontakata i razvoja zajedničkih projekata, poput planova za Dane Županije, uz predstavljanje i kulturnu suradnju s određenim podružnicama Napretka, posjeta hrvatskim svetištima u Bosni i Hercegovini, a konkretizirani su i dogovori oko posjete zadarskih nogometaša tradicionalnom Božićnom turniru u Sarajevu.